Top devet namirnica koje će ublažiti bolove
- Budite prvi i komentirajte!
- 1 min čitanja
Jeste li znali da hrana koju jedemo može igrati važnu ulogu u ublažavanju boli i upale? Od svakodnevnih sastojaka poput đumbira i mente do nutritivnih supernamirnica poput borovnica i lososa, određene namirnice poznate su po svojim prirodnim svojstvima za ublažavanje boli.
Namirnice koje pomažu u borbi protiv boli
Evo pregleda najboljih namirnica koje mogu pomoći u smanjenju nelagode i podržati cjelokupno zdravlje.
Đumbir
Kao temelj tradicionalne medicine, đumbir je poznat po svojim svojstvima protiv mučnine i umirivanju želuca. Dokazano je da može ublažiti menstrualne grčeve, što ga čini svestranim prirodnim lijekom.
Borovnice
Prepune fitonutrijenata, borovnice pomažu u borbi protiv upale i smanjenju boli. Čak su i zamrznute borovnice bogate nutrijentima i pružaju slične prednosti. Jagode, naranče i drugo voće bogato antioksidansima također može imati umirujući učinak.
Sjemenke bundeve
Kao odličan izvor magnezija, sjemenke bundeve mogu smanjiti učestalost migrena i podržati zdravlje kostiju, iako vjerojatno neće spriječiti noćne grčeve u nogama.
Za dodatni unos magnezija u prehranu dodajte bademe, indijske oraščiće, zeleno lisnato povrće, grah i leću.
Losos
Bogat omega-3 masnim kiselinama, losos je odličan izbor za smanjenje upale. Može pomoći u ublažavanju bolova u zglobovima kod osoba s reumatoidnim artritisom.
Ostala riba iz hladnih voda, poput tune i srdela, također donosi slične prednosti, dok bi trebalo izbjegavati tilapiju i soma zbog većeg udjela omega-6 masnih kiselina koje potiču upalu.
Kurkuma
Aktivni spoj kurkume, kurkumin, pomaže u smanjenju upale i poboljšava pokretljivost kod osoba s artritisom. Kombiniranje kurkume s crnim paprom poboljšava apsorpciju, što je čini snažnim dodatkom čaju ili curryju.
Višnje
Dokazano je da sok od kiselih višanja može smanjiti bolove u mišićima, osobito kod sportaša, zahvaljujući svojim antioksidativnim i protuupalnim svojstvima.
Ekstra djevičansko maslinovo ulje
Ekstra djevičansko maslinovo ulje sadrži oleokantal, spoj s protuupalnim svojstvima, te lubricin, protein koji štiti hrskavicu.
Čili papričice
Kapsaicin, spoj koji daje ljutinu čili papričicama, poznat je po tome što blokira bol kada se nanosi na kožu, a može smanjiti upalu i kada se konzumira. Osim toga, potiče oslobađanje endorfina, prirodnih blokatora boli.
Menta
Ulje paprene metvice može ublažiti simptome sindroma iritabilnog crijeva, dok čaj od mente umiruje povremene probavne smetnje.
Pročitajte i ove članke:
- Utjecaj prehrane na oporavak od ozljeda: Što jesti za brži oporavak? Nutricionistica otkriva namirnice koje obnavljaju tijelo
- Prehrana kod bolova u želucu: Evo što trebate jesti i piti, a što izbjegavati
- 10 namirnica na kojima će vam (bolni) zglobovi biti zahvalni.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Božićni bezglutenski kolači food blogerice Adrijane
- Tomislav Stanić
- 3 min čitanja
- Drillinger, M. (2024). Which Foods Can Help Aches and Pains? Healthline.
- Foods That Fight Pain. (2024). Franciscan Health.
- Foods That Fight Pain. (2023). WebMD.