Skuša u konzervi: Lako je dostupna, puna proteina, omega-3 i vitamina B12! Spremite ove recepte kada nemate puno vremena
- Budite prvi i komentirajte!
 - 6 min čitanja
 
					
				Za zdravlje krvožilnog sustava, ali i za dobar imunitet trebali biste jesti ribu barem dva puta tjedno. Pritom je naglasak na unosu plave ribe, a upravo se skuša ubraja u plavu ribu. Međutim, neki odustaju od kupnje ribe jer ne znaju kako je pripremiti kod kuće.
Skuša u konzervi lako je dostupna, odnosno možemo je kupiti u gotovo svakoj trgovini.
Osim toga, skuša u konzervi odličan je izbor kada nemate puno vremena za pripremu obroka. Dovoljno ju je samo ocijediti i dodati povrću i npr. tjestenini. Takva salata od skuše predstavlja u potpunosti uravnotežen obrok.

Skuša u konzervi – zdravlje
Skuša u konzervi dobar je izvor lako probavljivih proteina te na 100 g, ovisno o sastavu konzerve, sadrži oko 19 g proteina. Plava riba bogatija je protuupalnim omega-3 masnim kiselinama čiji je relevantni izvor gotovo pa samo riba.
Iako omega-3 masne kiseline pronalazimo i u biljnim izvorima poput lanenih ili chia sjemenki, plava riba ima puno veću bioraspoloživost istih. Drugim riječima, nije važan samo udio nekog nutrijenta u namirnici, već koliko naše tijelo može apsorbirati takav nutrijent s obzirom na njegov kemijski oblik i sl.
Dobra je vijest i to da je skuša riba koja obitava u Jadranu. Sadrži vitamine B skupine, a posebice je odličan izvor vitamina B12. Sadrži i fosfor, mineral koji je važan za zdravlje kostiju, te magnezij i nešto željeza.

Skuša u konzervi – kalorije
Udio kalorija u konzervi skuše ovisi o ostalim sastojcima, a posebice o količini dodanog ulja. Također, dodatak povrća vjerojatno će smanjiti kalorijsku vrijednost, ali bolje je uzeti konzervu skuše koja sadrži samo skušu.
Naime, ta mala količina dodanog povrća u konzervi zaista nije relevantan unos povrća, a onda ste kupili i manju količinu skuše. No, evo pregleda udjela kalorija skuše u konzervi s obzirom na sastav:
- 125 g skuše s povrćem u konzervi sadrži oko 195 kcal i oko 10 g proteina
 - 110 g skuše u biljnom ulju (količina se odnosi zajedno na ulje i skušu) iznosi oko 360 kcal i 18 g proteina
 - 120 g skuše sa žara u maslinovom ulju (količina se odnosi zajedno na ulje i skušu) sadrži oko 310 kcal i 17 g proteina
 - 115 g fileta skuše u maslinovom ulju (količina se odnosi zajedno na ulje i skušu) sadrži oko 360 kcal i 18 g proteina
 - 120 g fileta skuše sa žara u vlastitom soku (količina se odnosi zajedno na ulje i vodu) sadrži oko 240 kcal i 17 g proteina.
 
Kao što vidimo, skuša u konzervi u ulju prosječno sadrži oko 340 kcal, ali udio kalorija možete smanjiti tako da ocijedite ulje iz konzerve i isperete ribu. Po udjelu kalorija najbolji izbor bila bi skuša u vlastitom soku, ali nju je teže pronaći u trgovinama.

Skuša u konzervi – cijena
Cijena skuše u konzervi ovisi o:
- proizvođaču
 - je li dodano biljno, maslinovo ili ekstra djevičansko maslinovo ulje
 - je li posebno pripremljena (npr. na žaru)
 - sadrži li dodatke poput povrća
 - je li riječ o posebnoj recepturi
 - je li riječ o premium ponudi unutar istog proizvođača.
 
Cijena skuše se kreće od 1,59 eura pa sve do 4,64 eura. Tako možemo reći da se cijena skuše u konzervi svrstava u skuplje ribe iz konzerve u usporedbi s najjeftinijim sardinama ili nešto skupljom tunom iz konzerve.
Imajte na umu da pojedine trgovine unutar svoje robne marke također imaju u ponudi skušu u konzervi pa cijena može biti i niža. S obzirom na preporučeni unos ribe od dva puta tjedno, barem jednom mjesečno možemo se počastiti skušom iz konzerve.
Skuša u konzervi – recepti
Skuša u konzervi odličan je izbor za ljetne brze obroke kada ne želimo puno vremena provoditi u kuhinji, a želimo nešto lagano i osvježavajuće.

Salata od skuše iz konzerve
Salata od skuše iz konzerve jedan je od najbržih, najmanje kaloričnih te primjer zdravih obroka za posao ili ručak na plaži.
Sastojci:
- 1 skuša u konzervi (ocijeđena od ulja ili vlastitog soka)
 - 60 g integralne tjestenine
 - pola crvene paprike (nasjeckane na kockice)
 - pola zelene paprike (nasjeckane na kockice)
 - pola rajčice (nasjeckane na kockice)
 - nekoliko kolutova svježeg krastavca
 - 1 čajna žličica balzamičnog octa
 - sol
 - papar
 - origano.
 
Priprema
- Tjesteninu skuhajte prema uputama.
 - Povrće operite i narežite, a skušu ocijedite i narežite na manje komade.
 - Pomiješajte povrće i skušu, dodajte začine i balzamični ocat.
 

Domaća pašteta od skuše iz konzerve
Što kažete na domaću paštetu od skuše iz konzerve? Ova lagana i hranjiva pašteta savršeno se slaže s kruhom od cjelovitih žitarica uz sezonsku salatu.
Sastojci:
- 1 skuša u konzervi (ocijeđena)
 - oko 50 g sirnog kremastog namaza
 - 1 režanj češnjaka
 - pola glavice malog crvenog luka
 - 3 – 4 kapara
 - 1 čajna žličica senfa
 - 1 čajna žličica maslinovog ulja
 - 1 jušna žlica svježeg peršina
 - crni papar
 - sol
 - pola čajne žličice mediteranskih začina.
 
Priprema
- Sve sastojke dodajte u blender i izblendajte.
 - Paštetu stavite u staklenku, a potom u hladnjak da se ohladi.
 - Poslužite uz raženi kruh i klice.
 

Špageti sa skušom
Za topli obrok od skuše u konzervi tu su špageti. Ovaj jednostavan recept brzo se priprema, a okusima vas vodi na Mediteran.
Sastojci:
- 150 g špageta
 - 2 – 3 skuše u konzervi u maslinovom ulju
 - 2 režnja češnjaka
 - 1 crvena paprika
 - 2 šalice cherry rajčica
 - 10 komada maslina bez koštica
 - pola šalice svježe sjeckanog peršina
 - sok polovice limuna
 - sol
 - papar
 - prstohvat čilija
 - ribani parmezan.
 
Priprema
- Špagete skuhajte al dente prema uputama.
 - Na srednje jakoj vatri na tavu dodajte skušu u konzervi zajedno s maslinovim uljem i češnjak te pirjajte nekoliko minuta.
 - Dodajte sjeckanu papriku, rajčicu i masline te ostavite da se pirja oko 10 minuta dok povrće ne omekša.
 - Dodajte ocijeđene špagete i pirjajte još jednu minutu, a potom maknite tavu s vatre i umiješajte peršin.
 - Začinite začinima i limunovim sokom te posipajte parmezanom.
 

Pljeskavice od skuše
Skuša u konzervi odlična je i za pripremu malih pljeskavica. S tek nekolicinom sastojaka pripremite ukusne polpete ili pljeskavice.
Sastojci:
- 2 – 3 skuše u konzervi
 - 2 jaja
 - 1/4 šalice ribanog parmezana
 - pola šalice krušnih mrvica
 - 2 čajne žličice majoneze
 - 2 čajne žličice senfa
 - 2 čajne žličice sjeckanog vlasca ili mladog luka
 - maslinovo ulje za prženje.
 
Priprema
- Skušu ocijedite i usitnite vilicom.
 - Dodajte sve preostale sastojke osim maslinovog ulja i oblikujte pljeskavice.
 - Pržite ih na malo maslinovog ulja oko tri minute sa svake strane dok ne pozlate.
 - Poslužite uz umak po izboru.
 

Još jedna salata od skuše
Za kraj još jedan recept kojim će salata od skuše poslužiti kao idealan prilog ili predjelo. Ova salata od skuše u konzervi poslužit će i kao samostalni obrok, a ako vam nedostaje ugljikohidrata, u tom slučaju dodajte kuhanu žitaricu po izboru.
Sastojci:
- 1 skuša u konzervi (ocijeđena) (sačuvajte ulje)
 - 4 šalice zelene salate ili rikole
 - 1 šalica krastavca (narezanog na kolutove)
 - 1 glavica crvenog luka (sjeckana)
 - 1 avokado (narezan na ploške)
 - pola šalice maslina.
 
Sastojci za umak:
- 2 čajne žličice ulja iz konzerve
 - 3 čajne žličice balzamičnog octa
 - 1 čajna žličica jabučnog octa
 - 1 čajna žličica svijetlog soja umaka
 - 1 čajna žličica humusa.
 
Priprema
- Pomiješajte ocijeđenu skušu s povrćem, maslinama i avokadom.
 - U posebnoj zdjelici pomiješajte i sjedinite sve sastojke za umak.
 - Prelijte umak preko salate.
 
Pročitajte i ove članke:
- Salata od slanutka i tune: Brzo je gotova i puna proteina! Imamo pet hranjivih i niskokaloričnih recepata
 - Tuna u salamuri: Manje kaloričan i jeftin izvor proteina! Ovi su recepti kao stvoreni za dane kad nemate vremena ili želite nešto lagano
 - Riba u škartocu s povrćem: Lako probavljivi proteini i pregršt mikronutrijenata! Imamo 4 jednostavna i fina recepta.
 
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
	
	7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
- Tomislav Stanić
 - 2 min čitanja