Sojine ljuspice: Odlična zamjena za meso, a priprema je tako jednostavna! Imamo 4 recepta za jela puna proteina
- Budite prvi i komentirajte!
- 4 min čitanja
Sojine ljuspice jedan su od poznatijih veganskih proizvoda koji su dostupni i u manjim trgovinama. Sadrže vrlo visok udio proteina zbog čega su odlična zamjena za meso u veganskoj prehrani.
Sojine ljuspice – proteini i kalorije
Na 100 g sojine ljuspice sadrže:
- 294 kcal
- 51 g proteina
- 21 g ugljikohidrata
- 0,7 g masti.
Sojine ljuspice – priprema
Sojine ljuspice vrlo se lako pripremaju jer ih je dovoljno preliti vrućom vodom i pričekati da nabubre. Dalje se pripremaju kao mljeveno meso. Tako se od sojinih ljuspica prave ukusan bolonjez, popečci, musaka i druga jela.
Dakle, prilikom pripreme imajte na umu da sojine ljuspice nabubre pa nije potrebna velika količina. Po osobi to može biti 25 – 40 g sojinih ljuspica.
Sojine ljuspice – recepti
U nastavku se nalaze recepti sa sojinim ljuspicama.
Špageti bolonjez
Špageti bolonjez sa sojinim ljuspicama jednako su ukusni, a lako se pripremaju. Ne morate biti vegan kako biste ponekad zamijenili meso veganskim proizvodima. Ova kombinacija namirnica odlično će pogoditi pikantnost i okus.
Sastojci za sofrito:
- 1 čajna žličica maslinovog ulja
- 1 manji luk (sitno sjeckan)
- 1 stabljika celera (sitno sjeckana)
- 1 manja mrkva (nasjeckana na sitne kockice)
- pola šalice šampinjona (sitno sjeckani).
Sastojci za pirjanje:
- 3 čajne žličice maslinovog ulja
- 2 režnja češnjaka (mljevena)
- 2 čajne žličice sušenog bosiljka
- 2 čajne žličice sušenog origana
- 30 g paste od rajčice
- 1 čajna žličica javorovog sirupa
- 1 čajna žličica čilija
- 30 ml crnog vina ili balzamičnog octa.
Sastojci za umak:
- 400 g rajčice iz limenke (nasjeckane)
- 1 čajna žličica soli
- 1/4 čajne žličice crnog papra
- 40 g sojinih ljuspica
- 1 čajna žličica umaka od soje
- 240 ml vode
- 240 ml vode od kuhanih špageta.
Ostali sastojci:
- 300 g špageta
- parmezan ili prehrambeni kvasac.
Priprema
- Na zagrijano maslinovo ulje dodajte luk, mrkvu, celer i šampinjone. Pirjajte uz miješanje dok luk ne dobije boju.
- Dodajte češnjak, origano i bosiljak, pastu od rajčice, javorov sirup, čili te vino ili ocat. Pirjajte oko 3 – 5 minuta na laganoj vatri uz miješanje dok se ne zgusne.
- Umiješajte sjeckane rajčice, suhe sojine ljuspice, sojin umak, sol, papar i vodu. Kad se zakuha, poklopite poklopcem i ostavite da se kuha oko 45 minuta. Povremeno promiješajte.
- Skuhajte špagete prema uputama.
- Dodajte vode od kuhanih špageta u umak.
- Prelijte špagete umakom te posipajte parmezanom ili prehrambenim kvascem.
Musaka sa sojinim ljuspicama
Musaka je složenac koji rado jedemo, a lako se priprema u kombinaciji sa sojinim ljuspicama.
Sastojci:
- 100 g sojinih ljuspica
- 750 g krumpira
- 1 jušna žlica maslinovog ulja
- 250 ml pasirane rajčice
- 1 luk (sjeckan)
- 3 čajne žličice umaka od soje
- 2 mrkve (sjeckane)
- sol
- papar
- čili ili crvena paprika.
Sastojci za bešamel:
- 50 ml biljnog napitka po izboru
- 25 g glatkog brašna
- prstohvat muškatnog oraščića
- 50 g veganskog maslaca ili biljnog ulja
- sol
- papar.
Priprema
- Krumpir ogulite, narežite na ploške i kuhajte u slanoj vodi oko 15 – 20 minuta.
- Sojine ljuspice prelijte kipućom vodom i ostavite da nabubre.
- Na maslinovom ulju pirjajte sojine ljuskice i začinite ih solju, paprom, čilijem ili crvenom paprikom. Pirjajte oko pet minuta pa sklonite s vatre.
- U istoj tavi popržite luk, dodajte još maslinovog ulja prema potrebi. Dodajte mrkvu, pirjajte oko 10 minuta i začinite začinima.
- Vratite sojine ljuspice u tavu pa zalijte pasiranom rajčicom i promiješajte.
- Dodajte vodu i oko tri čajne žličice sojinog umaka te ostavite da se kuha oko 15 – 20 minuta.
- Pripremite bešamel tako da biljni napitak pomiješate s muškatnim oraščićem i zakuhate.
- U drugom lončiću otopite maslac ili zagrijte ulje, dodajte brašno i sjedinite.
- Ulijte smjesu biljnog napitka u smjesu s brašnom, sjedinite i kuhajte uz miješanje dok se ne zgusne za bešamel te začinite solju i paprom.
- Zagrijte pećnicu na 200 °C.
- Kuhani krumpir začinite solju, paprom, sojinim umakom i crvenom paprikom ili čilijem.
- Na dno posude za pečenje stavite malo bešamela, potom krumpir pa ponovno bešamel. Stavite umak od sojinih ljuspica, ponovno red krumpira i završite s bešamelom.
- Pecite 35 minuta, potom povisite temperaturu na 220 °C i pecite još 10 minuta.
Popečci od sojinih ljuspica
Ako želite nešto brže i jednostavnije, spremite popečke od sojinih ljuspica. Uz svega nekoliko sastojaka dobit ćete ukusne polpete koje možete poslužiti uz umak po želji.
Sastojci:
- 100 g sojinih ljuspica
- 50 g pirovog brašna
- 50 g pšeničnog brašna
- 1 crveni luk (sitno sjeckan)
- 10 g sitnih zobenih pahuljica
- sol
- crni papar
- prstohvat čilija
- maslinovo ulje.
Priprema
- Pomiješajte brašna sa sojinim ljuspicama i zobenim pahuljicama te dodajte vode kako biste dobili jednoličnu smjesu.
- U smjesu dodajte začine po želji i čajnu žličicu ulja kako bi se smjesa dobro sjedinila.
- Ostavite smjesu da odstoji kako bi zobene pahuljice i sojine ljuspice nabubrile. Dovoljno je 10 – 15 minuta.
- Na tavi zagrijte maslinovo ulje, a smjesu oblikujte u popečke.
- Pržite popečke na ulju s obje strane dok ne poprime zlatnu boju, a potom ih stavite na ubrus kako bi se upio višak ulja.
Vege musaka
Još jedan jednostavan i ukusan recept bogat proteinima je tzv. vege musaka u kombinaciji sa slanutkom i sojinim ljuspicama. Jelo je jednostavno, brzo gotovo i zasitno.
Sastojci:
- 1 batat (oguljen i narezan na kockice)
- 50 g sojinih ljuspica
- 1 crveni luk (nasjeckan)
- 1 jušna žlica maslinovog ulja
- 1 mala konzerva slanutka (ispranog)
- 100 g šampinjona (narezanih na ploške)
- 100 g cvjetova brokule
- 50 ml pasirane rajčice
- 1 jušna žlica prehrambenog kvasca
- sol
- crni papar
- pola čajne žličice kurkume.
Priprema
- Kockice batata kuhajte do 15 minuta u kipućoj vodi.
- Sojine ljuspice prelijte kipućom vodom i ostavite da nabubre.
- Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte luk, pa dodajte šampinjone i brokulu. Po potrebi dodajte vode i dinstajte dok povrće ne omekša.
- Dinstanom povrću dodajte sojine ljuspice, ispran slanutak i ocijeđeni kuhani batat. Dodajte pasiranu rajčicu i začine te kuhajte uz miješanje dok se ne zgusne.
- Prebacite jelo na tanjur i posipajte prehrambenim kvascem.
Pročitajte i ove članke:
- Zdrava jela bez mesa: Mnogi se iznenade koliko su ukusna, a neki i ne primijete da nema mesa! Imamo 5 recepata
- Chili sin carne: Brzo i zdravo! I ne treba vam meso! Imamo recepte koje možete spremiti za više dana i jesti na više načina
- Fino varivo od mahuna bez mesa: Znamo što ćemo jesti na poslu! Imamo recept od kojeg ne može jednostavnije.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja