Salate uz roštilj: Pune nutrijenata i okusa! Nutricionistica donosi 6 recepata uz koje će roštilj lakše “sjesti”
- Budite prvi i komentirajte!
- 3 min čitanja
Duboko ukorijenjena tradicija za Praznik rada je roštiljanje i druženje s obitelji i prijateljima. Zapravo, okruženi dragim ljudima i omiljenom hranom najbolji je način kako se opustiti, uživati u smijehu i lijepom vremenu.
Ako trenutno pazite na težinu ili ste u procesu mršavljenja, barem polovicu tanjura napunite salatom kako biste se prije zasitili i pojeli manje. Zato vam donosimo ideje za najbolje salate za roštilj.
Međutim, i salate za roštilj mogu biti kalorične što, naravno, ovisi o dresingu koji koristimo i ostalim sastojcima. Dok će klasična majoneza i puno ulja itekako pridonijeti kalorijskoj vrijednosti salate, laganiji umaci od jogurta ili balzamičnog octa napravit će značajnu razliku.
Salate uz roštilj – recepti
Priprema mesa na roštilju daje posebnu aromu i okus, no uslijed roštiljanja događa se reakcija posmeđivanja.
Hladna salata uz roštilj od slanutka i avokada
Kad su u pitanju hladne salate uz roštilj, odlično će sjesti ova od slanutka, avokada, kukuruza i hrpe povrća.
Sastojci:
- 400 g slanutka iz konzerve (ispranog)
- 1 šalica rikole
- 1 šalica matovilca
- 1 konzerva kukuruza
- 1 šalica cherry rajčica (prepolovljenih)
- pola avokada (narezanog na kockice)
- sok polovice limuna
- crni papar
- pola čajne žličice bosiljka
- pola čajne žličice mažurana
- sol
- 1 jušna žlica balzamičnog octa.
Priprema
- Povrće, kukuruz, slanutak i avokado pomiješajte u zdjeli.
- Začinite začinima, limunovim sokom i balzamičnim octom.
- Po želji dodajte i jušnu žlicu maslinovog ulja, no masti su već prisutne u avokadu.
- Prije posluživanja ostavite nakratko u hladnjaku.
Salata od tjestenine uz roštilj
Jedna od klasičnih salata uz roštilj su one u kombinaciji s tjesteninom. Ako koristite ovaj recept, slobodno izostavite kruh jer je tjestenina već dovoljno dobar izvor ugljikohidrata.
Sastojci:
- 5 šalica tjestenine oblika mašnica
- 100 g šunke (narezane na kockice)
- 3/4 šalice svježeg krastavca (narezanog na kockice)
- 1 šalica cvjetova brokule
- 1 rajčica (narezana na kockice)
- 2 čajne žličice maslinovog ulja
- 2 čajne žličice majoneze
- sol
- papar.
Priprema
- Tjesteninu skuhajte prema uputama.
- Povrće operite i narežite na kockice.
- U zdjeli pomiješajte povrće s tjesteninom i šunkom.
- Dodajte ulje, majonezu i začine te pomiješajte.
- Prije posluživanja ostavite salatu u hladnjaku.
Miješana salata uz roštilj
Donosimo jedan vrlo neobičan, ali i jednostavan recept kojim će ova hladna salata uz roštilj sigurno mamiti poglede i čuđenja. Radi se o miješanoj salati koja kombinira voće i povrće.
Sastojci:
- 1 glavica rimske salate
- 1 šalica jagoda (narezanih na četvrtine)
- 1 breskva (narezana na manje kriške)
- 3/4 šalice borovnica
- pola crvenog luka (narezanog na trakice)
- 2 šalice špinata.
Priprema
- Povrće i voće operite, narežite prema uputama te pomiješajte.
- Po želji po salati posipajte sjeckane orahe.
Salata od graha u mediteranskoj verziji
Salata u mediteranskoj verziji odličan je prilog uz roštilj. Ljubitelji graha uživat će u ovoj salati bogatoj proteinima zbog koje će se pojesti manje mesa.
Sastojci:
- 425 g bijelog graha iz konzerve (ispranog)
- 425 g crvenog graha iz konzerve (ispranog)
- 1 crveni luk (sitno sjeckan)
- 3/4 šalice celera (nasjeckanog)
- 1 krastavac (nasjeckan)
- pola šalice svježe sjeckanog peršina
- 1/4 šalice svježe sjeckanog bosiljka
- 2 rajčice (sitno sjeckane)
- 1/4 šalice ribanog parmezana
- pola šalice maslina
- 1/3 šalice feferoncini paprike.
Sastojci za dresing:
- 1/4 šalice maslinovog ulja
- sok polovice limuna
- 1 režanj češnjaka (sitno sjeckan)
- pola čajne žličice mediteranskih začina
- sol
- crni papar.
Priprema
- Sve sastojke za salatu pomiješajte u velikoj zdjeli.
- Napravite dresing tako da sve sastojke dodate u staklenku, poklopite i protresete.
- Prelijte dresing preko salate.
- Ostavite u hladnjaku barem jedan sat.
Grčka salata s krumpirom
Odličan prilog uz roštilj bit će grčka salata s krumpirom. Ovaj recept objedinjuje sve one fine sastojke koje rado jedemo u salatama, poput kapara i feta sira.
Sastojci:
- 900 g mladog krumpira
- 200 g feta sira (izmrvljenog)
- 5 čajnih žličica kapara
- 1 crveni luk (sitno sjeckan)
- sok polovice limuna
- 2 čajne žličice sjeckanog peršina ili kopra
- 2 jušne žlice maslinovog ulja
- pola čajne žličice sušenog origana
- sol
- crni papar
- kriške limuna za posluživanje.
Priprema
- Krumpir skuhajte, ohladite, ogulite i narežite na kriške.
- Potom kriške krumpira rasporedite po pladnju pa preko njega dodajte kapare, feta sir i crveni luk.
- Pokapajte limunovim sokom, maslinovim uljem te posipajte začinima.
- Ukrasite peršinom ili koprom, origanom i poslužite uz kriške limuna.
Salata od mozzarelle i povrća
Svježa i šarena salata uz roštilj lako se sprema od poznatih i lako dostupnih sastojaka. Iako možete dodati povrće po želji, predlažemo ovu kombinaciju sastojaka.
Sastojci:
- 1 šalica ribane mrkve
- 1 tikvica (narezana na kolutove)
- 1 šalica mozzarelle u obliku kuglica
- 1 šalica zelene salate (narezane na trakice)
- 1 čajna žličica maslinovog ulja
- sol
- crni papar.
Priprema
- Tikvicu narežite na kolutove i dodajte na roštilj.
- Preostale sastojke za salatu pomiješajte, a onda dodajte grilane tikvice.
Pročitajte i članke:
- Prilozi uz meso: Krumpir nije sve! Evo prijedloga za jednostavan prilog uz meso koji će “razbiti” prehrambenu rutinu
- Prvi maj – gdje otići, ideje za izlete i roštilj
- 7 zlatnih trikova: Kako odabrati ugljen ili drvo za savršeni roštilj.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Poslušajte Momčila Otaševića i stručnjake te besplatno izmjerite PSA
- Nova Studio
- 1 min čitanja