Prvi maj – gdje otići, ideje za izlete i roštilj

Prvi maj

Prvi maj je međunarodni praznik rada kojim se slave radnici i radnička klasa. Ovaj dan slavi se svake godine 1. svibnja, a u Hrvatskoj se najčešće obilježava roštiljanjem u prirodi ili izletima. Služi kao podsjetnik na žrtve podnesene za prava radnika, ali i kao podsjetnik na to da se nastavimo zalagati za radnička prava.

Jedno od čestih pitanja koje se postavlja je kamo za prvi maj, a upravo u tome vam možemo pomoći mi. U nastavku vam donosimo više o ovom prazniku, kao i različite ideje za 1. maj i kako ga proslaviti.

Prvi maj - praznik
FOTO: Shutterstock

Prvi maj – praznik

Praznik rada iznimno je važan za radnike i njihova prava, stoga je važno razumjeti zašto slavimo prvi maj.

Datum 1. svibnja odabran je kao komemoracija radničkim demonstracijama održanim u Chicagu početkom svibnja 1886. godine. Demonstracije (pretvorene u Haymarket aferu) su održane kao podrška radnicima koji su štrajkali i zalagali se za osmosatno radno vrijeme (umjesto 15-satnog radnog vremena) i preveniranje prekomjernog rada i iskorištavanja. Smatraju se vrhuncem društvenih nemira među radničkom klasom u SAD-u u to vrijeme.

Međunarodni socijalistički kongres 1889. godine u Parizu prihvatio je rezoluciju o ograničavanju rada na osam sati. Tada je također objavljeno da će se u spomen Haymarket aferi i poginulima i ozlijeđenima u tom događaju 1. svibnja obilježavati međunarodni praznik rada ili dan radnika.

Praznik rada u Hrvatskoj
FOTO: Shutterstock

Prvi maj je državni praznik u mnogim zemljama diljem svijeta, pa i u Hrvatskoj. Praznik rada u Hrvatskoj prvi put je obilježen 1890. godine, a tradicionalno se na ovaj dan odlazi na roštilj u prirodu ili na izlet. Organiziraju se i održavaju brojni događaji diljem zemlje, a tradicionalno se za jelo dijeli grah, kao pravo radničko jelo.

Prvi maj je stoga podsjetnik na povijesnu žrtvu i borbu ljudi za jednakošću i pravednim radnim uvjetima. Ovaj dan je prilika da slavimo radnike, ali služi i kao odličan podsjetnik na to da se nastavimo zalagati za:

  • zaštitu prava radnika
  • poboljšavanje uvjeta rada za svih
  • stvaranje boljih mogućnosti za zapošljavanje.

Pročitajte članak “Mentalno zdravlje na radnom mjestu – što može učiniti poslodavac, a što radnik?“.

Roštilj za prvi maj
FOTO: Shutterstock

Gdje ići za prvi maj?

Kao što je već spomenuto, za prvi maj najčešće se odlazi u prirodu na roštilj, a možete se odlučiti i na kratko putovanje ili izlet. U nastavku vam donosimo nekoliko ideja koje vam mogu pomoći u odluci gdje za prvi maj.

Roštilj za prvi maj

Prvi maj najčešće se slavi roštiljanjem, jedenjem graha ili piknikom s prijateljima i obitelji. Ako nemate vrt ili terasu za roštilj, postoje različita mjesta u prirodi na kojima možete napraviti roštilj.

Gdje za prvi maj
FOTO: Shutterstock (Bundek)
Kamo za prvi maj
FOTO: Shutterstock (Marjan)

Popularne destinacije za roštiljanje u Zagrebu su Jarun i Bundek. U Splitu je popularna destinacija Marjan, a oni koji žive u Zadru najčešće idu na Sv. Mihovil.

Za ideje oko hrane za roštilj ili piknik, pročitajte sljedeće članke:

Prvi maj - putovanja
FOTO: Shutterstock (Plitvička jezera)
Izleti za prvi maj
FOTO: Shutterstock (Trakošćan)

Prvi maj – putovanja i izleti

Za prvi maj možete se odlučiti i na putovanje, pogotovo ako pada u petak ili ponedjeljak, pa imate tzv. produženi vikend. Opcija za odmor u Hrvatskoj, ali i izvan Hrvatske je mnogo. Pa se tako možete odlučiti na kratki odmor na moru, selu ili u nekom gradu.

Jednodnevni izleti za prvi maj također su dobra opcija, a možete posjetiti mjesta kao što su nacionalni parkovi, otoci ili pitoreskni gradići. Opcija za prekrasne izlete u Hrvatskoj je mnogo, a u nastavku se nalazi samo nekoliko ideja.

  • Plitvička jezera – jedan od najstarijih i najvećih nacionalnih parkova u Hrvatskoj. Zahvaljujući prekrasnim jezerima i špiljama povezanih slapovima uvršten je na UNESCO-ov popis svjetske baštine.
  • Kopački rit – ovaj park prirode je raj za sve ljubitelje prirode, a nudi i bogati program. Plovidba čamcem, kanu izlet i promatranje ptica samo su neke od aktivnosti koje se nude.
  • Ekopark Kraš – idealno za obitelji i ljubitelje prirode i domaćih životinja. U seoskom okruženju možete prošetati, zabaviti se i svratiti na ručak.
  • Trakošćan – posjet dvorcu Trakošćan odlična je opcija za one koji žele posjetiti kulturno mjesto okruženo prirodnim ljepotama.
  • Fužine – okružene planinama i jezerima, pružaju brojne mogućnosti za opuštanje i zabavu, kao što su vožnja kanuom, šetnja pješačkim stazama, posjet špilji Vrelo i brojne druge aktivnosti koje mogu ispuniti dan.
Planinarenje na Sljemenu
FOTO: Shutterstock (Sljeme)
Gdje ići za prvi maj
FOTO: Shutterstock (Kamačnik)

Za ljubitelje prirode planinarenje na Sljemenu ili Paklenici također može biti dobra opcija. Za laganiju šetnju u prirodi možete se odlučiti na stazu Svetog Šimuna, kanjon Kamačnik ili park šumu Jelenovac.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu