Ljetni vrganj: Sad je njegovo vrijeme! Evo u kojoj šumi rastu, kako ih prepoznati i koja jela spremiti nakon berbe

Ljetni vrganj

Oni koji vole planinariti i provoditi vrijeme u šumi svoje omiljene aktivnosti nadopunjuju i u potrazi za kestenima, ali ljetni vrganji zasigurno izmame osmijeh na lice jer nisu toliko dostupni kao kesteni. 

Prije nego se upustite u potragu za gljivama i ljetnim vrganjima, svakako naučite razlikovati jestive i nejestive gljive. Zadnje što želite jest svoju veselu potragu pretvoriti u trovanje i bolovanje. 

Pročitajte članak “Otrovne gljive – simptomi, liječenje, vrste, slike i opis“.

Ljetni vrganj ubraja se u gljive, a gljive su zasebno carstvo pored carstva biljaka i carstva životinja. Ne sadrže klorofil, a hrane se i organskim tvarima mrtvih bića, zbog čega se ubrajaju i u saprofite. Vrganji su bogati bjelančevinama, vlaknima, vitaminima B skupine, selenom, kalijem, cinkom te na 100 g sadrže oko 80 kcal. 

Kada rastu ljetni vrganji
FOTO: Shutterstock

Ljetni vrganj – vrijeme 

Ako se pitate kada rastu ljetni vrganji, onda niste zakasnili jer ih je moguće ubrati od ljeta do jeseni. U berbu krenite rano ujutro nakon kišne noći ili jutra. Vrlo je važno kako berete vrganje jer to utječe na ukupni broj vrganja u šumi.

Naime, vrganj se bere tako da se lagano zakrene kako bi se spriječilo vađenje micelija. Ako se micelij izvadi ili uništi, nažalost, to će pridonijeti smanjenju vrganja u šumi. Berite samo zrele i velike gljive te budite oprezni jer se najčešće kriju ispod lišća. 

Nakon što ste ubrali ljetni vrganj, svakako to mjesto prekrijte lišćem jer ćete tako omogućiti novoj gljivi da brzo naraste. Vrlo bitno je da se naučimo suživotu sa šumom i prirodom i educiramo prije nego odlučimo koristiti plodove šume. 

Drugo pitanje koje si možda postavljate jest u kojoj šumi rastu vrganji. Zapravo ih ima diljem šume, najčešće uz drveća poput običnog i planinskog bora, hrasta, breze, obične smreke i to većinom na južnoj padini. 

Takoreći, drveće i gljive žive u simbiozi jer gljive drveću osiguravaju hranjive tvari i dušik, dok drveće gljivama daje ugljik. U prirodi sve ima smisla i sve je u harmoniji, dok čovjek iz svojeg neznanja ne intervenira i svojim krivim postupcima našteti osjetljivim stanovnicima šume poput gljiva. 

U kojoj šumi rastu vrganji
FOTO: Shutterstock

Vrste vrganja 

Postoji oko 100 vrsta vrganja, ali da vas ne zabrine kako ćete prepoznati onaj jestivi, svi su sigurni za jelo. Vrganji se razlikuju po:

  • staništu
  • veličini
  • boji klobuka. 

Nadalje, vrganji se dijele na rodove, a unutar tih rodova su vrste vrganja. Primjerice, ljetni vrganj se ubraja u rod Edules u koji spadaju i:

  • hajdinski vrganj
  • borov vrganj
  • šiljastonogi vrganj.

Ljetni ili pravi vrganj može biti bijele do tamnosmeđe boje. Stručak mu je u gornjem dijelu izdužen, ali inače trbušastog oblika bijele boje.  

Klobuk ljetnog vrganja može biti raspucan, što ukazuje na sušno razdoblje. Ako je klobuk sluzav, onda je to zbog vlažnog vremena.
Ljetni ili pravi vrganj može biti bijele do tamnosmeđe boje
FOTO: Shutterstock

Ljetni vrganj ima baš karakterističan miris za gljive, raste od svibnja do jeseni u skupinama i to na rubnim dijelovima grabovih, kestenovih i bukvinih šuma. Cjevčice vrganja su dugačke do četiri centimetra, žute ili maslinasto-zelene boje. 

Ako ubrane vrganje nećete odmah konzumirati, možete ih blanširati i zamrznuti. Svakako ih potrošite unutar 3 – 4 mjeseca jer će izgubiti svoju prepoznatljivu aromu. 

Vrganji – recepti 

Vrganji s jajima, juha od vrganja, gulaš, umak od vrganja, složenac od vrganja i rižoto samo su neke vrste jela u kojima možete koristiti vrganje.

Vrganji - recepti
FOTO: Shutterstock

Jaja s vrganjima

Za brzinski doručak ili večeru spremite jaja s vrganjima.

Sastojci:
  • 3 jaja 
  • 1 glavica crvenog luka
  • 1 veći vrganj
  • 1 jušna žlica maslinovog ulja
  • pola crvene paprike (narezane na kockice)
  • pola tikvice (narezane na kockice)
  • sol
  • papar
Priprema
  1. Na maslinovom ulju popržite luk, potom dodajte papriku i tikvicu te dinstajte
  2. Dodajte vrganj narezan na listiće ili sitne kockice i nastavite dinstati. 
  3. Začinite soli i paprom, a potom dodajte razmućena jaja i napravite kajganu. 
  4. Poslužite uz integralni tost ili kukuruzni kruh. 
Juha s vrganjima
FOTO: Shutterstock

Juha s vrganjima

Ako ste svoje vrganje ubrali pred jesen, onda će vam odgovarati i topla, lagana juha s vrganjima. 

Sastojci:
  • 3 – 4 krumpira
  • 2 režnja češnjaka
  • oko 250 g vrganja 
  • voda
  • 1 crveni luk
  • 1 šalica graška 
  • sol
  • papar
  • maslinovo ulje.
Priprema
  1. Na maslinovom ulju dinstajte luk i češnjak
  2. Krumpir i gljive narežite na kockice. 
  3. U lonac dodajte gljive, grašak i krumpir, začinite i kuhajte dok krumpir ne omekša. 
  4. Juhu možete posipati svježe sjeckanim peršinom.

Ako želite kremastiju juhu, tada u ovaj recept dodajte čašicu kiselog vrhnja, a gljive stavite kuhati cijele. Potom ih izvadite i usitnite štapnim mikserom. Za još kremastiju juhu sve sastojke usitnite. Dodajte i kockice suhog kruha.

Rižoto s vrganjima
FOTO: Shutterstock

Rižoto s vrganjima

Ljubitelji rižota posebice će uživati u rižotu s vrganjima, koji će dati posebnu aromu te uravnotežiti ukusan i hranjiv obrok

Sastojci:
Priprema
  1. Na maslinovom ulju dinstajte luk i češnjak, a potom dodajte narezane vrganje te ih začinite paprom i soli. 
  2. Dodajte rižu, kratko dinstajte te zalijte vodom i ostavite da se kuha dok riža ne omekša. 
  3. Na kraju kuhanja dodajte kukuruz, kurkumu i parmezan

Ako ne volite kurkumu, izostavite je, no u kombinaciji s paprom ima odlična antioksidacijska svojstva. Za kraj možete dodati svježe sjeckani peršin.

Umak od vrganja
FOTO: Shutterstock

Umak od vrganja uz tjesteninu

Što kažete na kremasti umak od vrganja s tjesteninom? Većina će se složiti da obožava tjesteninu na 100 načina, ali umak od gljiva je jedan od najboljih. 

Sastojci:
Priprema
  1. Na maslinovom ulju dinstajte luk i češnjak, potom dodajte gljive i brokulu te dinstajte.
  2. Tjesteninu skuhajte prema uputama. 
  3. Kada je kuhana, tjesteninu dodajte gljivama, zalijte vrhnjem, začinite i kuhajte dok se vrhnje ne zgusne. 
  4. Po tjestenini slobodno posipajte parmezan ili ribanu mozzarellu.

Još recepata s vrganjima i drugim gljivama potražite u člancima:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   2

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu