Salata s kozicama: Niskokaloričan izvor proteina dobar za srce i krvne žile! Imamo 5 recepata koji mogu stati uz bok buzari
- Budite prvi i komentirajte!
- 3 min čitanja
Može li ljeto proći bez barem jednog recepta koji uključuje kozice? Najlakša i najbrža je salata s kozicama koja se može uklopiti u jelovnik osoba koje paze na unos kalorija, kao i u jelovnik pravih gurmana.
Kozice sadrže samo 99 kcal na 100 g te 21 g proteina. Bogate su selenom koji ima ulogu antioksidansa, posebice kod zdravlja krvožilnog sustava. Odličan izvor omega-3 masnih kiselina, joda važnog za štitnjaču, ali i astaksantina.
Salata od kozica – recepti
Salata s kozicama može se spremiti na više načina, a u nastavku vam donosimo pet recepata.
Salata od kozica i tjestenine
Jedna od najjednostavnijih salata s kozicama je salata s kozicama i tjesteninom koja može poslužiti kao brzi ručak ili večera. Ovisno koje zeleno lisnato povrće više volite, ovo može biti i salata od kozica i matovilca ili salata od kozica i rikule.
Sastojci:
- 50 g tjestenine
- 100 g kozica
- 1 čajna žličica maslinovog ulja
- 1 jušna žlica veganske majoneze
- nekoliko cherry rajčica
- 1 šalica rikule ili matovilca
- sok pola limuna
- pola čajne žličice talijanske mješavine začina
- pola crvene paprike.
Priprema
- Tjesteninu skuhajte prema uputama. Za to vrijeme povrće operite, cherry rajčice prepolovite, a papriku narežite na trakice ili kockice.
- Zagrijte na tavi maslinovo ulje, potom dodajte kozice i dinstajte nekoliko minuta.
- Pomiješajte povrće i kuhanu tjesteninu, dodajte dinstane kozice te začinite začinima i veganskom majonezom.
- Rikolu ili matovilac umiješajte izravno u salatu od kozica ili poslužite zasebno uz jednu čajnu žličicu balzamičnog octa.
Cezar salata s kozicama
Cezar salata podnosi varijacije na temu pa zašto ne pripremiti Cezar salatu s kozicama?
Sastojci:
- 100 g kozica
- 1 šalica zelene salate
- maslinovo ulje s češnjakom
- 1 čajna žličica vinskog octa
- sok od limuna
- sol
- 2 kuhana jaja
- 1 jušna žlica parmezana
- Worcestershire umak
- pola šalice krutona.
Priprema
- Jaja skuhajte, a za to vrijeme dinstajte kozice na maslinovom ulju.
- Pomiješajte zelenu salatu i kozice, dodajte vinski ocat, začine, sok od limuna, narezana kuhana jaja, Worcestershire umak i pomiješajte.
- Na kraju dodajte krutone i posipajte parmezanom.
Waldorfska salata s kozicama
Kozice na salatu spremite i pod imenom drugih poznatih salata. Kozice se jednostavno mogu uklopiti u sve vrste salata.
Sastojci:
- 100 g kozica
- 1/4 šalice nasjeckanih oraha
- 1 narezana Granny Smith jabuka
- 1 čajna žličica soka od limuna
- pola šalice korijena celera (narezanog na kockice)
- papar
- sol
- 1 jušna žlica majoneze.
Priprema
- Kozice dinstajte na maslinovom ulju.
- Sve preostale sastojke pomiješajte te dodajte dinstane kozice. Vaša toplo-hladna salata s kozicama je spremna.
Salata s avokadom i kozicama
Kozice se uklapaju i u malo egzotičnije recepte, iako moramo priznati da se avokado već poprilično udomaćio u našim kuhinjama.
Sastojci za salatu:
- 1 šalica zelenog lisnatog povrća po izboru
- 100 g kozica
- 1 čajna žličica maslinovog ulja
- pola avokada
- 1 mali crveni luk narezan na ploške
- 5 komada cherry rajčica
- nekoliko kolutova svježeg krastavca.
Sastojci za dresing od avokada:
- pola avokada
- pola čajne žličice origana
- 1 čajna žličica soka od limuna
- 1 čajna žličica Dijon senfa
- maslinovo ulje.
Priprema
- U zdjeli pomiješajte oprano i narezano povrće i ostavite sa strane.
- Kozice dinstajte na maslinovom ulju.
- Sve sastojke za dresing izblendajte ili usitnite štapnim mikserom.
- Povrću dodajte dinstane kozice te prelijte napravljenim dresingom.
Hladno predjelo od kozica
Za svečanu večeru pripremite ukusno hladno predjelo od kozica. Ova salata od kozica sadrži i losos.
Sastojci:
- 100 g kozica
- 1 krastavac
- 60 g dimljenog lososa
- zelena salata
- papar
- sol.
Sastojci za umak:
- 2 – 3 jušne žlice istučene ricotte
- 1 jušna žlica jogurta
- 1 jušna žlica kečapa
- pola čajne žličice korice limuna
- sol
- papar
- na vrh čajne žličice Tabasco umaka.
Priprema
- Najprije spremite umak tako da pomiješate sve sastojke i ostavite sa strane.
- Kozice dinstajte na maslinovom ulju, a losos narežite na kockice.
- Salatu narežite na trakice, a krastavac na kockice.
- U umak umiješajte losos i krastavac, a potom ga stavite u staklene čaše za martini.
- Na vrh umaka dodajte trakice zelene salate i kozice.
Pročitajte i članke:
- Rižoto s dagnjama: Omiljeno ljetno jelo koje ne košta puno, a ima odličan omjer kalorija i proteina! Imamo tri sjajna recepta
- Srdele: Recepti s kojima štedite i jedete zdravo! Nutricionistička je preporuka jesti ih dva puta tjedno i to s kostima
- Veganska “morska” jela: 3 recepta bez životinjskih proizvoda koji će vas zasigurno podsjetiti na poznate delicije.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja