Salata s kozicama: Niskokaloričan izvor proteina dobar za srce i krvne žile! Imamo 5 recepata koji mogu stati uz bok buzari
- Budite prvi i komentirajte!
 - 3 min čitanja
 
					
				Može li ljeto proći bez barem jednog recepta koji uključuje kozice? Najlakša i najbrža je salata s kozicama koja se može uklopiti u jelovnik osoba koje paze na unos kalorija, kao i u jelovnik pravih gurmana.
Kozice sadrže samo 99 kcal na 100 g te 21 g proteina. Bogate su selenom koji ima ulogu antioksidansa, posebice kod zdravlja krvožilnog sustava. Odličan izvor omega-3 masnih kiselina, joda važnog za štitnjaču, ali i astaksantina.
Salata od kozica – recepti
Salata s kozicama može se spremiti na više načina, a u nastavku vam donosimo pet recepata.

Salata od kozica i tjestenine
Jedna od najjednostavnijih salata s kozicama je salata s kozicama i tjesteninom koja može poslužiti kao brzi ručak ili večera. Ovisno koje zeleno lisnato povrće više volite, ovo može biti i salata od kozica i matovilca ili salata od kozica i rikule.
Sastojci:
- 50 g tjestenine
 - 100 g kozica
 - 1 čajna žličica maslinovog ulja
 - 1 jušna žlica veganske majoneze
 - nekoliko cherry rajčica
 - 1 šalica rikule ili matovilca
 - sok pola limuna
 - pola čajne žličice talijanske mješavine začina
 - pola crvene paprike.
 
Priprema
- Tjesteninu skuhajte prema uputama. Za to vrijeme povrće operite, cherry rajčice prepolovite, a papriku narežite na trakice ili kockice.
 - Zagrijte na tavi maslinovo ulje, potom dodajte kozice i dinstajte nekoliko minuta.
 - Pomiješajte povrće i kuhanu tjesteninu, dodajte dinstane kozice te začinite začinima i veganskom majonezom.
 - Rikolu ili matovilac umiješajte izravno u salatu od kozica ili poslužite zasebno uz jednu čajnu žličicu balzamičnog octa.
 

Cezar salata s kozicama
Cezar salata podnosi varijacije na temu pa zašto ne pripremiti Cezar salatu s kozicama?
Sastojci:
- 100 g kozica
 - 1 šalica zelene salate
 - maslinovo ulje s češnjakom
 - 1 čajna žličica vinskog octa
 - sok od limuna
 - sol
 - 2 kuhana jaja
 - 1 jušna žlica parmezana
 - Worcestershire umak
 - pola šalice krutona.
 
Priprema
- Jaja skuhajte, a za to vrijeme dinstajte kozice na maslinovom ulju.
 - Pomiješajte zelenu salatu i kozice, dodajte vinski ocat, začine, sok od limuna, narezana kuhana jaja, Worcestershire umak i pomiješajte.
 - Na kraju dodajte krutone i posipajte parmezanom.
 

Waldorfska salata s kozicama
Kozice na salatu spremite i pod imenom drugih poznatih salata. Kozice se jednostavno mogu uklopiti u sve vrste salata.
Sastojci:
- 100 g kozica
 - 1/4 šalice nasjeckanih oraha
 - 1 narezana Granny Smith jabuka
 - 1 čajna žličica soka od limuna
 - pola šalice korijena celera (narezanog na kockice)
 - papar
 - sol
 - 1 jušna žlica majoneze.
 
Priprema
- Kozice dinstajte na maslinovom ulju.
 - Sve preostale sastojke pomiješajte te dodajte dinstane kozice. Vaša toplo-hladna salata s kozicama je spremna.
 

Salata s avokadom i kozicama
Kozice se uklapaju i u malo egzotičnije recepte, iako moramo priznati da se avokado već poprilično udomaćio u našim kuhinjama.
Sastojci za salatu:
- 1 šalica zelenog lisnatog povrća po izboru
 - 100 g kozica
 - 1 čajna žličica maslinovog ulja
 - pola avokada
 - 1 mali crveni luk narezan na ploške
 - 5 komada cherry rajčica
 - nekoliko kolutova svježeg krastavca.
 
Sastojci za dresing od avokada:
- pola avokada
 - pola čajne žličice origana
 - 1 čajna žličica soka od limuna
 - 1 čajna žličica Dijon senfa
 - maslinovo ulje.
 
Priprema
- U zdjeli pomiješajte oprano i narezano povrće i ostavite sa strane.
 - Kozice dinstajte na maslinovom ulju.
 - Sve sastojke za dresing izblendajte ili usitnite štapnim mikserom.
 - Povrću dodajte dinstane kozice te prelijte napravljenim dresingom.
 

Hladno predjelo od kozica
Za svečanu večeru pripremite ukusno hladno predjelo od kozica. Ova salata od kozica sadrži i losos.
Sastojci:
- 100 g kozica
 - 1 krastavac
 - 60 g dimljenog lososa
 - zelena salata
 - papar
 - sol.
 
Sastojci za umak:
- 2 – 3 jušne žlice istučene ricotte
 - 1 jušna žlica jogurta
 - 1 jušna žlica kečapa
 - pola čajne žličice korice limuna
 - sol
 - papar
 - na vrh čajne žličice Tabasco umaka.
 
Priprema
- Najprije spremite umak tako da pomiješate sve sastojke i ostavite sa strane.
 - Kozice dinstajte na maslinovom ulju, a losos narežite na kockice.
 - Salatu narežite na trakice, a krastavac na kockice.
 - U umak umiješajte losos i krastavac, a potom ga stavite u staklene čaše za martini.
 - Na vrh umaka dodajte trakice zelene salate i kozice.
 
Pročitajte i članke:
- Rižoto s dagnjama: Omiljeno ljetno jelo koje ne košta puno, a ima odličan omjer kalorija i proteina! Imamo tri sjajna recepta
 - Srdele: Recepti s kojima štedite i jedete zdravo! Nutricionistička je preporuka jesti ih dva puta tjedno i to s kostima
 - Veganska “morska” jela: 3 recepta bez životinjskih proizvoda koji će vas zasigurno podsjetiti na poznate delicije.
 
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
	
	7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
- Tomislav Stanić
 - 2 min čitanja