Rižoto s dagnjama: Omiljeno ljetno jelo koje ne košta puno, a ima odličan omjer kalorija i proteina! Imamo tri sjajna recepta
- Budite prvi i komentirajte!
- 3 min čitanja
Ljeti biramo lagana jela, a nerijetko se okrećemo i mediteranskoj prehrani. Dagnje su nezaobilazne u receptima s rižom ili tjesteninom te su odličan izbor namirnice koja ima dobar omjer kalorija i proteina.
Naime, dagnje na 100 g sadrže samo oko 105 kcal i 17 g proteina pa su odličan izbor za one koji trenutno paze na unos kalorija. Smrznuto pakiranje dagnji od 300 g košta približno četiri eura te su lako dostupne u većini trgovina.
Ako kuhate sami za sebe, dovoljna je porcija 100 – 150 g dagnji. Rižoto s dagnjama ubraja se u najpoznatije recepte s istima. Donosimo nekoliko recepata koji se brzo i lako spremaju.
Ako koristite smrznute kuhane dagnje, dovoljno ih je isprati pod vodom i pripremiti na tavi 10 – 15 minuta. Ako ste kupili cijele dagnje na tržnici, slijedite ove upute:
- dagnje oribajte u hladnoj vodi kako se ne bi otvorile
- uklonite i končiće
- stavite dagnje u lonac i kuhajte ih dok se ne otvore
- izvadite meso iz školjki uz pomoć nožića
- uklonite dagnje koje se nisu otvorile.
Kremasti rižoto s dagnjama
Za ovaj jednostavni rižoto s dagnjama bit će vam dovoljni osnovni sastojci. Po želji možete dodati i repove jastoga te jakobove kapice. Da biste dobili kremasti rižoto, koristite rižu za rižoto s većim udjelom škroba.
Sastojci:
- 130 g dagnji
- 1/3 šalice Arborio riže
- 1 čajna žličica neslanog maslaca
- pola šalice vrhnja
- 1/4 šalice maslinovog ulja
- 2 režnja češnjaka (usitnjena)
- 1 crveni luk (narezan na kockice)
- pola šalice suhog bijelog vina
- 2 šalice špinata
- pola šalice ribanog parmezana
- crni papar
- sol.
Priprema
- Na tavi otopite maslac i maslinovo ulje pa dodajte luk i pirjajte ga oko dvije minute.
- Dodajte rižu i tostirajte je minutu na pojačanoj vatri kako bi otpustila škrob.
- Dodajte češnjak i pirjajte oko pola minute.
- Potom dodajte bijelo vino i kuhajte miješajući dok ne ispari alkohol.
- Zatim dodajte šalicu vode ili po potrebi više te nastavite kuhati miješajući oko osam minuta dok riža ne upije većinu tekućine.
- Dodajte dagnje, poklopite i ostavite da se kuha oko šest minuta.
- Dodajte još malo vode i špinat te kuhajte dok špinat ne omekša, a riža postane kremasta.
- Maknite rižoto s vatre i dodajte parmezan.
Rižoto s dagnjama na crveno
Možda se pomislili da se u ovom receptu koristi crno vino, no ostajemo kod bijelog vina, a crvena boja se odnosi na umak od rajčice.
Sastojci:
- 300 g dagnji
- 150 g riže
- 300 ml povrtnog temeljca
- 30 ml bijelog vina
- maslinovo ulje
- 1 jušna žlica paste od rajčice
- 1 glavica luka
- sol
- crni papar.
Priprema
- Na maslinovom ulju popržite luk pa dodajte rižu i tostirajte je.
- Potom dodajte bijelo vino i pustite da ispari.
- Dodajte povrtni temeljac i dagnje te kuhajte dok riža ne uspije većinu tekućine.
- Dodajte i pastu od rajčice te na kraju začinite.
Rižoto s dagnjama, limunom i komoračem
Ako želite posvetiti malo više truda i vremena pripremi rižota s dagnjama, odaberite ovaj recept u kojem se zasebno priprema riža, a zasebno dagnje. Dodatak limuna odvest će vas na Mediteran.
Sastojci za rižoto:
- pola šalice Arborio riže
- 4 šalice pilećeg ili povrtnog temeljca
- 2 čajne žličice neslanog maslaca
- 1 šalica sjeckanog komorača
- pola glavice luka (sjeckanog)
- 2 režnja češnjaka (usitnjena)
- pola šalice suhog bijelog vina
- 1 čajna žličica limunove korice
- 2 čajne žličice soka od limuna
- 1/4 šalice ribanog parmezana.
Sastojci za dagnje:
- 400 g dagnji u školjkama
- 1 jušna žlica neslanog maslaca
- pola glavice luka (sjeckanog)
- pola čajne žličice paprike
- pola šalice suhog bijelog vina.
Priprema
- Zakuhajte pileći temeljac.
- U zasebnom loncu otopite maslac i dodajte luk, češnjak i komorač te pirjajte oko tri minute dok ne omekšaju.
- Dodajte rižu i tostirajte oko dvije minute.
- Potom dodajte vino i pustite da ga riža malo upije pa dodajte i limunovu koricu.
- U rižu dodajte jednu šalicu zagrijanog pilećeg temeljca i kuhajte dok ga riža ne upije.
- Nastavite proces dodavanja šalica pilećeg temeljca uz miješanje dok ga riža ne upije i postane kremasta.
- Na kraju umiješajte parmezan.
- Potom pripremite dagnje tako da na otopljeni maslac dodate luk i češnjak te pirjate oko tri minute.
- Dodajte papriku i pirjajte još jednu minutu.
- Zatim dodajte dagnje i vino pa pojačajte vatru i poklopite. Ostavite da se kuha oko dvije minute pa promiješajte i nastavite kuhati još oko četiri minute.
- Dagnje koje se nisu otvorile odvojite.
- Stavite rižoto na tanjur i po njemu rasporedite dagnje.
Pročitajte i članke:
- Riba u škartocu s povrćem: Lako probavljivi proteini i pregršt mikronutrijenata! Imamo 4 jednostavna i fina recepta
- Tuna u salamuri: Manje kaloričan i jeftin izvor proteina! Ovi su recepti kao stvoreni za dane kad nemate vremena ili želite nešto lagano
- Zdrava jela bez mesa: Mnogi se iznenade koliko su ukusna, a neki i ne primijete da nema mesa! Imamo 5 recepata.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja