Rižoto s dagnjama: Omiljeno ljetno jelo koje ne košta puno, a ima odličan omjer kalorija i proteina! Imamo tri sjajna recepta

Rižoto s dagnjama

Ljeti biramo lagana jela, a nerijetko se okrećemo i mediteranskoj prehrani. Dagnje su nezaobilazne u receptima s rižom ili tjesteninom te su odličan izbor namirnice koja ima dobar omjer kalorija i proteina.

Naime, dagnje na 100 g sadrže samo oko 105 kcal i 17 g proteina pa su odličan izbor za one koji trenutno paze na unos kalorija. Smrznuto pakiranje dagnji od 300 g košta približno četiri eura te su lako dostupne u većini trgovina. 

Dagnje
FOTO: Shutterstock

Ako kuhate sami za sebe, dovoljna je porcija 100 – 150 g dagnji. Rižoto s dagnjama ubraja se u najpoznatije recepte s istima. Donosimo nekoliko recepata koji se brzo i lako spremaju. 

Ako koristite smrznute kuhane dagnje, dovoljno ih je isprati pod vodom i pripremiti na tavi 10 – 15 minuta. Ako ste kupili cijele dagnje na tržnici, slijedite ove upute:

  • dagnje oribajte u hladnoj vodi kako se ne bi otvorile 
  • uklonite i končiće
  • stavite dagnje u lonac i kuhajte ih dok se ne otvore
  • izvadite meso iz školjki uz pomoć nožića
  • uklonite dagnje koje se nisu otvorile.
Ako niste sigurni u pravilnu pripremu dagnji, izbjegavajte njihovo sirovo konzumiranje ili pripremu svježih dagnji. Kuhane smrznute dagnje bit će odlična alternativa. Naime, školjke se ubrajaju u osjetljivije namirnice s obzirom na laku kvarljivost.
Kremasti rižoto s dagnjama
FOTO: Shutterstock

Kremasti rižoto s dagnjama 

Za ovaj jednostavni rižoto s dagnjama bit će vam dovoljni osnovni sastojci. Po želji možete dodati i repove jastoga te jakobove kapice. Da biste dobili kremasti rižoto, koristite rižu za rižoto s većim udjelom škroba. 

Sastojci:

  • 130 g dagnji
  • 1/3 šalice Arborio riže
  • 1 čajna žličica neslanog maslaca
  • pola šalice vrhnja 
  • 1/4 šalice maslinovog ulja
  • 2 režnja češnjaka (usitnjena) 
  • 1 crveni luk (narezan na kockice)
  • pola šalice suhog bijelog vina 
  • 2 šalice špinata
  • pola šalice ribanog parmezana 
  • crni papar
  • sol.

Priprema

  1. Na tavi otopite maslac i maslinovo ulje pa dodajte luk i pirjajte ga oko dvije minute. 
  2. Dodajte rižu i tostirajte je minutu na pojačanoj vatri kako bi otpustila škrob. 
  3. Dodajte češnjak i pirjajte oko pola minute. 
  4. Potom dodajte bijelo vino i kuhajte miješajući dok ne ispari alkohol
  5. Zatim dodajte šalicu vode ili po potrebi više te nastavite kuhati miješajući oko osam minuta dok riža ne upije većinu tekućine. 
  6. Dodajte dagnje, poklopite i ostavite da se kuha oko šest minuta. 
  7. Dodajte još malo vode i špinat te kuhajte dok špinat ne omekša, a riža postane kremasta. 
  8. Maknite rižoto s vatre i dodajte parmezan. 
Rižoto s dagnjama na crveno
FOTO: Shutterstock

Rižoto s dagnjama na crveno 

Možda se pomislili da se u ovom receptu koristi crno vino, no ostajemo kod bijelog vina, a crvena boja se odnosi na umak od rajčice

Sastojci:

  • 300 g dagnji 
  • 150 g riže 
  • 300 ml povrtnog temeljca
  • 30 ml bijelog vina 
  • maslinovo ulje
  • 1 jušna žlica paste od rajčice
  • 1 glavica luka
  • sol
  • crni papar

Priprema

  1. Na maslinovom ulju popržite luk pa dodajte rižu i tostirajte je
  2. Potom dodajte bijelo vino i pustite da ispari.
  3. Dodajte povrtni temeljac i dagnje te kuhajte dok riža ne uspije većinu tekućine. 
  4. Dodajte i pastu od rajčice te na kraju začinite. 
Rižoto s dagnjama, limunom i komoračem
FOTO: Shutterstock

Rižoto s dagnjama, limunom i komoračem

Ako želite posvetiti malo više truda i vremena pripremi rižota s dagnjama, odaberite ovaj recept u kojem se zasebno priprema riža, a zasebno dagnje. Dodatak limuna odvest će vas na Mediteran. 

Sastojci za rižoto:

  • pola šalice Arborio riže
  • 4 šalice pilećeg ili povrtnog temeljca
  • 2 čajne žličice neslanog maslaca
  • 1 šalica sjeckanog komorača
  • pola glavice luka (sjeckanog)
  • 2 režnja češnjaka (usitnjena)
  • pola šalice suhog bijelog vina
  • 1 čajna žličica limunove korice 
  • 2 čajne žličice soka od limuna
  • 1/4 šalice ribanog parmezana

Sastojci za dagnje:

  • 400 g dagnji u školjkama
  • 1 jušna žlica neslanog maslaca
  • pola glavice luka (sjeckanog) 
  • pola čajne žličice paprike
  • pola šalice suhog bijelog vina.

Priprema

  1. Zakuhajte pileći temeljac.
  2. U zasebnom loncu otopite maslac i dodajte luk, češnjak i komorač te pirjajte oko tri minute dok ne omekšaju. 
  3. Dodajte rižu i tostirajte oko dvije minute. 
  4. Potom dodajte vino i pustite da ga riža malo upije pa dodajte i limunovu koricu. 
  5. U rižu dodajte jednu šalicu zagrijanog pilećeg temeljca i kuhajte dok ga riža ne upije. 
  6. Nastavite proces dodavanja šalica pilećeg temeljca uz miješanje dok ga riža ne upije i postane kremasta. 
  7. Na kraju umiješajte parmezan. 
  8. Potom pripremite dagnje tako da na otopljeni maslac dodate luk i češnjak te pirjate oko tri minute. 
  9. Dodajte papriku i pirjajte još jednu minutu. 
  10. Zatim dodajte dagnje i vino pa pojačajte vatru i poklopite. Ostavite da se kuha oko dvije minute pa promiješajte i nastavite kuhati još oko četiri minute. 
  11. Dagnje koje se nisu otvorile odvojite. 
  12. Stavite rižoto na tanjur i po njemu rasporedite dagnje.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu