Astaksantin – najjači prirodni antioksidans

astaksantin

Astaksantin je narančasto – crveni pigment iz skupine karotenoida. Prirodno se nalazi u mikroorganizmima poput algi i kvasaca, biljkama te životinjama kao što su losos, pastrve, crveni rakovi te neke ptice.

Astaksantin poboljšava elastičnost i vlažnost kože i štiti je od UV zračenja, a može pozitivno djelovati i na zdravlje srca te djelovanje imunološkog sustava.

U nastavku članka pročitajte koje su dobrobiti astaksantina te kako se primjenjuje.

Astaksantin 

Astaksantin je u mastima topljivi pigment koji se ponaša kao jači oksidans od vitamina C ili beta karotena. Zbog svoje specifične kemijske strukture s mnogim dvostrukim vezama može vezati slobodne radikale ili elektrone te umanjiti njihovo štetno djelovanje. 

Astaksantin se u prirodi najčešće nalazi u obliku koji je vezan jer je tako stabilniji. S obzirom na to da je topljiv u mastima, najčešće je vezan na neku masnu kiselinu. Kad dođe do apsorpcije u ljudskom organizmu, oslobađa se te se u ljudskoj krvi nalazi u slobodnom obliku. 

Zanimljivo svojstvo astaksantina je to što se može vezati s obje strane stanične membrane, a to je jedno od svojstava koje ga čini jakim antioksidansom. 

Koristi se kao dodatak prehrani i prehrambeno bojilo, a prirodni izvor koji se najviše koristi je mikroalga Hematococcus pluvialis.

Jastog
Foto: Photostock Secrets

Astaksantin – dobrobiti

Astaksantin je, kao i ostali karotenoidi, topljiv u lipidima te se apsorbira pasivnom difuzijom u gastrointestinalnom traktu čovjeka.

Ipak, zbog specifične kemijske strukture astaksantin djeluje s većom antioksidativnom aktivnošću nego β-karoten. Polarni krajevi molekule umanjuju negativno djelovanje slobodnih radikala, a dvostruke veze u sredini molekule mogu vezati i tako ukloniti elektrone.

Zahvaljujući tim svojstvima astaksantin ima antioksidativna, protuupalna i imuno – modulatorska svojstva.

Astaksantin:

Neka istraživanja provedena na ljudima pokazuju da je nanošenje pripravaka s astaksantinom na kožu putem krema i sličnih proizvoda povećavalo vlažnost i elasticitet kože.

Nadalje, istraživanja su pokazala da je uzimanje astaksantina potaknulo sintezu stanica imunosnog sustava što znači da bi astaksantin mogao pozitivno djelovati i na taj dio ljudskog organizma. 

Ispitivao se i učinak astaksantina na smanjenje krvnog tlaka i koncentracije LDL kolesterola te razine glukoze u krvi. Međutim, dosad nije provedeno dovoljno in vivo istraživanja na ljudima koja bi potvrdila takav učinak, iako postoje pozitivne indikacije. 

Zbog svog jakog antioksidativnog učinka, odmah se pristupilo istraživanju djelovanja astaksantina na rast tumorskih stanica. Iako su se pojavili pozitivni rezultati na životinjskim modelima, ne postoji dovoljno provedenih istraživanja na ljudima jer je čisti pripravak astaksantina veoma skup

Postoje i neke tvrdnje da astaksantin utječe na poboljšanje plodnosti kod muškaraca te mišićnu spremnost, ali zasad ne postoji dovoljno dokaza koji bi to potvrdili. 

Losos
Foto: Photostock Secrets

Astaksantin – primjena

Europska agencija za sigurnost hrane i Američka agencija za hranu i lijekove su proglasile astaksantin dobiven iz mikroalge Haematococcus pluvialis sigurnim za ljudsku upotrebu.

Na tržištu je dostupno više vrsta preparata koji sadrže astaksantin poput kapsula, gelova, ulja i drugih. Najviše se koriste za životinjsku prehranu, kozmetičke preparate i dodatke prehrani za ljude.

Čisti pripravak astaksantina je u 2014. godini postigao tržišnu cijenu od 2 do 7 tisuća američkih dolara po kilogramu što uključuje astaksantin iz prirodnih kao i sintetičkih izvora.

Zemlje koje drže najveći udio na tržištu astaksantina su SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo, Kina, Japan, Njemačka, Brazil, Meksiko, Indija, Kanada i Južnoafrička Republika.

Astaksantin – konzumacija

Iako je molekula astaksantina strukturno veoma slična molekuli β-karotena, iz nje se u tijelu ne može sintetizirati vitamin A. Stoga astaksantin za ljude nije esencijalan te ne postoji ni deficit.

Prema EFSA-i, prihvatljiva dnevna doza astaksantina je 0.034 miligrama po kilogramu tjelesne mase. Iako do sada nisu zabilježene negativne posljedice uzimanja većih doza astaksantina, poput onih od 40 mg, ne preporučuje se prekoračenje propisanih dnevnih doza. 

Astaksantin
Foto: Photostock Secrets

Preporučuje se konzumacija s namirnicama koje sadrže omega-3 masne kiseline zbog povećane apsorpcije, a to su:

Astaksantin se na tržištu nalazi u obliku mekanih tableta od 2, 3, 5 ili 10 mg. Prije uporabe posavjetujte se s liječnikom ili ljekarnikom.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

3.83 / 5   12

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: astaksantin, antioksidansi u tabletama, najjaci antioksidansi, najjači antioksidans, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu