Cezar salata s piletinom – recept, kalorije, umak

Cezar salata s piletinom

Cezar salata s piletinom idealan je obrok za vrijeme velikih vrućina. No, znate li po kome je Cezar salata dobila ime i da u prvotnom receptu nije sadržavala piletinu? Cezar salata nije dobila ime po Juliju Cezaru, kako možda na prvu pretpostavljate, već po talijanskom imigrantu u SAD-u Cesaru Cardiniju.

Cardini je otvorio restoran i jedan dan je imao toliko gostiju da mu je ponestalo sastojaka. Kako bi ipak poslužio goste koji su čekali u redu, odlučio je napraviti jelo od sastojaka koje je u tom trenutku imao. Tako je nastala Cezar salata koju je stavio pred goste i tek je onda prelio umakom, što je ispalo kao jedan dobar show

Cezar salata – sastojci 

Koje je to sastojke Julije Cardini imao u trenutku kad je pripremao Cezar salatu od ostataka iz kuhinje? Evo glavnih:

Cezar salata - sastojci
FOTO: Shutterstock

Cezar salata – recept 

Godine 2006. prema službenom receptu Cezar salate sastojci su sljedeći:

Danas postoje brojne varijacije Cezar salate koja se razlikuju u vrsti umaka, sastojcima ili se pak dodaju pojedini sastojci poput piletine, pa je tako već poznata i Cezar salata s piletinom

Cezar salata - umak
FOTO: Shutterstock

Cezar salata – umak 

Worcestershire umak možete i sami napraviti.

Sastojci:

  • pola šalice jabučnog octa
  • 1/8 šalice umaka od soje
  • 1/8 šalice melase 
  • 1 jušna žlica ribljeg umaka
  • 2 jušne žlice meda
  • 1 režanj češnjaka
  • 1 čajna žličica papra
  • 1 čajna žličica luka u prahu 
  • pola čajne žličice čilija u prahu
  • 1/4 čajne žličice cimeta ili klinčića
  • pola čajne žličice mljevenog đumbira
  • sok pola limete.

Priprema

  1. U loncu pomiješajte sve sastojke, zakuhajte i potom smanjite vatru. Kuhajte oko 10 minuta. 
  2. Nakon kuhanja smjesu stavite u blender i blendajte do glatke konzistencije. 
  3. Napravljeni umak čuvajte u hladnjaku i potrošite unutar mjesec dana. 
Cezar salata s piletinom - recept
FOTO: Shutterstock

Cezar salata s piletinom – recept

Cezar salata ima brojne varijacije na temu, a ako ćemo slijediti Cardinijev primjer, onda je i nama dopušteno napraviti salatu od sastojaka koje imamo kod kuće. 

Sastojci za umak:

  • pola šalice grčkog jogurta
  • 2 fileta inćuna (zgnječena)
  • 1 čajna žličica maslinovog ulja
  • 1 čajna žličica majoneze
  • 2 čajne žličice soka limuna
  • 1 čajna žličica Dijon senfa 
  • 1 čajna žličica Worcestershire umaka
  • mljeveni crni papar 
  • 2 protisnuta režnja češnjaka

Priprema

  1. Iz inćuna izvadite kosti, zgnječite ih, pomiješajte sa svim ostalim sastojcima te dobiveni umak ostavite u hladnjaku dok pripremate salatu. 

Sastojci za krutone:

Priprema

  1. Zagrijte pećnicu na 375 °C. 
  2. Kruh narežite na kockice i rasporedite ga na limu za pečenje i pecite oko pet minuta.
  3. Za to vrijeme pomiješajte češnjak, sol, papar i maslinovo ulje. 
  4. Izvadite kruh i prelijte ga prethodno dobivenom mješavinom te pecite dok ne porumeni
  5. Kada su krutoni pečeni, ostavite ih da se ohlade
Krutoni
FOTO: Shutterstock

Sastojci za salatu:

  • pileća prsa
  • zelena salata
  • parmezan.

Priprema

  1. Pileća prsa ispecite na žaru. 
  2. Potom u zdjeli pomiješajte kockice piletine, salatu, krutone i pola količine parmezana. Prelijte napravljenim umakom i pomiješajte.
  3. Na kraju posipajte ostatkom parmezana

Salatu poslužite odmah ili, ako vam je bolja verzija hladna salata od piletine, ostavite je u hladnjaku i poslužite kasnije. 

Cezar salata s piletinom – kalorije

Ovako napravljena salata sadrži oko 558 kcal po porciji, od čega oko 27 g masti i 33 g proteina. Udio kalorija možete smanjiti tako da napravite manje kaloričan umak, izbacite majonezu i smanjite sadržaj ulja.

Cezar salata s piletinom i slaninom
FOTO: Shutterstock

Cezar salata s piletinom i slaninom 

S obzirom na prethodni recept, slijedi jednostavna cezar salata od svega nekoliko sastojaka.

Sastojci:

  • 2 šalice tjestenine 
  • 2 komada pilećih prsa 
  • oko 6 trakica slanine
  • pola čajne žličice češnjaka u prahu
  • sol
  • papar
  • 2 šalice krutona
  • 4 šalice zelene salate
  • 3/4 šalice (Worcestershire) umaka
  • 1/3 šalice parmezana
  • sok limuna

Priprema

  1. Skuhajte tjesteninu prema uputama. 
  2. Slaninu narežite na kockice i malo popržite dok ne postane hrskava. 
  3. Piletinu prerežite po dužini i začinite sa soli, paprom i češnjakom. Ispecite je na tavi, potom je ostavite da se ohladi i narežite na kockice
  4. U zdjeli pomiješajte krutone, narezanu piletinu i salatu, te prelijte umakom i limunovim sokom. Vaša najbolja salata od piletine je spremna.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu