Gravče na tavče: Tradicionalno makedonsko jelo koje su pripremale naše bake i mame! Evo kako napraviti zapečeni grah koji konkurira varivu

Gravče na tavče

Gravče na tavče ili, kako ga neki još zovu, “grafče na tafče” je tradicionalno jelo koje dolazi iz Makedonije, a sigurno ga se sjećamo iz djetinjstva kada bi ga pripremale mame ili bake. Glavni sastojak ovog jela je grah, a ako želite biti dosljedni u tradiciji, onda ćete ga poslužiti i u glinenim posudama.

Grah je mahunarka odličnog nutritivnog sastava koja bi se na našem jelovniku trebala naći što češće zbog udjela vlakana, vitamina B skupine, proteina i magnezija.

Jeftina je i lako dostupna namirnica od koje se mogu pripremati razna jela.

Pojedine osobe izbjegavaju grah zbog napuhavanja, no to se može spriječiti pravilnim namakanjem i kuhanjem te dodatkom pojedinih začina.

Gravče na tavče – recepti

Recept za gravče na tavče, osim graha, sadrži i sastojke kao što su:

Osim tradicionalnog recepta, postoje i varijacije originalnog recepta pa tako gravče na tavče može biti i:

  • s kobasicama
  • bez mesa
  • s porilukom
  • sa špekom.
Gravče na tavče - original recept
FOTO: Shutterstock

Gravče na tavče – original recept

Kad je u pitanju originalni gravče na tavče, makedonski recept je onaj koji tražite. Na internetskoj stranici Zajednice Makedonaca u Republici Hrvatskoj mogu se pronaći tradicionalni makedonski recepti pa tako i recept za gravče na tavče. Mi ga prenosimo ovdje.

Sastojci:
  • 500 g krupnog bijelog graha Tetovca
  • 300 g svježe crvene paprike
  • 400 g suhih rebara
  • 200 g luka
  • 200 g svježih rajčica
  • nekoliko jušnih žlica ulja
  • 3 režnja češnjaka
  • peršin
  • 1 ljuta papričica
  • 1 čajna žličica crvene paprike u prahu
  • bijelo brašno
  • sol
  • papar.
Priprema
  1. Dan prije pripreme namočite grah, a potom ga ocijedite i skuhajte.
  2. Suha rebra narežite na nekoliko manjih komada i skuhajte, ali sačuvajte vodu od kuhanja rebara.
  3. Nasjeckajte luk i prodinstajte na zagrijanom ulju te dodajte vode u kojoj su se kuhala rebra. Kuhajte oko 15 minuta na laganoj vatri.
  4. Dodajte papriku, ljutu papričicu, češnjak i rajčicu te nastavite pirjati oko 10 minuta.
  5. Potom zapržite jelo brašnom i crvenom paprikom.
  6. Dodajte još oko 300 ml vode od kuhanih rebara i prokuhajte.
  7. U posudu stavite grah i dodajte kuhana rebra, začine, pirjano povrće i pomiješajte. Prema potrebi dodajte još vode.
  8. Gravče na tavče poslužite uz ajvar ili pindžur.
Gravče na tavče s porilukom
FOTO: Shutterstock

Gravče na tavče s porilukom

Još jedan recept koji se nalazi na mrežnoj stranici Zajednice Makedonaca u Republici Hrvatskoj je gravče na tavče s porilukom. Za razliku od prethodnog, ovo je ukusni zapečeni grah u pećnici. Gravče na tavče s porilukom je gravče na tavče bez mesa i idealan za vegane i vegetarijance.

Sastojci:
  • 500 g poriluka
  • 300 g bijelog graha Tetovca
  • 2 zrele rajčice
  • 4 jušne žlice ulja
  • 3 zelene paprike
  • sol
  • papar.
Priprema
  1. Grah namočite 24 sata prije, potom ga skuhajte i ocijedite.
  2. Nakon pranja poriluk narežite na kolutove, rajčice na kriške, a zelenu papriku na trakice.
  3. Najprije pirjajte poriluk na ulju, a zatim ga prebacite u (zemljanu) posudu i začinite soli i paprom.
  4. Na poriluk rasporedite i začinite grah, a onda rasporedite rajčice i paprike te ponovno začinite.
  5. Jelo zalijte čašom vode i pecite u pećnici na 180 °C dok se povrće dobro ne ispeče i voda zavrije.
Gravče na tavče s grahom iz konzerve

Gravče na tavče – grah iz konzerve

Ako želite uštedjeti vrijeme pripreme, tada možete napraviti i gravče na tavče s grahom iz konzerve. Isto tako, ako ne možete bez mesa, napravite gravče na tavče s kobasicama. Recept gravče na tavče na ovaj način također se priprema u pećnici.

Sastojci:
  • 2 jušne žlice maslinovog ulja
  • 1 glavica crvenog luka
  • 1 mrkva (narezana na kolutove)
  • 3 narezana režnja češnjaka
  • 1 crvena paprika (narezana na kockice)
  • 200 g sjeckane rajčice
  • 400 g bijelog graha iz konzerve
  • papar
  • 1 jušna žlica mješavine začina bez glutaminata
  • 2 jušne žlice brašna
  • 1 čajna žličica mljevene crvene paprike
  • 3 kobasice (poprečno zarezane nožem).
Priprema
  1. Na maslinovom ulju prodinstajte narezani luk oko pet minuta, potom dodajte mrkvu i dinstajte još koju minutu.
  2. Dodajte češnjak i crvenu papriku, dinstajte oko minutu, a zatim dodajte i sjeckanu rajčicu. Pomiješajte i dinstajte oko tri minute.
  3. Dodajte bijeli grah, pomiješajte i zalijte s oko 300 ml tople vode. Kuhajte i dodajte sol, papar i mješavinu začina te pomiješajte. Kuhajte oko pet minuta na laganoj vatri.
  4. U drugi lonac stavite ulje i brašno te kuhajte uz stalno miješanje dok brašno ne poprimi zlatnu boju.
  5. U brašno dodajte mljevenu papriku i pomiješajte.
  6. Napravljenu zapršku od brašna, ulja i mljevene paprike dodajte grahu i ostalim sastojcima i pomiješajte.
  7. Gravče na tavče premjestite u posudu za pečenje i rasporedite.
  8. Rasporedite tri kobasice s međusobnim razmakom i malo utisnite u gravče na tavče.
  9. Zapecite u pećnici. 
Gravče na tavče sa špekom
FOTO: Shutterstock

Gravče na tavče sa špekom

U slučaju da imate domaći špek, napravite gravče na tavče sa špekom. I ovo će biti gravče na tavče s grahom iz konzerve, kako bi se skratilo vrijeme pripreme.

Sastojci:
  • 400 g špeka
  • 400 g bijelog graha iz konzerve
  • 4 režnja češnjaka
  • 500 g crvenog luka
  • 1 jušna žlica mljevene paprike
  • oko 60 ml pasirane rajčice
  • papar
  • sol
  • ulje.
Priprema
  1. Na ulju najprije popržite slaninu, potom je izvadite i na istom ulju popržite luk.
  2. Kada luk poprimi boju, dodajte češnjak, papriku i pomiješajte.
  3. Dodajte slaninu i bijeli grah koji ste prethodno isprali.
  4. Kuhajte i prema potrebi dodajte još vode tako da konzistencija bude polutekuća.
  5. Premjestite gravče na tavče sa špekom u posudu za pečenje i pecite u zagrijanoj pećnici na 200 °C oko 30 minuta.
Gravče na tavče - brzo
FOTO: Shutterstock

Gravče na tavče – brzo

Gravče na tavče bez mesa ili pak gravče na tavče sa špekom – napravite verziju koja vam odgovara i kada ste u žurbi.

Sastojci:
  • 2 jušne žlice maslinovog ulja
  • 1 glavica crvenog luka
  • 1 mala konzerva crvenog ili bijelog graha
  • 1 režanj češnjaka
  • oko 150 g dimljenog tofua ili oko 150 g narezanog špeka
  • oko 2 jušne žlice gustina ili tapioka škroba
  • koncentrat rajčice
  • peršin
  • začini po izboru (papar, kurkuma, čili, mljevena paprika itd.).
Priprema
  1. Najprije na maslinovom ulju popržite luk, potom dodajte grah i malo vode te tofu ili špek, kao i češnjak.
  2. Začinite začinima po želji pa dodajte koncentrat rajčice i gustin ili tapioka škrob.
  3. Kuhajte dok grah ne omekša te na kraju posipajte svježim peršinom.
Gravče na tavče - kalorije
FOTO: Shutterstock

Gravče na tavče – kalorije

Kalorijska vrijednost ovog tradicionalnog makedonskog jela razlikuje se s obzirom na udio i vrstu sastojaka. No, uzmimo za primjer sastojke za jednu osobu:

  • 150 g bijelog graha iz konzerve, 93 kcal
  • 1 jušna žlica maslinovog ulja, oko 112 kcal
  • 1 crveni luk, oko 50 g, 20 kcal
  • oko 20 g gustina, 70 kcal
  • oko 100 g koncentrata rajčice, 84 kcal.

Ovi osnovni sastojci za jednu osobu zajedno sadrže oko 379 kcal. Ako se doda 100 g slanine, jelo je bogatije za čak dodatnih 516 kcal. Tako da gravče na tavče s osnovnim sastojcima i špekom može nositi čak 895 kcal. Drugim riječima, dva glavna obroka stanu u jedan gravče na tavče recept, što opet ovisi o energetskim potrebama svakog pojedinca.

Kalorijsku vrijednost jela moguće je smanjiti zamjenom špeka tofuom ili kockicama piletine ili puretine. To znači da se ne moramo odreći omiljenih tradicionalnih jela, već prilagoditi recept svojim energetskim i nutritivnim potrebama.

Također, ne morate se odreći ni špeka, ali tada dodajte puno manju količinu, oko 30 g.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Gravče na tavče. (2011). Zajednica Makedonaca u Republici Hrvatskoj.

Ocijenite članak

3.17 / 5   12

Foto: Getty Images

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu