Suplementi za spavanje: Kvalitetan san postao je pravi izazov današnjice! Imamo popis dodataka prehrani koji će vam pomoći da se naspavate

Suplementi za spavanje

U današnjem užurbanom svijetu postići dobar noćni san za mnoge može biti izazov. Dodaci prehrani, odnosno suplementi za spavanje stekli su popularnost kao potencijalno rješenje za promicanje bolje kvalitete sna i kao alternativa tabletama za spavanje koje propisuje liječnik. Ako ste ikada u životu razmišljali o tabletama za spavanje, sjetite se da su najbolje tablete za spavanje zapravo briga o pravilnoj prehrani, razinama stresa i mentalnom zdravlju.

No, pojedini suplementi za spavanje neće pomoći samo da brže zaspite i bolje spavate, već neki od njih sadrže hranjive tvari koje pomažu tijelu i u ostatku dana.

Suplementi za spavanje su proizvodi namijenjeni poboljšanju kvalitete i trajanja sna
FOTO: Shutterstock

Suplementi za spavanje

Suplementi za spavanje su proizvodi namijenjeni poboljšanju kvalitete i trajanja sna. Često dolaze u obliku tableta, kapsula ili praškova, a mogu sadržavati različite sastojke. Iako ne bi trebali zamijeniti zdrave navike spavanja i uravnotežen način života, oni mogu biti dragocjena pomoć osobama koje se bore s povremenim poremećajima spavanja.

U nastavku provjerite neke od najpopularnijih suplemenata za spavanje.

Magnezij

Ovaj esencijalni nutrijent važan je za rad mozga i mišića, regulaciju krvnog tlaka, razvoj kostiju i još mnogo toga. Osim toga, magnezij vam može pomoći da lakše spavate noću. Magnezij može pomoći kod nesanice zbog načina na koji pomaže regulirati naš cirkadijalni ritam. Niske razine magnezija također su povezane s lošim snom.

Magnezij ima malo ili nimalo nuspojava. Međutim, previsoka doza može dovesti do mučnine, grčeva i proljeva.

melatonin za spavanje
FOTO: Shutterstock

Melatonin

Mnogi koji konzumiraju melatonin za spavanje znaju koliko je važan i moćan ovaj suplement. Ovaj hormon već se prirodno proizvodi u mozgu noću, govoreći tijelu da je vrijeme za spavanje. Sintetski melatonin oponaša ovaj prirodni hormon i može vam pomoći da brže utonete u san.

Međutim, melatonin ima nuspojave poput glavobolje, želučanih tegoba, umora tijekom dana i čudnih snova.

Gama-aminomaslačna kiselina (GABA)

Gama-aminomaslačna kiselina, također poznata kao GABA, aminokiselinski je neurotransmiter koji se prirodno nalazi u našem mozgu i pojedinoj hrani te pomaže smiriti tijelo. Usporavanjem signala iz mozga u središnji živčani sustav, GABA može smanjiti tjeskobu i stres te povećati kvalitetu sna.

No, učinci GABA-e na san i ostale tjelesne procese još nisu do kraja ispitani. Također, ovaj suplement bi trebale izbjegavati trudnice i dojilje. GABA može inhibirati lučenje hormona gonadoliberina (GnRH) i luteinizirajućeg hormona (LH), što zauzvrat inhibira ovulaciju i smanjuje lučenje estrogena i progesterona u jajnicima.

Nemojte miješati L-teanin s lijekovima za krvni tlak
FOTO: Shutterstock

L-teanin

Ova se aminokiselina prirodno nalazi u gljivama i od nje se prave neki čajevi. L-teanin se ponaša slično glutamatu aminokiselini u našem mozgu koja pomaže u prijenosu signala kroz tijelo. L-teanin također može pospješiti smirenje i ublažiti tjeskobu i stres.

Nemojte miješati L-teanin s lijekovima za krvni tlak.

Aminokiselina može sniziti krvni tlak pa poduzmite mjere opreza i razgovarajte sa svojim liječnikom ako uzimate lijekove za visoki krvni tlak. Također, nemojte miješati ovaj suplement sa sedativima jer pojačava njihov učinak.

Vitamin D

Ako imate nedostatak vitamina, dobra je ideja uzimanje dodatka vitamina D. Zbog činjenice da je vitamin D potreban u svim tkivima u mozgu, posebno u dijelovima koji su neophodni za spavanje, logično je zaključiti da je nedostatak vitamina D povezan s lošim snom.

Prirodni suplementi za spavanje
FOTO: Shutterstock

Prirodni suplementi za spavanje

Za one koji traže prirodniji pristup poboljšanju sna, prirodni dodaci prehrani za spavanje nude privlačnu opciju. Ovi dodaci iskorištavaju snagu sastojaka biljnog podrijetla i drugih prirodnih tvari kako bi pomogli u spavanju. Evo nekoliko popularnih prirodnih dodataka prehrani za spavanje:

  • korijen valerijane – stoljećima se koristi za ublažavanje nesanice i opuštanje; vjeruje se da pojačava učinke GABA-e, neurotransmitera koji smiruje mozak i živčani sustav
  • kamilica – dobro je poznata po svojim umirujućim svojstvima; čaj od kamilice ili dodaci prehrani koji sadrže ekstrakt kamilice mogu pomoći u smanjenju tjeskobe i potaknuti pospanost
  • lavanda – dokazano je da miris lavande djeluje umirujuće na živčani sustav; dodaci prehrani ili eterično ulje lavande mogu poboljšati kvalitetu sna
  • pasiflora – smatra se da povećava razinu GABA-e u mozgu, što može dovesti do smanjenja tjeskobe i poboljšane kvalitete sna
  • ginko biloba – biljni dodatak prehrani koji može poboljšati cirkulaciju krvi i podržati zdravlje mozga; ovaj suplement može neizravno pridonijeti poboljšanju sna promicanjem opće dobrobiti.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Petre, A. i Ajmera, R. (2023). 10 Natural Sleep Aids for Better Sleep in 2023. Healthline.
  2. Suni, E. i Dimitriu, A. (2023). Sleep Aids. Sleep Foundation.
  3. Bilodeau, K. (2022). Supplementing your sleep. Harvard Health Publishing

Ocijenite članak

5 / 5   1

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu