Trenje bedara: Čest problem ljeti! Evo kako stati na kraj problemu koji i ženama i muškarcima stvara veliku nelagodu

Trenje bedara

Trenje bedara je problem koji muči mnoge žene i muškarce, pogotovo u ljetnim mjesecima. Trenje unutarnjih dijelova bedara je česta iritacija kože koja se može dogoditi kada se trljaju jedno o drugo. Odjeća koja iritira kožu također može uzrokovati probleme. Trenje oštećuje kožu i uzrokuje nelagodu.

Trenje bedara čest je problem i za ljude koji se bave fizičkom aktivnošću, zbog stalnog trenja na ovom području. To može uzrokovati da koža postane crvena i osjetljiva, što može biti vrlo neugodno.

Trenje također može uzrokovati osjećaj peckanja ili pečenja u oštećenom području.

Ako ovo stanje ostane netretirano, to može uzrokovati ozbiljno oštećenje kože ili učiniti kožu osjetljivijom na infekcije (upaljena bedra). U nekim slučajevima može se otvoriti rana kože ili nastati krvarenje.

Trenje bedara - uzroci i simptomi
FOTO: Shutterstock

Trenje bedara – uzroci i simptomi

Kontakt kože na kožu može uzrokovati trenje bedara. To je osobito uobičajeno za žene koje nose suknje ili haljine. Bedra se više trljaju jedno o drugo jer među njima nema barijere. Trenje od odjeće ili donjeg rublja također može uzrokovati trenje između nogu.

Neki od uzroka ili čimbenika koji mogu pogoršati trenje između bedara su:

Simptomi koji se javljaju prilikom trenja bedara su:

Simptomi koji se javljaju prilikom trenja bedara
FOTO: Shutterstock

Kako spriječiti trljanje bedara?

Ako ste osjetljivi na trenje bedara, postoji nekoliko koraka koje možete poduzeti kako biste spriječili pojavu ovog stanja.

  • Očistite zahvaćeno područje – nježno očistite područje kako biste lakše uklonili ostatke kože ili znoj koji bi mogli pridonijeti oštećenju. Nemojte prejako ribati i pazite da ne koristite pretoplu vodu jer to može biti bolno na koži koja je oštećena. Koristite sapun koji je nježan, po mogućnosti bez mirisa, tako da nema dodatnih sastojaka koji mogu pogoršati iritaciju.
  • Lubrikacija bedara – dodatak lubrikanta može spriječiti da bedra postanu nadraženija. Vazelin ili balzami uobičajeni su izbori za ovaj zadatak. Bitno je odabrati lubrikant koje je dugotrajan i može se koristiti više dana zaredom. Potražite proizvode koji ne boje, pa je manja vjerojatnost da će izazvati alergijsku reakciju ili daljnju iritaciju na oštećenoj koži (krema protiv trenja).
  • Izbjegavajte nadražujuće aktivnosti – nakon što razvijete trenje bedara, važno je izbjegavati daljnje iritiranje kože dok zacjeljuje. Izbjegavajte naporne aktivnosti dok koža ne zacijeli. Trebali biste nositi udobnu odjeću i nastaviti aplikaciju hidratantnih lubrikanata dok koža ne zacijeli.
  • Prikladno oblačenje – bitan korak za ublažavanje trenja bedara je nošenje odgovarajuće odjeće za aktivnosti u kojima ćete sudjelovati. Pri bavljenju sportskim aktivnostima nosite odjeću koja ne visi i malo se miče uz kožu. Poželjno je da nosite mekanu tkaninu poput pamuka kako biste spriječili prekomjernu iritaciju na bedrima. Provjerite je li svaka odjeća koju nosite uz bedra čista i suha. Od pomoći mogu biti i trake za bedra koje se mogu kupiti.
  • Hidracija – kod manjka tekućine koža će biti suha i vjerojatnije će postati nadražena ili oštećena. Ostati hidratiziran tijekom vježbanja također će pomoći u sprječavanju prekomjernog znojenja koje može povećati šansu da se koža izloži ili na drugi način iritira. Pijte puno vode i koristite lubrikant ili hidratantnu kremu na bedrima ako primijetite da se koža na ovom području isušuje.
  • Uklonite znoj – vlažna koža postaje lakše upaljena, već sam znoj može iritirati osjetljivo područje koje se već razvilo trenjem. Kada završite s vježbanjem, što prije promijenite vlažnu ili znojnu odjeću kako se koža ne bi dodatno nadražila.
  • Gubitak težine – ukoliko pretilost ili prekomjerna težina uzrokuju trenje bedara, onda je bolje da probate s gubitkom viška kilograma. Kombinacija unosa manje kalorija s vježbama koje ne uzrokuju trenje bedara poput plivanja, dizanja utega, bicikliranja (za većinu ljudi), penjanja po stijenama, veslanja i još mnogo toga dobar su izbor.
Kako spriječiti trljanje bedara
FOTO: Shutterstock
Ako rane od trenja bedara ne zacjeljuju ili se čini kao da se razvija daljnja iritacija ili infekcija, važno je posjetiti liječnika.

Možda će biti potrebno aplicirati antibiotsku kremu koja će vam pomoći u liječenju štete koja je nanesena vašim bedrima. Osim antibiotske, liječnik vam možda preporuči kortiskosteroidnu kremu s dodatkom sastojaka protiv gljivica, te kremu protiv svrbeža i iritacije.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

2.60 / 5   5

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu