Rast djece po godinama: Pogledajte tablicu koja prati visinu i težinu djeteta ovisno o dobi i spolu! Evo i koji su uzroci odstupanja

Rast djece po godinama

Djeca ubrzano rastu od rođenja do otprilike prve ili druge godine života kada rast postupno uspori. Brzina rasta i dobitak na tjelesnoj masi su umjereni sljedećih godina sve do puberteta kada ponovo dolazi do naglog uzleta.

Uz porast u visinu i porast tjelesne težine dolazi do rasta unutrašnjih organa koji se razvijaju različitim tempom. Primjerice, mozak naraste do svoje konačne veličine tijekom prvih godina života, bubrezi do kraja prve godine, a reproduktivni organi tek u pubertetu.

U nastavku provjerite kako izgleda rast djece po godinama.

Rast djece po godinama

Iako većinu djetinjstva dječaci i djevojčice rastu podjednakom brzinom, postoje razlike dok su još u maternici te prije samog puberteta. U trudnoći dječaci rastu neznatno više nego djevojčice.

U pubertetu se razlika očituje u nastupu početka rasta. Naime, djevojčice počinju rasti prije dječaka i obično dostižu svoju konačnu visinu oko 16. godine, dok rast dječaka u pubertetu započinje otprilike dvije godine kasnije i s 18 godina postignu konačnu visinu koja je u prosjeku 12,5 cm viša od pripadnica ženskog spola.

S obzirom na to da je dječji rast jedan od važnijih pokazatelja njihova zdravlja, Svjetska zdravstvena organizacija je osmislila tablice rasta koje prate visinu i tjelesnu težinu po spolu i dobi.

Pomoću tablice može se pratiti trend rasta te ima li kakvih odstupanja od zdrave djece istog spola i dobi.

Takve tablice (u kojima se nalazi i grafikon rasta djece po godinama) mogu se naći na internetskim stranicama, ali preporučuje se da liječnik ispuni potrebne podatke kako ne bi došlo do krivih rezultata i tumačenja. Dobivena krivulja ne mora izgledati savršeno “školska”, a dijete je usprkos tome zdravo i unutar referentnih vrijednosti.

Rast djece po godinama – duljina i visina

Duljina novorođenčadi se prosječno poveća za 30 % do petog mjeseca i više od 50 % do kraja prve godine. Visina s pet godina je otprilike duplo viša nego duljina pri porodu.

Prosječna težina djece po godinama
FOTO: Shutterstock

Prosječna težina djece po godinama

Novorođenčad izgubi 5 – 8 % svoje težine tijekom prvih nekoliko dana da bi za dva tjedna vratila izgubljeno. Do kraja petog mjeseca udvostruče, a do kraja prve godine utrostruče tjelesnu težinu.

Na rast utječu genetika, hormoni (hormon rasta, hormoni štitnjače, kortizol, spolni hormoni), prehrana i ostali vanjski čimbenici poput psihičkog stanja.

Kronična pothranjenost i neadekvatna prehrana siromašna bjelančevinama te okolina u kojem je dijete fizički ili psihički zlostavljano uzrokuju smanjen rast.

Zaostajanje u fizičkom rastu

Ako dolazi do odstupanja u rastu prema krivuljama Svjetske zdravstvene organizacije, potrebno je istražiti moguće razloge:

 • konstitucijski sporiji rast – sporiji rast od predviđenog, ali dosegne svoju predviđenu visinu sa zakašnjenjem
 • kromosomske abnormalnosti – obično se jave uz neke druge dodatne fizički vidljive karakteristike (Downov sindrom, Turnerov sindrom, Prader Willi sindrom)
 • hipotireoidizam – manjak hormona štitnjače u ranoj dobi uzrokuje mentalnu retardaciju, a kasnije u djetinjstvu umor, konstipaciju, povišenu tjelesnu težinu i usporeno razmišljanje
 • povišena razina kortizola – najčešće posljedica terapija astme, zloćudnih tumora i autoimunih bolesti zbog unosa visokih doza glukokortikoida koji interferiraju s hormonom rasta, inzulinu sličnim faktorom rasta i metabolizmom kosti
 • manjak hormona rasta – najčešće se ne zna uzrok, a rijetko je posljedica neke prirođene malformacije ili štetnog procesa u mozgu (u hipotalamusu) otkud dolazi stimulacija za proizvodnju
 • periferna neosjetljivost (rezistentnost) na hormon rasta – razine hormona su normalne ili čak povišene, ali postoje defekti na receptorima na koje bi se hormon trebao povezati
 • genetske nepravilnosti stvaranja hrskavice i kostiju (osteohondrodistrofije) – uzrokuju nepravilne tjelesne proporcije
 • kronična anoksija (nedovoljna opskrba kisikom) – zbog prirođene srčane bolesti
 • kronično bubrežno zatajenje
 • nedovoljan unos prehrambenih tvari
 • psihološki stres
 • anoreksija.

Kako potaknuti rast i razvoj djeteta?

Pravilna prehrana, redovita tjelesna aktivnost, dovoljno odmora i sna te odrastanje u normalnom poticajnom, psihološki stabilnom okruženju jedini su čimbenici koji vode zdravom napredovanju djece.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
 1. Physical Growth of Infants and Children. (2023). MSD Manual.
 2. Aranoff, G. i Bell, J. (2004). Endocrinology and Growth in Children and Adolescents. In: Principles of Gender-Specific Medicine. Principles of Gender-Specific Medicine, 1: 12–24.
 3. Growth charts. RCPCH.

Ocijenite članak

4.14 / 5   7

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu