Kada je dijete premršavo? Evo kako prepoznati premalu tjelesnu težinu djeteta te kako ga “udebljati” na zdrav način

Kada je dijete premršavo

Dok se pretilosti u djetinjstvu posvećuje puno pozornosti, neka se djeca bore sa suprotnim problemom – dobivanjem na težini.

Iako vam je kao roditelju cilj da vaše dijete nikada ne bude gladno te da bude sretno i zdravo, u nekim slučajevima dijete i dalje može jesti zdravo i puno, a opet izgledati mršavo. U nastavku članka saznajte kada je dijete premršavo, kako to prepoznati te koje promjene trebate uvesti kako bi se “udebljalo” na zdrav način.  

Kada je dijete premršavo?

Istraživači u studiji objavljenoj u National Center for Health Statistics tvrde da je dijete premršavo kada je njegov indeks tjelesne mase (BMI) ispod petog percentila za njihovu dob i spol na grafikonima rasta (percentil podrazumijeva tablice s mjerama koje omogućavaju procjenu i usporedbu dječjeg rasta u odnosu na opće i standardne podatke).

Djeci ispod petog percentila vjerojatno nešto nedostaje u prehrani
FOTO: Getty Images

Koji je uzrok mršavljenja kod djece?

Djeci ispod petog percentila vjerojatno nešto nedostaje u prehrani – ili ne unose dovoljno kalorija ili sagorijevaju više kalorija nego što dobivaju, ili oboje.

Postoje i medicinska stanja i lijekovi koji mogu uzrokovati da djeca lakše dobiju ili izgube težinu. Zdravstveni problemi koji mogu uzrokovati pothranjenost djeteta uključuju alergije na hranu, hormonske ili probavne probleme te lijekove, poput onih koji se koriste za liječenje poremećaja pažnje/hiperaktivnosti (ADHD).

Također, djeca mogu biti vrlo izbirljiva kada je u pitanju hrana, što može biti uzrok pothranjenosti.
Djeca mogu biti vrlo izbirljiva kada je u pitanju hrana, što može biti uzrok pothranjenosti
FOTO: Getty Images

Kako prepoznati da je dijete premršavo?

Dva znaka koja upućuju na premalu tjelesnu težinu kod djece možete sami prepoznati:

  • ne prerastaju odjeću neko duže vrijeme
  • strše im rebra.

Znak da dijete možda ima premalu tjelesnu težinu uključuje i pad na grafikonu rasta tijekom godišnjih posjeta pedijatru. Liječnik može pogledati cijeli niz kliničkih podataka kada procjenjuje težinu vašeg djeteta, uključujući zdravlje, tjelesnu aktivnost, prehrambene navike i obiteljsku povijest bolesti.

Kako povećati tjelesnu težinu djeteta?

Obično nema potrebe “udebljati” mršavo dijete koje inače raste ujednačenim tempom i ispunjava razvojne prekretnice. Ako ste zabrinuti za unos hranjivih tvari za svoje dijete ili jednostavno želite njegovati bolje prehrambene navike, ovi stručni savjeti mogu vam pomoći.

Ako vam dijete ima premalu tjelesnu težinu, to, naravno, ne znači da ga trebate hraniti hranom bogatom zasićenim mastima i šećerom kako bi čim prije dobilo na tjelesnoj težini. Za svako dijete u dobi od dvije godine i više zdrav obrok trebao bi sadržavati raznovrsno voće i povrće, cjelovite žitarice, mliječne proizvode bez masti ili niske masnoće te proteinsku hranu i ulja.

Više o tome pročitajte u članku “Zdrava jela za djecu – kreativne ideje zbog kojih neće biti otpora“.

Također, ovi savjeti vam mogu pomoći da vaše dijete na zdrav način dobije više kilograma:

  • ograničite mu junk food u prehrani
  • poslužujte mu visokokaloričnu hranu bogatu hranjivim tvarima
  • večerajte kao obitelj
  • naučite ga da se drži rasporeda međuobroka
  • ne dopustite mu da jede pred televizorom ili računalom.
Ako dijete ne može na prirodan način dobiti kilograme, razgovarajte sa svojim liječnikom
FOTO: Getty Images

Što ako dijete nikako ne može povećati tjelesnu težinu?

Ako dijete ne može na prirodan način dobiti kilograme, razgovarajte sa svojim liječnikom opće prakse ili obiteljske medicine. Ako se vaše dijete žali na glavobolje, umor ili vrtoglavicu, ili ako ste jednostavno zabrinuti zbog djetetove težine, obavezno posjetite liječnika, koji vas može uputiti stručnjaku kako bi vam pomogao isključiti zdravstveni problem.

Također biste se mogli posavjetovati s nutricionistom o tome kako uvesti veću raznolikost hrane i povećati unos kalorija i hranjivih tvari u jelima koja vaše dijete već redovito jede.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu