Težina bebe: Koliko beba treba dobivati na težini po mjesecima? Pogledajte tablicu koja omogućuje praćenje bebinog rasta

Težina bebe

Kao i odrasli, bebe dolaze u različitim oblicima i veličinama, a niži percentil težine ne znači nužno problem s njihovim rastom ili fizičkim razvojem. Imajući ovo na umu, pozivanje na tablicu tjelesne težine može ponuditi opći način praćenja bebinog rasta.

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) preporučuju korištenje tablice težine Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za bebe do dvije godine. Ovaj članak daje raščlambu bebine prosječne težine na mjesečnoj bazi od rođenja i istražuje faktore koji mogu utjecati na bebinu težinu.

U nastavku saznajte koja je prosječna težina bebe.

Prosječna težina bebe
FOTO: Getty Images

Prosječna težina bebe

Prema WHO-u, tipična porođajna težina rođenog muškog djeteta je 3,3 kg. Za žensko dijete u punom terminu to je 3,2 kg. Za bebe rođene između 37. – 40. tjedna prosječna težina kreće se 2,5 – 4 kg. Pri rođenju stručnjaci smatraju da je niska porođajna težina sve manje od 2,5 kg.

Uobičajeno je da bebe dožive gubitak težine od oko 10 % nedugo nakon rođenja. To je uglavnom zbog gubitka tekućine i općenito nije razlog za brigu. Većina beba vrati ovu težinu unutar prvog tjedna. Ako se pitate koliko beba treba dobiti na težini prvi mjesec, idealno bi bilo oko 0,7 – 0,9 kg.

Grafikoni težine mogu pomoći u procjeni u koji percentil spada težina bebe. Primjerice, ako je beba u 60. percentilu, to znači da 40 % beba iste dobi i spola teži više, a 60 % manje. Međutim, to ne znači da je bebina težina nužno prevelika ili premala, već pokazuje gdje se nalazi u spektru.

Grafikon na portalu Medical News Today prikazuje težinu beba u 50. percentilu, što predstavlja prosječnu težinu. Muške bebe obično imaju nešto veću težinu od ženskih beba, stoga je grafikon podijeljen po spolu.

Težina bebe po tjednima
FOTO: Getty Images

Težina bebe po tjednima

Bebe najbrže rastu i dobivaju na težini u prvih šest mjeseci života. Kada je u pitanju težina bebe po mjesecima ili tjednima, bebe općenito dobivaju oko 113 – 200 g tjedno tijekom prvih 4 – 6 mjeseci, iako to može varirati. Nakon toga, dobitak na težini lagano se usporava, s prosječnim porastom od oko 85 – 140 g tjedno 6 – 18 mjeseci. U prosjeku bebe utrostruče svoju porođajnu težinu do prvog rođendana.

Obrasci rasta nisu striktno u skladu s određenim rasporedom. Neke bebe stalno dobivaju na težini i ostaju u istom postotku nekoliko mjeseci. Druge mogu doživjeti brzi dobitak na težini, što ukazuje na skok u rastu, koji se može dogoditi u bilo kojem trenutku i može pomaknuti bebu na novi percentil težine.

Važno je napomenuti da je težina samo jedan aspekt fizičkog razvoja. Dužina i opseg glave također su ključni pokazatelji, a uzimanje u obzir svih triju mjerenja daje liječnicima sveobuhvatan uvid u to kako beba raste u usporedbi s drugima iste dobi i spola.

Štoviše, različiti čimbenici, kao što su spol, prehrana, medicinska stanja i nedonoščad, mogu utjecati na djetetovu težinu. Primjerice, muška novorođenčad obično je veća i može brže dobiti na težini od ženske novorođenčadi. Prehrana, bilo da se radi o majčinom mlijeku ili formuli, također igra važnu ulogu. Medicinska stanja ili nedonoščad mogu dovesti do varijacija u debljanju.

Težina bebe u trudnoći
FOTO: Getty Images

Težina bebe u trudnoći

U nastavku provjerite koja bi težina bebe trebala biti u trudnoći:

  • težina bebe u 20. tjednu trudnoće je oko 300 g
  • težina bebe u 24 tjednu trudnoće je otprilike 600 g
  • kada je u pitanju 31 tjedan trudnoće, težina bebe je otprilike 1,5 – 1,8 kg
  • težina bebe u 32. tjednu je obično oko 1,7 – 1,9 kg.

Imajte na umu da su ovo opći prosjeci i da se težina pojedinačne bebe može razlikovati. Tijekom trudnoće uvijek se posavjetujte sa zdravstvenim radnikom za personalizirane savjete i informacije.

Ako vas zanima zdrava težina bebe, kalkulator na ovoj stranici može biti od velike pomoći.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. DePietro, M. (2023). What is the average baby weight by month? Medical News Today.
  2. Whelan, C. (2023). What’s the Average Baby Weight by Month? Healthline.
  3. Rahal, S. (2022). Average Baby Weight and Length By Age. Verywell Family

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Getty Images

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu