Profesionalni savjeti za zdraviju kosu, kožu i nokte

Sjajna kosa, blistava koža i jaki nokti obično se smatraju pokazateljima dobrog zdravlja

Sjajna kosa, blistava koža i jaki nokti obično se smatraju pokazateljima dobrog zdravlja. Prema Elizabeth Rimmer, osnivačici i direktorici London Professional Aestheticsa, koža, kosa i nokti dio su pokrovnog sustava i dijele zajedničku komponentukeratinocite. Ove stanice potječu od matičnih stanica i proizvode keratin, protein koji čini te strukture čvrstima i vodootpornima.

Prehrana igra značajnu ulogu

Za poboljšanje zdravlja kose, kože i noktiju prehrana igra značajnu ulogu. Pregled iz 2019. otkriva vezu između nedostatka mikronutrijenata i raznih stanja kože, kose i noktiju, kao što su akne, ekcemi i gubitak kose.

Ključne hranjive tvari uključuju vitamine B skupine, vitamine topive u mastima (A, E, K), cink, željezo, bakar, selen i esencijalne masne kiseline.

Dr. Amir Sadri, konzultant plastični kirurg, za Healthline objašnjava da povezanost kože i kose s krvotokom znači da mogu vidljivo odražavati nedostatak hranjivih tvari.

Čimbenici koji utječu na kosu također utječu na nokte jer su oboje napravljeni od keratina.
Noćni dodatak kolagena može zajednički koristiti kosi, koži i noktima
FOTO: Shutterstock

Drugi važni čimbenici

Iako je prehrana ključna, drugi čimbenici poput genetike, zdravstvenog stanja i dobi također igraju ulogu. Rimmer predlaže održavanje zdravlja kose, kože i noktiju raznolikom prehranom bogatom proteinima i željezom, ograničavanjem alkohola i šećera te davanjem prednosti zdravim masnoćama.

Osim toga, san je vitalan. Studija iz 2015. pokazuje da je dobra kvaliteta sna povezana s nižim rezultatima starenja kože, a studija iz 2019. ukazuje na vezu između kvalitete sna i akni.

Rimmer objašnjava da se tijekom spavanja tijelo obnavlja, proizvodeći kolagen, što blagotvorno djeluje na kožu. Nedostatak sna može povećati hormone stresa, što dovodi do lomljivih noktiju te problema s kosom i kožom.

Koje proizvode koristiti?

Za tretmane kod kuće Rimmer preporučuje proizvode koji sadrže ketokonazol za stanjivanje kose, ulje ružmarina, biotin i vitamine A, C i E za hranjenje folikula dlake. Za njegu kože savjetuje korištenje sredstva za čišćenje lica, zaštitnog faktora i retinola. Za nokte pak predlaže korištenje ulja za nokte bez parabena, kako bi zanoktice bile zdrave, i redovite pauze od lakiranja noktiju.

Noćni dodatak kolagena može zajednički koristiti kosi, koži i noktima.

U salonima tretmani keratinom mogu ojačati kosu, microneedling može povećati čvrstoću kože, a visokokvalitetna manikura može poboljšati zdravlje noktiju.

Stanja poput ekcema, psorijaze, alopecije i drugih mogu utjecati na zdravlje kose, kože i noktiju, stoga je važno konzultirati se s liječnikom radi odgovarajućeg liječenja ako imate bilo koje od ovih stanja.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Stokes, V. (2024). Boost Your Hair, Skin, & Nail Health With Tips From the Pros. Healthline.
  2. DiBaise, M. i Tarleton, S. M. (2019). Hair, Nails, and Skin: Differentiating Cutaneous Manifestations of Micronutrient Deficiency. Nutr. Clin. Pract., 34(4): 490–503. 
  3. Schrom, K. P. i sur. (2019). Acne Severity and Sleep Quality in Adults. Clocks Sleep, 1(4): 510–516. 
  4. Oyetakin-White, P. i sur. (2015). Does poor sleep quality affect skin ageing? Clin. Exp. Dermatol., 40(1): 17–22.

Saznajte više o zdravlju kože u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu