Retinol krema – dobrobiti za sve tipove kože

retinol-krema

Retinol je drugo ime za vitamin A te pomaže postići mlađi i ujednačeniji izgled kože. Dosadašnju popularnost retinol može zahvaliti svom izvanrednom djelovanju protiv starenja kože, no ovaj oblik vitamina A pruža još mnogo dobrobiti za sve tipove kože. Osim kao sastojak protiv starenja, retinol će pozitivno djelovati kod povećanih pora, neujednačenog tena, prištića, opadanja kvalitete kože i promjena u pigmentaciji.

Postoje mnogi derivati vitamina A, no retinol je čista verzija i pruža najbolje rezultate kod mnogih kožnih problema. Unatoč popularnom uvjerenju da retinol pomaže prvenstveno kod starenja, ovaj sastojak idealan je za njegu svih tipova kože i to kod osoba svih dobnih skupina

Retinol također ima sposobnost prilagoditi se potrebama kože i prepoznati što joj treba kako bi djelovao u skladu. Osim toga, pomaže zaštititi kožu od slobodnih radikala i vanjskih utjecaja poput zagađenja u zraku ili oštrih klimatskih uvjeta. Ukratko, kada uključimo retinol u našu svakodnevnu njegu kože, mnogi problemi će se poboljšati.

Kako kreme s retinolom djeluju?

  • Proljepšavaju izgled kože i uravnotežuju ten,
  • Smanjuju bore i fine linije te sprječavaju starenje kože,
  • Revitaliziraju kožu,
  • Pomažu smanjiti vidljivost proširenih pora,
  • Djeluju protiv prištića i akni,
  • Pomažu kod hiperpigmentacija,
  • Učvršćuju kožu,
  • Poboljšavaju teksturu kože,
  • Izglađuju površinske nepravilnosti.
kreme-s-retinolom

Detaljne informacije o djelovanju retinola na prve znakove starenja ili kod već uznapredovalih bora na licu pročitajte ovdje.

Kako retinol kremu odabrati prema tipu kože?

Kreme s retinolom trebaju sadržavati čisti retinol ili retinoičnu kiselinu, dva oblika vitamina A koji mogu pružiti dovoljno snažno i učinkovito djelovanje. Mnoge kreme koje se prodaju u drogerijama ili su cjenovno iznimno povoljne mogu tvrditi da sadrže retinol kao čarobni sastojak koji će ublažiti bore. Nažalost, u takvim formulacijama većinom je riječ o veoma slabim derivatima (npr. retinyl palmitate, retinyl acetate ili retinyl linoleate).

Kreme s retinolom također su preporučljive za sve tipove kože, dok je izuzetak osjetljiva koža sklona iritacijama. Prilikom kupovine kreme s retinolom, osjetljiva koža može podnijeti formulacije primjerene jedino tom tipu kože, a takve kreme ne sadrže dovoljno snažne retinoide ili dovoljno veliku koncentraciju.

Ipak, kreme s retinolom za osjetljivu kožu mogu se koristiti kao priprema za sljedeću kremu koja će sadržavati nešto jaču koncentraciju retinola.Prilikom odabira kreme s retinolom, preporučljivo je konzultirati se s dermatologom ili profesionalnom osobom koja vas može stručno savjetovati o koncentracijama za pojedini tip kože.

Na svoju ruku možete isprobati kreme s retinolom jedino ako ćete se pridržavati sljedećih koncentracija: 0,01% – 0,02% retinola za normalnu do suhu i dehidriranu kožu (također i mješovitu kožu koja je više suha) te 0,03% – 0,05% retinola za masnije tipove kože. Izrazito jake koncentracije od 0,5% do 1% mogu se koristiti na koži koja je navikla na redovitu uporabu retinola, kao i kod dubokih bora i linija.

Mjere opreza i nuspojave

Krema s retinolom ne može se osloniti samo na retinol kao aktivni sastojak te je preporučljivo prilagoditi sastav kreme svom tipu kože. Kod suhe kože poželjni su hidrirajući sastojci i njegujuća ulja, dok je kod masnog tipa kože poželjno hidratantno i matirajuće djelovanje. Kod odabira stoga pažljivo čitajte deklaracije za dodatne informacije o sastojcima i djelovanju kreme.

retinol-mjere-opreza

Prilikom korištenja krema s retinolom, potrebno je kožu zaštiti od sunčevog zračenja jer je koža tijekom tretiranja retinolom osjetljivija na sunce i podložna opeklinama. Minimalni SPF tijekom zimskih mjeseci iznosi faktor 15, dok je tijekom ljeta preporučljivo kožu zaštititi faktorom 30 i više. Važno pravilo je i korištenje proizvoda s retinolom isključivo navečer, upravo zbog fotosenzitivnosti.

Također, ukoliko tijekom korištenja kreme s retinolom primijetitie blago crvenilo ili ljuštenje u prva dva tjedna, to je uobičajena reakcija. Nažalost, dulje ljuštenje i suhoća kože nisu dobri za opće stanje kože, a tada je potrebno prestati s uporabom retinola ili prijeći na proizvod s manjom koncentracijom.

Najvažniji dio korištenja kreme s retinolom je strpljenje jer su prvi rezultati vidljivi tek nakon 2-3 mjeseca kontinuiranog korištenja. Poput drugih aktivnih sastojaka i ciljanih tretmana kože, rok od dva mjeseca je standardno razdoblje za primjećivanje prvih pozitivnih promjena na koži. 

Cijena i gdje kupiti?

Proizvodi s retinolom trebali bi biti formulirani s pažnjom kako bi djelovali sinergijski s ostalim sastojcima, a kupovina takvih proizvoda preporučuje se u ljekarnama ili od strane specijaliziranih i kvalitetnih proizvođača. Cijene krema i seruma koje sadrže retinol također su na skupocjenoj strani, a najniža cijena kvalitetnih krema iznosi oko 200 kn.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.50 / 5   6

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: retinol krema, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu