Retinol krema: Čarobni sastojak za svaki tip kože, ali samo u pravom obliku i dozi! Evo kako djeluje i na što pripaziti kod kupovine

Retinol krema

Retinol je drugo ime za vitamin A te pomaže postići mlađi i ujednačeniji izgled kože. Dosadašnju popularnost retinol može zahvaliti svojem izvanrednom djelovanju protiv starenja kože, no ovaj oblik vitamina A pruža još mnogo dobrobiti za sve tipove kože. Osim kao sastojak protiv starenja, retinol krema će pozitivno djelovati kod povećanih pora, neujednačenog tena, prištića, opadanja kvalitete kože i promjena u pigmentaciji.

Postoje mnogi derivati vitamina A, no retinol je čista verzija i pruža najbolje rezultate kod mnogih kožnih problema. Unatoč popularnom uvjerenju da retinol pomaže prvenstveno kod starenja, ovaj sastojak idealan je za njegu svih tipova kože i to kod osoba svih dobnih skupina.
Retinol ima sposobnost prilagoditi se potrebama kože i prepoznati što joj treba
FOTO: Shutterstock

Kreme s retinolom – kako djeluju?

Retinol ima sposobnost prilagoditi se potrebama kože i prepoznati što joj treba kako bi djelovao u skladu s istim. Osim toga, pomaže zaštititi kožu od slobodnih radikala i vanjskih utjecaja poput zagađenja u zraku ili oštrih klimatskih uvjeta. Ukratko, kada uključimo retinol u našu svakodnevnu njegu kože, dolazi do brojnih poboljšanja.

Kreme s retinolom pomažu na više načina:

 • proljepšavaju izgled kože i uravnotežuju ten
 • smanjuju bore i fine linije te sprječavaju starenje kože
 • revitaliziraju kožu
 • pomažu smanjiti vidljivost proširenih pora
 • djeluju protiv prištića i akni
 • pomažu kod hiperpigmentacija
 • učvršćuju kožu
 • poboljšavaju teksturu kože
 • izglađuju površinske nepravilnosti.
Kreme s retinolom pomažu na više načina
FOTO: Shutterstock

Kako odabrati kremu s retinolom prema tipu kože?

Ako tražite najbolje kreme s retinolom, tada je važno znati da one trebaju sadržavati čisti retinol ili retinoičnu kiselinu, dva oblika vitamina A koji mogu pružiti dovoljno snažno i učinkovito djelovanje. Mnoge kreme koje se prodaju u drogerijama ili su cjenovno iznimno povoljne navode retinol kao čarobni sastojak koji će ublažiti bore. Nažalost, u takvim je formulacijama većinom riječ o veoma slabim derivatima (npr. retinyl palmitate, retinyl acetate ili retinyl linoleate).

Kreme s retinolom preporučljive su za sve tipove kože, dok je izuzetak osjetljiva koža sklona iritacijama. Naime, osjetljiva koža može podnijeti formulacije primjerene jedino tom tipu kože, a takve kreme ne sadrže dovoljno snažne retinoide ili dovoljno veliku koncentraciju. Ipak, kreme s retinolom za osjetljivu kožu mogu se koristiti kao priprema za sljedeću kremu koja će sadržavati nešto jaču koncentraciju retinola.

Prilikom odabira kreme s retinolom preporučljivo je konzultirati se s dermatologom ili profesionalnom osobom koja vas može stručno savjetovati o koncentracijama za pojedini tip kože.

Na svoju ruku možete isprobati kreme s retinolom jedino ako ćete se pridržavati sljedećih koncentracija:

 • 0,01 – 0,02 % retinola za normalnu do suhu i dehidriranu kožu (također i mješovitu kožu koja je više suha)
 • 0,03 – 0,05 % retinola za masnije tipove kože.

Izrazito jake koncentracije (0,5 – 1 %) mogu se koristiti na koži koja je navikla na redovitu uporabu retinola, kao i kod dubokih bora i linija.

Najbolje kreme s retinolom
FOTO: Shutterstock

Mjere opreza i nuspojave

Krema s retinolom ne može se osloniti samo na retinol kao aktivni sastojak te je preporučljivo prilagoditi sastav kreme svojem tipu kože. Kod suhe kože su poželjni hidratantni sastojci i njegujuća ulja, dok je kod masnog tipa kože poželjno hidratantno i matirajuće djelovanje. Kod odabira stoga pažljivo čitajte deklaracije za dodatne informacije o sastojcima i djelovanju kreme.

Prilikom korištenja krema s retinolom kožu je potrebno zaštititi od sunčevog zračenja jer je tijekom tretiranja retinolom osjetljivija na sunce i podložna opeklinama. Tijekom zimskih mjeseci kožu treba zaštititi faktorom 15, dok je tijekom ljeta prikladan faktor 30 i veći. Važno pravilo je i korištenje proizvoda s retinolom isključivo navečer, upravo zbog fotosenzitivnosti.

Također, ako tijekom korištenja kreme s retinolom primijetite blago crvenilo ili ljuštenje u prva dva tjedna, to je uobičajena reakcija. Nažalost, dulje ljuštenje i suhoća kože nisu dobri za opće stanje kože i tada je potrebno prestati s uporabom retinola ili prijeći na proizvod s manjom koncentracijom.

Najvažniji dio korištenja kreme s retinolom je strpljenje jer su prvi rezultati vidljivi tek nakon 2 – 3 mjeseca kontinuiranog korištenja. Kao i kod drugih aktivnih sastojaka i ciljanih tretmana kože, dva mjeseca su standardno razdoblje za primjećivanje prvih pozitivnih promjena na koži. 

Krema s retinolom
FOTO: Shutterstock

Retinol krema – cijena i gdje kupiti?

Proizvodi s retinolom trebali bi biti formulirani s pažnjom kako bi djelovali sinergijski s ostalim sastojcima, a preporučuje se da kupovinu takvih proizvoda obavljate u ljekarnama ili od strane specijaliziranih i kvalitetnih proizvođača. Najniža cijena kvalitetnih seruma i krema iznosi oko 30 eura.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.50 / 5   6

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: retinol krema, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu