Brinete li o svojoj koži sukladno godinama? Evo kako treba izgledati beauty rutina u različitim životnim razdobljima

Evo kako treba izgledati beauty rutina u različitim životnim razdobljima

Bez obzira na dob, u njezi kože ne smijemo zaboraviti tri ključna koraka – čišćenje, eksfolijaciju i hidrataciju. Za čišćenje treba upotrebljavati nježna sredstva koja ne isušuju i ne nadražuju kožu. Eksfolijaciju kože možemo ubrzati primjenom različitih vrsta pilinga. Naime, ako redovito uklanjamo mrtve stanice s površine kože, i kreme će se bolje upijati pružajući pritom bolji učinak. Nakon čišćenja uvijek treba nanijeti i hidratantnu kremu.

U nastavku otkrivamo na što sve trebate pripaziti prilikom njege kože s obzirom na svoju životnu dob.

Njega kože u 20-im godinama
FOTO: Shutterstock

Njega kože u 20-im godinama

U 20-im se godinama koža malo smiruje od hormona i iz masnog tipa prelazi u suši tip. To je sjajno za one koji su se borili s problematičnom kožom. S druge strane, kako se koža sve više suši, počinje i proces nastajanja bora

Kasne 20-e su godine u kojima se preporučuje uvoditi različite antioksidanse (vitamin C) i hidratantna sredstva (hijaluronska kiselina, ekstrakt aloe vere) u svoju njegu. Oni će pomoći koži da dugoročno izgleda mladoliko i svježe.

Već u tim godinama proizvodnja vlastitog kolagena počinje opadati, stoga ga treba dodavati u obliku dodataka prehrani, a i koristiti kreme koje potiču njegovo stvaranje.   

Pročitajte članke:

Njega kože u 30-im godinama
FOTO: Shutterstock

Njega kože u 30-im godinama

U 30-im se godinama na koži počinju pojavljivati sitne bore, najviše oko usta i očiju. U toj dobi preporučuje se uporaba hidratantne kreme ili gela za kožu oko očiju. 30-e su godine kada se na koži počinju pojavljivati posljedice utjecaja okoline, poput sunčevih zraka, pušenja, prekomjerne konzumacije alkohola, loše prehrane i nepravilne njege kože.

Osim opadanja razine kolagena, snižava se i razina hijaluronske kiseline u tijelu, koja je nužna za zdravu i hidratiziranu kožu. U tom razdoblju treba početi upotrebljavati kreme koje sadrže aminokiseline poput arginina, koje dodatno potiču stvaranje kolagena.

Pročitajte članke:

Njega kože u 40-im godinama
FOTO: Shutterstock

Njega kože u 40-im godinama

U 40-im godinama na koži većine žena bore su već dobro vidljive. Manje je elastina, stoga koža počinje gubiti svoju elastičnost.

Tijekom tog razdoblja, osim hijalurona i tvari koje potiču stvaranje kolagena, u obzir dolaze i različiti biljni ekstrakti koji sadrže obilje hranjivih sastojaka i antioksidansa te hidroliziranih proteina. Hidrolizirani proteini pšenice u kremama djeluju kao ovlaživači, poboljšavaju hidrataciju kože te je čine mekom i glatkom.

Pročitajte članak “Ulje pšeničnih klica za ljepotu i zdravlje – upotreba, zdravstvene prednosti, gdje kupiti?“.

Njega kože u 50-im godinama
FOTO: Shutterstock

Njega kože u 50-im godinama

U 50-ima na dodatne promjene na koži utječe djelovanje gravitacije, osobito na obrazima, koža počinje gubiti volumen, manje je čvrsta, a bore su dublje.

Tijekom ovog razdoblja mijenja se hormonska ravnoteža u ženskom tijelu, što jako utječe na izgled kože. Stoga treba koristiti bogatije kreme koje sadrže sastojke poput karite maslaca i prirodnih ulja.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu