Najbolji piling za lice za vaš tip kože

njega kože

Upotreba pilinga omogućava uklanjanje mrtvih stanica kože što je važno za zdravu i njegovanu kožu lica. Međutim, nepravilna primjena pilinga može značajno oštetiti kožu i učiniti ju suhom.

U nastavku vam donosimo sve što trebate znati o pilingu za lice, kako odabrati najbolji piling za vaše lice i na što obratiti pozornost.

Zašto koristiti piling za lice?

Kao što smo prethodno istaknuli, primarna funkcija pilinga jest uklanjanje mrtvih stanica s površine kože. Njihovo nakupljanje na koži može dovesti do začepljenja pora, lošije teksture kože i lošije apsorpcije proizvoda u kožu. Premda mrtve stanice same otpadaju s kože, taj proces se usporava sa starenjem.

Prednosti upotrebe pilinga:

  • čisti i otvara pore,
  • pospješuje apsorpciju proizvoda u kožu,
  • ujednačava ten,
  • potiče stvaranje novih stanica kože,
  • zaglađuje kožu.

Vrste pilinga za lice

Postoje dvije vrste pilinga za lice:

mehanički piling
Foto: Stockphoto Secrets

Mehanički piling za lice

Najpopularnija vrsta pilinga za lice je mehanički piling, no to ne znači da je ujedno i najbolja opcija.

Radi se o pilingu koji fizički uklanja mrtve stanice kože uz pomoć abrazivnih čestica. Mehanički pilinzi mogu biti različiti, ovisno o česticama koje se koriste.

Čestice mogu biti sintetičke ili napravljene od prirodnih sastojaka kao što su orašasti plodovi, koštice marelice, kava, šećer, itd. Kupovni mehanički piling najčešće sadrži sintetičke čestice, stoga ako želite nježniji mehanički piling, potražite neki koji ima prirodne sastojke.

Valja napomenuti da mehanički piling može doći i u formi „četke“ ili spužve za uklanjanje mrtvih stanica kože za lice. Ovi proizvodi najčešće se koriste u kombinaciji s gelom za čišćenje lica.

Mehanički piling možete napraviti i kod kuće uz pomoć prirodnih sastojaka. Recepte za pripremu kućnog pilinga za lice možete pronaći ovdje:

Prije upotrebe mehaničkog pilinga na licu isprobajte ga na ruci. Čestice koje uklanjaju mrtvu kožu, bilo da se radi o prirodnim ili sintetičkim česticama, ne bi smjele grebati kožu, već nježno uklanjati mrtve stanice.

Nemojte grubo masirati piling u kožu jer možete uzrokovati iritaciju i oštećenje kože.

Mehanički piling za lice se preporučuje osobama koje imaju masnu ili kombiniranu kožu. Ako imate suhu i/ili osjetljivu kožu poželjno je izbjegavanje ove vrste pilinga.

Kemijski piling za lice

Kemijski piling djeluje na način da razbija poveznice među mrtvim stanicama kože uz pomoć kiselina. Ova vrsta pilinga sadrži AHA i/ili BHA kiseline.

Smatra se da je kemijski piling nježniji od mehaničkog zato što nema abrazivna svojstva. S druge strane u odnosu na mehanički, kemijski piling prodire dublje u kožu, zbog čega se smatra kvalitetnijom vrstom pilinga za lice.

Pogodan je za sve tipove kože – suhu, masnu, kombiniranu i stariju kožu. Osobama sa suhom, osjetljivom ili normalnom kožom preporučuje se kemijski piling koji sadrži AHA kiseline, dok se osobama s masnom kožom i aknama preporučuje upotreba kemijskog pilinga koji sadrži BHA kiseline.

Izuzetno je važno pratiti upute – ne ostavljati piling na koži duže od onoga što piše na uputama, ne izlagati kožu suncu nakon primjene, koristiti nježnu kremu nakon pilinga, itd.

Više o kemijskom pilingu za lice možete saznati ovdje.

kemijski piling
Foto: Stockphoto Secrets

Piling za lice – upozorenja

Ne preporučuje se upotreba kemijskog pilinga tijekom trudnoće i dojenja, smatra se da kemikalije mogu biti štetne za bebu.

Pretjerana upotreba pilinga može dovesti do suhe i oštećene kože i izazvati akne. Stoga se preporučuje umjerena upotreba pilinga – jednom do dva puta tjedno ili rjeđe ovisno o tipu kože.

Prilikom upotrebe može se javiti blago peckanje, ako osjetite bol ili jako žarenje odmah uklonite piling s kože.

Nemojte koristiti piling na oštećenoj koži ili otvorenim ranama.

Najbolji drogerijski piling za lice

Kvaliteta pilinga za lice ovisi o nekoliko faktora – sastojcima, vašem tipu kože, obliku granula kod mehaničkih pilinga za lice, vrsti/količini kiseline u kemijskom pilingu, itd. Ipak, čini se da su kemijski pilinzi ne samo nježniji, već često i učinkovitiji.

Cijene kemijskih pilinga variraju i više su nego cijene mehaničkih pilinga, ali gledajte to kao dugoročnu investiciju.

Neki od kemijskih pilinga koji se preporučuju, a koje možete pronaći u drogerijama ili internet trgovinama su sljedeći:

  • The Ordinary AHA 30% + BHA 2% Piling – 55 kn
  • Paula’s Choice Skin Perfecting 2% BHA Liquid – 270 kn
  • DERMALOGICA Daily Microfoliant – 355 kn
Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu