Bore oko očiju – kako ih spriječiti?

bore oko ociju

Svi težimo mladolikom izgledu, pogotovo kada je riječ o koži lica, a prve bore, koje se obično pojave na području oko očiju, često uzrokuju paniku kod mnogo žena, ali i ponekih muškaraca. 🙂

Koža oko očiju je veoma tanka, a kako se s godinama smanjuje proizvodnja kolagena, smanjuje se i elastičnost kože te tako prve bore uglavnom nastaju na području oko očiju.

Kako spriječiti nastanak bora oko očiju?

Mnogi stručnjaci koji svakodnevno provode istraživanja o borama i njezi lica, navode da je upravo pogrešna njega lica ono što uzrokuje bore. Primjerice, svakodnevna higijena i skidanje šminke svaku večer prije spavanja može uvelike smanjiti nastanak bora. 

Pravilno skidanje šminke

Pravilna njega kože uključuje i pravilan odabir proizvoda koji će odgovarati pojedincu. Ukoliko vam proizvodi za skidanje šminke izazivaju neugodan osjećaj ili osjećaj peckanja na licu, vrijeme je da ih promijenite. 

Poželjno bi bilo da u svoju higijenu uvrstite proizvode na biljnoj bazi, a kada dođe vrijeme za skidanje šminke, prije spavanja, bitno je da budete nježni. Većina žena sigurno ne voli skidanje tvrdokorne maskare i to u većini slučajeva bude grubo skidanje šminke, no koži, osobito onoj oko očiju, morate dati vremena i skinuti šminku na najnježniji mogući način kako ne bi dodatno oštetili kožu i povećali rizik od nastajanja bora.

UV zrake

Vrlo je bitno napomenuti da ukoliko ste u mogućnosti, stalno nosite naočale s uv zaštitom tijekom sunčanih dana. Sunce je jedan od glavnih uzročnika bora, na drugom mjestu odmah iza prirodnog starenja, pa zašto se ne bi zaštitili od njega na najbolji mogući način?

Svi mi volimo “poprimiti” malo boje tijekom ljeta, no nastojte barem glavu držati u hladu, sakrijte se ispod suncobrana ili šešira te obavezno nanesite zaštitni faktor prilagođen vašem tipu kože.

Nezdrave životne navike

Poznato je da su cigarete i alkohol vrlo štetni za zdravlje, no osim toga također sudjeluju i u procesu starenja kože. Pušenje uzrokuje brže raspadanje kolagena, usporava cirkulaciju, sužava krvne žile te tako ubrzava proces starenja što rezultira sitnim i nerijetko dubokim borama na licu.

Alkohol djeluje jednako, a preporučujemo vam ako ste u mogućnosti da ga ne konzumirate uopće ili barem smanjite količinu.

No, cigarete i alkohol nisu jedine nezdrave životne navike koje uzrokuju  bore, tu uvelike kumuje i nezdrava prehrana. Nastojte se hraniti zdravo, povećajte unos svježeg voća i povrća jer to ne samo da će smanjiti nastajanje bora, nego će i prevenirati od mnogobrojnih bolesti.

Kada kupiti prvu kremu za bore?

Mnogi najčešće započinju njegu lica kremama za bore tek kad one već izbiju na površinu, no biste li nam vjerovali kad bi vam rekli da je to pogrešno? Primjerice, zdrava prehrana i tjelesna aktivnost sprječavaju nakupljanje kilograma, a tako isto funkcionira i njega lica, odnosno “borba protiv bora”.

Za najbolju moguću njegu preporučujemo vam da se pridržavate naših korisnih savjeta koje smo prethodno napomenuli, a nakon tridesete godine, kada najčešće bore počnu nastajati, kupite i odgovarajuću kremu protiv bora.

Njega područja oko očiju je vrlo bitna isto kao i njega oko usana gdje bore zbog smijanja često brzo nastanu. Upravo iz tog razloga smo za vas pripremili naše dvije top kreme za njegu oko očiju i usana.

Članak objavljen:

Saznajte više o njezi lica u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4 / 5   5

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: bore oko ociju, bore, bore ispod očiju, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu