Stres negativno utječe na izgled: Ovako možete smanjiti drastične posljedice

Stres negativno utječe na izgled - Ovako možete smanjiti drastične posljedice

Suvremene kozmetičke studije pokazuju izravnu vezu između količine stresa i pojave nepravilnosti na koži. U stanjima napetosti naš organizam pojačano proizvodi hormone koji stimuliraju rad lojnih žlijezdi, koje zatim proizvode više masti u koži. Nagomilavanje masti u koži vodi zatvaranju pora, pojavi akni i nečistoća. Istovremeno, stres usporava obnavljanje i regeneraciju kože – sposobnost kože da se sama zaliječi, a to u konačnici ovisi i o jačini našeg imunološkog sustava. Po nekim istraživanjima, sposobnost obnavljanja pada za čak 40 %.

Kako su utvrdili stručnjaci iz kozmetičkih tvrtki, osobe koje su pod pojačanim ili stalnim stresom najvjerojatnije će imati suhu kožu, natečene i podbuhle vrećice ispod očiju i duboke, uglavnom tamne podočnjake. Oni tvrde da stres utječe na zdravlje crijeva, koje je izravno povezano sa zdravljem kože, kao i metaboličkim zdravljem, zdravljem mozga, ali i imunitetom:

Na našu kožu i mozak utječu isti hormoni i neurotransmiteri, što znači da ovaj dvosmjerni put može prijeći svaki stres koji doživljavamo. Kada smo pod stresom, naš simpatički živčani sustav pokreće kortizol, hormon stresa, koji se oslobađa u tijelo, što kasnije aktivira naše reakcije.

Najbolji način da popravimo stanje kože nije odmah uporaba različitih krema i losiona, već dijagnoza uzroka stanja organizma, a time i našeg izgleda.

Pročitajte članke:

Lice bi trebalo čistiti svakodnevno
FOTO: Shutterstock

Mjere njege i zaštite

Neke male izmjene u svakodnevnom režimu njege kože mogu doprinijeti smanjivanju drastičnih posljedica stresa. Lice bi trebalo čistiti svakodnevno, i to preparatima koji su namijenjeni našem tipu kože, obavezno onim najblažim, sa što manje alkohola i agresivnih sastojaka. Tijekom dana obavezno je nanošenje hranjive kreme sa zaštitnim faktorom od štetnog UV zračenja. Vrlo je važno provjeriti sastav preparata i treba uzimati one koji sadrže antioksidanse, kako bismo kožu sačuvali od negativnog utjecaja slobodnih radikala, koji ubrzavaju propadanje kože i starenje. 

Prehrana bogata omega-3 masnim kiselinama
FOTO: Shutterstock

Drugi način su korekcija i prilagođavanje prehrane, ali i svakodnevnog tempa života, smanjivanje obaveza, uvođenje različitih metoda relaksacije i obavezan san. Prehrana bogata omega-3 masnim kiselinama nahranit će našu kožu, kosu i nokte iznutra. Nadalje, svježe voće i povrće osigurat će organizmu energiju potrebnu za borbu protiv posljedica stresa. Svakako ne smijemo zaboraviti i pravilo unošenja odgovarajuće količine vode u organizam, koja će ga hidrirati iznutra. 

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu