Šećer i visoki tlak: Kako djeluju jedno na drugo?

Šećer i visoki tlak

Mnogi ljudi nisu svjesni da šećer i visoki tlak često idu ruku pod ruku. Osobe koje imaju dijabetes značajno češće razvijaju povišeni krvni tlak, a sličan odnos vrijedi i obrnuto – visoki tlak i dijabetes često se pojavljuju zajedno.

Ova dva stanja međusobno se pogoršavaju, a glavni uzroci leže u zajedničkim čimbenicima rizika poput prekomjerne tjelesne težine, nezdrave prehrane i sjedilačkog načina života.

Šećer i visoki tlak – kako djeluju jedno na drugo?

Pravovremeno prepoznavanje i liječenje dijabetesa može smanjiti rizik od razvoja hipertenzije i ozbiljnih komplikacija poput srčanog i moždanog udara, kao i oštećenja bubrega.

Znanstvene studije pokazuju da osobe s dijabetesom tipa 2 imaju dvostruko veći rizik od razvoja visokog tlaka u odnosu na ljude bez dijabetesa. Evo kako:

  • zajednički faktori rizikapretilost, loša prehrana bogata rafiniranim ugljikohidratima, tjelesna neaktivnost i masno tkivo oko struka značajno doprinose i dijabetesu i visokom tlaku
  • oštećenje bubrega – dijabetes može oštetiti bubrege, što uzrokuje zadržavanje soli i tekućine u tijelu i dodatno povisuje tlak
  • oštećenje krvnih žila – povišeni šećer oštećuje krvne žile, čineći ih užim i manje elastičnim, što automatski diže tlak
  • inzulinska rezistencija – ovaj mehanizam povezan s dijabetesom tipa 2 utječe i na simpatički živčani sustav koji kontrolira krvni tlak i izlučivanje natrija.
visoki tlak i dijabetes
FOTO: Shutterstock

Iako dijabetes može uzrokovati hipertenziju, istina je i da visoki tlak i šećer mogu biti povezani i u suprotnom smjeru.

Visoki tlak smanjuje dotok krvi i inzulina do stanica, što može uzrokovati inzulinsku rezistenciju, a dugoročno i razvoj dijabetesa tipa 2.

Osim toga, visoki tlak i dijabetes zajedno povećavaju oksidativni stres, što dodatno pogoršava oba stanja.

Šećer i visoki tlak – dugoročne komplikacije

Ako imate šećer i visoki tlak, rizik za ozbiljne komplikacije značajno raste:

Kako prepoznati visoki tlak?

Nazivan i tihim ubojicom, visoki krvni tlak često ne uzrokuje simptome. Redovito mjerenje tlaka pomoću tlakomjera ključno je za pravovremeno otkrivanje. Prema preporukama Američke udruge za srce, visoki tlak počinje od vrijednosti 130/80 mm Hg, što vrijedi i za osobe s dijabetesom.

visoki tlak i šećer
FOTO: Shutterstock

Kako kontrolirati šećer i visoki tlak?

S obzirom na to da visoki tlak i šećer dijele slične uzroke, pravilnim navikama možete istovremeno smanjiti rizik oba stanja.

Promjene u načinu života

Uvedite ove promjene:

Lijekovi i samopraćenje

Ako promjene životnih navika nisu dovoljne, liječnik može propisati antihipertenzive poput diuretika, ACE inhibitora ili blokatora kalcijevih kanala.

Također, važno je redovito mjeriti i pratiti tlak i razinu šećera kod kuće, koristeći tlakomjere i glukometre.

Koja hrana podiže tlak?

Ako imate problem s niskim tlakom, važno je znati koja hrana podiže tlak. To su slane grickalice, sirevi, konzervirana hrana, kao i kofein i slana juha. Međutim, osobe koje imaju šećer i visoki tlak moraju biti izuzetno oprezne s unosom ovih namirnica jer mogu dodatno pogoršati oba stanja.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Myhre, J. i Sifris, D. (2025). Does Diabetes Cause High Blood Pressure? Verywell Health.
  2. Barhum, L. i Sissons, B. (2023). The link between diabetes and hypertensionMedical News Today.
  3. Diabetes and High Blood PressureJohns Hopkins Medicine.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu