Zdrava torta od mrkve i naranče: 5 recepata kao stvorenih za predblagdansko vrijeme
- Budite prvi i komentirajte!
- 4 min čitanja
Spoj voća i povrća nije nam stran kada radimo salate, smoothie ili čak neka složena jela, no jeste li se pitali možete li ikad spojiti povrće i voće u sočnu tortu? Torta od mrkve već nam je dobro poznata kao nešto što nam je isprva bilo čudno, a sada je obožavamo.
Ako ste spremni za korak više, vrijeme je da dodate naranču, posebice u predblagdansko vrijeme kada se polako pripremamo za pečenje kolača. Još ako sastojcima pridružite bademe, dobit ćete neodoljivu tortu koja mami okusom i mirisom.
Ako vas zanima zdrava torta od mrkve i naranče, evo nekoliko recepata u kojima ćete zasigurno uživati.

Klasična zdrava torta od mrkve i naranče
Za početak se držimo najjednostavnije verzije torte u kojoj možete mijenjati sastojke. Primjerice, umjesto smeđeg šećera možete dodati šećer kokosovog cvijeta.
Sastojci:
- 3 jaja
- 150 g smeđeg šećera
- 100 ml suncokretovog ulja
- 200 g ribane mrkve
- sok i korica jedne naranče
- 180 g glatkog brašna
- 1 prašak za pecivo
- pola čajne žličice cejlonskog cimeta
- prstohvat soli.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 180 °C.
- U zdjeli izmiksajte jaja i šećer do pjenaste teksture.
- Dodajte ulje, sok i koricu naranče, a potom umiješajte ribanu mrkvu.
- U drugoj zdjeli pomiješajte suhe sastojke – brašno, sol, cimet i prašak za pecivo.
- Spojite mokre i suhe sastojke, a zatim smjesu ulijte u kalup promjera oko 22 cm i pecite oko 35 – 40 minuta.
- Prije posluživanja pustite da se torta ohladi te je po želji posipajte šećerom u prahu.

Nutritivno bogatija zdrava torta od mrkve i naranče
Ako ste već navikli na nutritivno bogatije alternative sastojaka u tortama ili tek želite probati, evo recepta za tortu od mrkve i naranče baš za vas.
Sastojci:
- 2 jaja
- 100 g grčkog jogurta
- 2 jušne žlice meda
- 1 jušna žlica maslinovog ulja
- 120 g ribane mrkve
- 100 g zobenog brašna
- 50 g mljevenih oraha
- pola praška za pecivo
- sok i korica polovice naranče
- cejlonski cimet
- muškatni oraščić.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 175 °C.
- Pomiješajte u zdjeli jaja, jogurt, med, ulje, sok i koricu naranče.
- Potom dodajte suhe sastojke i ribanu mrkvu.
- Izlijte smjesu u kalup i pecite oko 35 minuta.
- Kad se torta ohladi, po želji je premažite s grčkim jogurtom i posipajte ribanom koricom naranče.

Torta od mrkve, badema i naranče
U ovom receptu dodajemo još jedan glavni sastojak – bademe – a dodatni je plus što je torta bez glutena.
Recept je jednostavan, a sve sastojke možete nabaviti u većoj trgovini ili specijaliziranim trgovinama hrane.
Sastojci:
- 3 jaja
- 100 g kokosovog šećera
- 100 g mljevenih badema
- 50 g kokosovog brašna
- 1 prašak za pecivo bez glutena
- 150 g ribane mrkve
- sok i korica jedne naranče
- 60 ml kokosovog ulja
- prstohvat soli.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 180 °C.
- Šećer i jaja umutite do pjenaste teksture.
- Dodajte ulje, narančin sok i koricu, a potom umiješajte sve preostale sastojke.
- Ulijte smjesu u kalup promjera oko 22 cm i pecite oko 40 minuta.
- Kad se torta ohladi, po želji je ukrasite ribanom koricom naranče ili listićima badema.

Veganska torta od mrkve i naranče
Torta od mrkve i naranče može se napraviti i bez jaja, mlijeka ili meda. Jednako je ukusna, a sastojci, svi do jednog, čine bolju alternativu klasičnom.
Sastojci:
- 200 g ribane mrkve
- 1 ribana jabuka
- 100 ml soka naranče
- 60 ml kokosovog ulja
- 2 jušne žlice mljevenih lanenih sjemenki + 5 jušnih žlica vode
- 100 g pirovog brašna
- 50 g zobenog brašna
- 80 g kokosovog šećera
- 1 čajna žličica praška za pecivo
- 1 čajna žličica cejlonskog cimeta
- prstohvat soli.
Priprema
- Pomiješajte lanene sjemenke s vodom i ostavite da odstoji 10 minuta kako biste dobili zamjenu za jaja.
- U zdjeli pomiješajte mokre sastojke – mrkvu, jabuku, sok od naranče, ulje i tzv. laneni gel.
- Suhe sastojke pomiješajte zasebno, a potom sjedinite obje smjese u jednu.
- Ulijte smjesu u kalup i pecite na 180 °C oko 35 – 40 minuta.

Torta od mrkve i naranče s mascarpone kremom
Za kraj evo jednog recepta u nešto luksuznijoj varijanti, ali zadržavajući alternativne sastojke običnom šećeru i brašnu.
Sastojci za biskvit:
- 3 jaja
- 100 g kokosovog šećera
- 200 g ribane mrkve
- korica 1 naranče
- 180 g pirovog brašna
- 1 čajna žličica praška za pecivo
- pola čajne žličice cimeta.
Sastojci za kremu:
- 250 g mascarponea
- 150 g grčkog jogurta
- 2 jušne žlice meda
- sok polovice naranče.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 180 °C.
- Kalup promjera oko 24 cm obložite papirom za pečenje.
- U zdjeli miksajte jaja i šećer do pjenaste teksture.
- Potom, dodajte ulje i koricu naranče te pomiješajte, a zatim dodajte i ribanu mrkvu.
- Zasebno sjedinite suhe sastojke za biskvit, a potom obje smjese pomiješajte u jednu te ulijte u kalup.
- Pecite biskvit oko 35 – 40 minuta, a čačkalicom dodatno provjerite je li biskvit pečen.
- Dok se biskvit peče, u zdjeli izmiksajte mascarpone i grčki jogurt u glatku smjesu, a potom dodajte sok i med te sjedinite smjesu.
- Kad je biskvit pečen, pustite ga da se malo ohladi.
- Biskvit prerežite na dva dijela.
- Donju polovicu biskvita premažite kremom i poravnajte.
- Dodajte drugu polovicu te nju premažite po vrhu i poravnajte.
- Posipajte tortu ribanom koricom naranče i listićima badema te stavite u hladnjak na dva sata.
Pročitajte i ove članke:
- Najlakši recept za prefinu tortu od mrkve s kremastim sirom
- Kolač od bundeve i naranče: Prava zimska slastica s tajnim sastojkom zbog kojeg ne trebate jaja, a dat će savršenu kremoznost
- Kolači s narančama: Top 5 recepata, jedan se ne peče.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Jesenski rituali koji čuvaju zdravlje: Kako male svakodnevne navike postaju najbolja podrška imunitetu?
- Nova Studio
- 3 min čitanja