Zdrava torta od mrkve i naranče: 5 recepata kao stvorenih za predblagdansko vrijeme

Zdrava torta od mrkve i naranče

Spoj voća i povrća nije nam stran kada radimo salate, smoothie ili čak neka složena jela, no jeste li se pitali možete li ikad spojiti povrće i voće u sočnu tortu? Torta od mrkve već nam je dobro poznata kao nešto što nam je isprva bilo čudno, a sada je obožavamo.

Ako ste spremni za korak više, vrijeme je da dodate naranču, posebice u predblagdansko vrijeme kada se polako pripremamo za pečenje kolača. Još ako sastojcima pridružite bademe, dobit ćete neodoljivu tortu koja mami okusom i mirisom.

Ako vas zanima zdrava torta od mrkve i naranče, evo nekoliko recepata u kojima ćete zasigurno uživati.

Klasična zdrava torta od mrkve i naranče
FOTO: Shutterstock

Klasična zdrava torta od mrkve i naranče

Za početak se držimo najjednostavnije verzije torte u kojoj možete mijenjati sastojke. Primjerice, umjesto smeđeg šećera možete dodati šećer kokosovog cvijeta.

Iako je sasvim dovoljna kao takva, po želji je kasnije možete ukrasiti glazurom.

Sastojci:

Priprema

  1. Zagrijte pećnicu na 180 °C.
  2. U zdjeli izmiksajte jaja i šećer do pjenaste teksture.
  3. Dodajte ulje, sok i koricu naranče, a potom umiješajte ribanu mrkvu.
  4. U drugoj zdjeli pomiješajte suhe sastojkebrašno, sol, cimet i prašak za pecivo.
  5. Spojite mokre i suhe sastojke, a zatim smjesu ulijte u kalup promjera oko 22 cm i pecite oko 35 – 40 minuta.
  6. Prije posluživanja pustite da se torta ohladi te je po želji posipajte šećerom u prahu.
Nutritivno bogatija zdrava torta od mrkve i naranče
FOTO: Shutterstock

Nutritivno bogatija zdrava torta od mrkve i naranče

Ako ste već navikli na nutritivno bogatije alternative sastojaka u tortama ili tek želite probati, evo recepta za tortu od mrkve i naranče baš za vas.

Sastojci:

Priprema

  1. Zagrijte pećnicu na 175 °C.
  2. Pomiješajte u zdjeli jaja, jogurt, med, ulje, sok i koricu naranče.
  3. Potom dodajte suhe sastojke i ribanu mrkvu.
  4. Izlijte smjesu u kalup i pecite oko 35 minuta.
  5. Kad se torta ohladi, po želji je premažite s grčkim jogurtom i posipajte ribanom koricom naranče.
Torta od mrkve, badema i naranče
FOTO: Shutterstock

Torta od mrkve, badema i naranče

U ovom receptu dodajemo još jedan glavni sastojak – bademe – a dodatni je plus što je torta bez glutena.

Recept je jednostavan, a sve sastojke možete nabaviti u većoj trgovini ili specijaliziranim trgovinama hrane.

Sastojci:

Priprema

  1. Zagrijte pećnicu na 180 °C.
  2. Šećer i jaja umutite do pjenaste teksture.
  3. Dodajte ulje, narančin sok i koricu, a potom umiješajte sve preostale sastojke.
  4. Ulijte smjesu u kalup promjera oko 22 cm i pecite oko 40 minuta.
  5. Kad se torta ohladi, po želji je ukrasite ribanom koricom naranče ili listićima badema.
Veganska torta od mrkve i naranče
FOTO: Shutterstock

Veganska torta od mrkve i naranče

Torta od mrkve i naranče može se napraviti i bez jaja, mlijeka ili meda. Jednako je ukusna, a sastojci, svi do jednog, čine bolju alternativu klasičnom.

Sastojci:

Priprema

  1. Pomiješajte lanene sjemenke s vodom i ostavite da odstoji 10 minuta kako biste dobili zamjenu za jaja.
  2. U zdjeli pomiješajte mokre sastojke – mrkvu, jabuku, sok od naranče, ulje i tzv. laneni gel.
  3. Suhe sastojke pomiješajte zasebno, a potom sjedinite obje smjese u jednu.
  4. Ulijte smjesu u kalup i pecite na 180 °C oko 35 – 40 minuta.
Torta od mrkve i naranče s mascarpone kremom
FOTO: Shutterstock

Torta od mrkve i naranče s mascarpone kremom

Za kraj evo jednog recepta u nešto luksuznijoj varijanti, ali zadržavajući alternativne sastojke običnom šećeru i brašnu.

Sastojci za biskvit:

Sastojci za kremu:

Priprema

  1. Zagrijte pećnicu na 180 °C.
  2. Kalup promjera oko 24 cm obložite papirom za pečenje.
  3. U zdjeli miksajte jaja i šećer do pjenaste teksture.
  4. Potom, dodajte ulje i koricu naranče te pomiješajte, a zatim dodajte i ribanu mrkvu.
  5. Zasebno sjedinite suhe sastojke za biskvit, a potom obje smjese pomiješajte u jednu te ulijte u kalup.
  6. Pecite biskvit oko 35 – 40 minuta, a čačkalicom dodatno provjerite je li biskvit pečen.
  7. Dok se biskvit peče, u zdjeli izmiksajte mascarpone i grčki jogurt u glatku smjesu, a potom dodajte sok i med te sjedinite smjesu.
  8. Kad je biskvit pečen, pustite ga da se malo ohladi.
  9. Biskvit prerežite na dva dijela.
  10. Donju polovicu biskvita premažite kremom i poravnajte.
  11. Dodajte drugu polovicu te nju premažite po vrhu i poravnajte.
  12. Posipajte tortu ribanom koricom naranče i listićima badema te stavite u hladnjak na dva sata.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu