Kolači s narančama: Top 5 recepata, jedan se ne peče
- Budite prvi i komentirajte!
- 5 min čitanja
![Kolači s narančama](https://krenizdravo.dnevnik.hr/wp-content/uploads/2025/02/Kolaci-s-narancama.jpg?x38585)
Naranče su omiljeno voće koje rado jedemo, ali i cijedimo u preukusan sok. Obožavamo i miris naranče koji ispuni prostoriju svojim citrusnim notama. Međutim, jednako volimo i slastice s narančama.
U nastavku otkrijte kako se pripremaju najbolji kolači s narančama.
Kolači s narančama – recepti
Kolači s narančama su jedni od omiljenih voćnih kolača, svima nam je poznat jaffa okus, ali naranča u kolačima odlično se slaže s čokoladom, cimetom i bademima.
U kolačima se pored samih kriški koriste sok i korica naranče, pri čemu obavezno naranča treba biti eko proizvodnje.
![Brzi kolač od naranče](https://krenizdravo.dnevnik.hr/wp-content/uploads/2025/02/Brzi-kolac-od-narance.jpg?x38585)
Brzi kolač od naranče
Ako ste od jednostavnih sastojaka, brzog mućkanja i bez previše kompliciranja, ovaj jednostavan kolač odličan je za početnike i one koji žele nutritivno bolju opciju kolača.
Sastojci:
- 2 eko naranče
- 2 jaja
- 100 ml maslinovog ulja
- 100 g meda
- 200 g integralnog brašna
- 1 čajna žličica praška za pecivo
- 1 čajna žličica cejlonskog cimeta
- prstohvat soli.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 180 °C.
- Kalup obložite papirom za pečenje.
- Naranče dobro operite, a potom iscijedite 100 ml soka i naribajte koricu.
- U zdjeli izmiksajte jaja, maslinovo ulje i med u pjenastu smjesu.
- Umiješajte sok i koricu naranče.
- U zasebnoj zdjeli pomiješajte sve preostale suhe sastojke, a potom ih dodajte u mokre sastojke i sjedinite smjesu.
- Ulijte smjesu u kalup i pecite kolač do 35 minuta, a čačkalicom provjerite je li kolač pečen.
- Dodatno, po želji, kada se kolač ohladi, prelijte ga otopljenom čokoladom.
![Božanstveni kolač od naranče](https://krenizdravo.dnevnik.hr/wp-content/uploads/2025/02/Bozanstveni-kolac-od-narance.jpg?x38585)
Božanstveni kolač od naranče
Za sočan, aromatičan i božanstveni kolač od naranče dodajte grčki jogurt, maslac i, naravno, naranču. Svega nekoliko nutritivno bogatih sastojaka rezultirat će vrlo ukusnim kolačem.
Sastojci:
- 2 eko naranče
- 200 g meda
- 3 jaja
- 100 g maslaca sobne temperature
- 100 ml grčkog jogurta
- 100 g glatkog brašna
- 200 g bademovog brašna
- 1 prašak za pecivo
- 1 čajna žličica cimeta
- prstohvat soli.
Sastojci nakon pečenja:
- 100 ml iscijeđenog narančinog soka
- 2 jušne žlice meda.
Priprema
- Naranče dobro operite, a potom ih cijele kuhajte 40 minuta u vodi.
- Kad su naranče kuhane i ohlađene, uklonite eventualne sjemenke i izmiksajte ih u pire.
- Zagrijte pećnicu na 180 °C.
- Kalup promjera 24 cm obložite papirom za pečenje.
- Mikserom pjenasto umutite maslac i med, potom dodajte jedno po jedno jaje miksajući.
- U jaja umiješajte potom pire od naranče i grčki jogurt.
- U zasebnoj zdjeli pomiješajte brašna, prašak za pecivo, sol, cimet, a potom lagano sjedinite mokre i suhe sastojke.
- Ulijte smjesu u kalup i pecite kolač do 45 minuta, a čačkalicom provjerite je li kolač pečen.
- U međuvremenu u lončiću zagrijte sok od naranče i med te lagano kuhajte dok se med ne otopi, a zatim tu mješavinu prelijte preko toplog kolača.
- Po želji dodatno posipajte kolač s malo narančine korice.
![Najbolji kolač od naranče](https://krenizdravo.dnevnik.hr/wp-content/uploads/2025/02/Najbolji-kolac-od-narance.jpg?x38585)
Najbolji kolač od naranče
Orva asocijacija na kolač od naranče nam je jaffa okus. Evo ideje za ovaj najbolji kolač od naranče u nutritivno bogatijoj verziji.
Sastojci za biskvit:
- 150 g integralnog brašna
- 100 ml meda
- 2 jaja
- 50 ml kokosovog ulja
- 100 ml svježe cijeđenog soka naranče
- korica ribane eko naranče
- 1 čajna žličica praška za pecivo
- prstohvat soli.
Sastojci za žele:
- 200 ml narančinog soka
- 2 jušne žlice meda
- 1 jušna žlica gustina.
Sastojci za čokoladni preljev:
- 100 g tamne čokolade
- 1 čajna žličica kokosovog ulja.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 180 °C.
- Kalup promjera 24 cm obložite papirom za pečenje.
- Mikserom pjenasto umutite jaja i med, a potom dodajte sok i koricu naranče te kokosovo ulje.
- U zasebnoj zdjeli pomiješajte preostale suhe sastojke za biskvit.
- Sjedinite mokre i suhe sastojke.
- Ulijte smjesu u kalup i pecite kolač oko 20 minuta, a čačkalicom provjerite je li kolač pečen.
- Za vrijeme pečenja biskvita napravite žele tako da u lončiću otopite med u narančinom soku laganim zagrijavanjem, a potom dodajte i gustin miješajući dok se smjesa ne zgusne.
- Kada se biskvit ohladi, prelijte preko njega žele i stavite u hladnjak barem na pola sata.
- Potom otopite kokosovo ulje i čokoladu te nakon hlađenja prelijte preko želea.
![Kremasti kolač od naranče](https://krenizdravo.dnevnik.hr/wp-content/uploads/2025/02/Kremasti-kolac-od-narance.jpg?x38585)
Kremasti kolač od naranče
Za kremasti kolač od naranče napravite prhki biskvit s kremom od naranče i glazurom od bijele čokolade.
Sastojci za biskvit:
- 200 g zobenog brašna
- 100 g mljevenih badema
- 50 g šećera kokosovog cvijeta
- 100 g maslaca
- 1 žumanjak
- 1 jušna žlica hladne vode.
Sastojci za kremu od naranče:
- 500 ml narančinog cijeđenog soka
- 2 jušne žlice naribane korice eko naranče
- 80 g meda
- 3 žumanjka
- 100 g krem sira
- 2 jušne žlice gustina.
Sastojci za glazuru:
- 100 g bijele čokolade
- 2 jušne žlice vrhnja za kuhanje.
Priprema
- U zdjeli najprije pomiješajte zobeno brašno i mljevene bademe i šećer, a potom dodajte hladni maslac i izradite tijesto prhke teksture.
- Dodajte žumanjak i vodu te oblikujte tijesto u glatku kuglu. Zamotajte ga u prozirnu foliju i ostavite ga da se hladi u hladnjaku oko pola sata.
- Zagrijte pećnicu na 180 °C.
- Kalup promjera oko 22 cm obložite papirom za pečenje te utisnite ohlađeno tijesto i pecite do 12 minuta, dok ne pozlati.
- Potom pripremite kremu tako da u lončiću zagrijete sok i koricu naranče s medom.
- U zdjeli pomiješajte žumanjak i gustin i pomalo dodajte sok od naranče pazeći da se ne naprave grudice.
- Vratite sve u lončić i kuhajte na laganoj vatri oko tri minute.
- Maknite smjesu s vatre te umiješajte krem sir.
- Izlijte kremu na ohlađeni biskvit i ostavite kolač u hladnjaku barem dva sata.
- Kad se kolač ohladio, pripremite glazuru tako da otopite bijelu čokoladu s vrhnjem i prelijte preko kolača.
- Ponovno vratite kolač na pola sata u hladnjak.
![Kolač od naranče bez pečenja](https://krenizdravo.dnevnik.hr/wp-content/uploads/2025/02/Kolac-od-narance-bez-pecenja.jpg?x38585)
Kolač od naranče bez pečenja
Sirovi kolači postali su svojevrsni hit, i to s razlogom.
Sastojci za biskvit:
- 200 g badema
- 10 datulja bez koštica
- 2 jušne žlice kokosovog ulja
- 1 jušna žlica kakaa bez šećera
- prstohvat soli.
Sastojci za kremu od naranče:
- 200 g indijskih oraščića (namočenih u vodi tri sata)
- 100 ml cijeđenog soka naranče
- 2 žlice naribane korice eko naranče
- 80 ml otopljenog kokosovog ulja
- 3 jušne žlice meda
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije.
Sastojci za glazuru:
- 80 g tamne čokolade
- 1 čajna žličica kokosovog ulja.
Priprema
- U blenderu usitnite bademe, potom dodajte kakao, datulje, ulje i sol te izblendajte sve u jednoličnu smjesu.
- Utisnite smjesu u kalup promjera oko 20 cm i stavite podlogu u zamrzivač.
- Potom ocijeđene indijske oraščiće stavite u blender, dodajte med, sok i koricu naranče, vaniliju te izblendajte u jednoličnu smjesu. Dodajte još malo vode prema potrebi.
- Prelijte kremu preko ohlađenog biskvita i vratite u zamrzivač na tri sata.
- Nakon što se sve stegnulo, otopite ulje i tamnu čokoladu, prelijte preko kreme i vratite na 20 minuta u zamrzivač.
Pročitajte i ove članke:
- Zdravi kolač od naranče koji je brzo gotov i tako sočan
- Kuglof od naranče i čokolade brzo se radi i još brže pojede
- Bez grama brašna: Recept za sočni kolač od naranče i badema.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
![Proces oporavka nakon virusnih infekcija zahtijeva više od same borbe protiv simptoma](https://krenizdravo.dnevnik.hr/wp-content/uploads/2025/02/Proces-oporavka-nakon-virusnih-infekcija-zahtijeva-vise-od-same-borbe-protiv-simptoma-360x220.jpg?x38585)
5 ayurvedskih savjeta za oporavak nakon virusne infekcije
- Suzana Mussiow
- 6 min čitanja