Kolači s narančama: Top 5 recepata, jedan se ne peče

Kolači s narančama

Naranče su omiljeno voće koje rado jedemo, ali i cijedimo u preukusan sok. Obožavamo i miris naranče koji ispuni prostoriju svojim citrusnim notama. Međutim, jednako volimo i slastice s narančama. 

U nastavku otkrijte kako se pripremaju najbolji kolači s narančama.

Kolači s narančama – recepti 

Kolači s narančama su jedni od omiljenih voćnih kolača, svima nam je poznat jaffa okus, ali naranča u kolačima odlično se slaže s čokoladom, cimetom i bademima.

U kolačima se pored samih kriški koriste sok i korica naranče, pri čemu obavezno naranča treba biti eko proizvodnje. 

Brzi kolač od naranče
FOTO: Shutterstock

Brzi kolač od naranče 

Ako ste od jednostavnih sastojaka, brzog mućkanja i bez previše kompliciranja, ovaj jednostavan kolač odličan je za početnike i one koji žele nutritivno bolju opciju kolača. 

Sastojci:
Priprema
  1. Zagrijte pećnicu na 180 °C.
  2. Kalup obložite papirom za pečenje. 
  3. Naranče dobro operite, a potom iscijedite 100 ml soka i naribajte koricu.
  4. U zdjeli izmiksajte jaja, maslinovo ulje i med u pjenastu smjesu. 
  5. Umiješajte sok i koricu naranče.
  6. U zasebnoj zdjeli pomiješajte sve preostale suhe sastojke, a potom ih dodajte u mokre sastojke i sjedinite smjesu.
  7. Ulijte smjesu u kalup i pecite kolač do 35 minuta, a čačkalicom provjerite je li kolač pečen. 
  8. Dodatno, po želji, kada se kolač ohladi, prelijte ga otopljenom čokoladom. 
Božanstveni kolač od naranče
FOTO: Shutterstock

Božanstveni kolač od naranče 

Za sočan, aromatičan i božanstveni kolač od naranče dodajte grčki jogurt, maslac i, naravno, naranču. Svega nekoliko nutritivno bogatih sastojaka rezultirat će vrlo ukusnim kolačem. 

Sastojci:
Sastojci nakon pečenja:
  • 100 ml iscijeđenog narančinog soka
  • 2 jušne žlice meda
Priprema
  1. Naranče dobro operite, a potom ih cijele kuhajte 40 minuta u vodi. 
  2. Kad su naranče kuhane i ohlađene, uklonite eventualne sjemenke i izmiksajte ih u pire. 
  3. Zagrijte pećnicu na 180 °C.
  4. Kalup promjera 24 cm obložite papirom za pečenje. 
  5. Mikserom pjenasto umutite maslac i med, potom dodajte jedno po jedno jaje miksajući. 
  6. U jaja umiješajte potom pire od naranče i grčki jogurt.
  7. U zasebnoj zdjeli pomiješajte brašna, prašak za pecivo, sol, cimet, a potom lagano sjedinite mokre i suhe sastojke
  8. Ulijte smjesu u kalup i pecite kolač do 45 minuta, a čačkalicom provjerite je li kolač pečen. 
  9. U međuvremenu u lončiću zagrijte sok od naranče i med te lagano kuhajte dok se med ne otopi, a zatim tu mješavinu prelijte preko toplog kolača
  10. Po želji dodatno posipajte kolač s malo narančine korice. 
Najbolji kolač od naranče
FOTO: Shutterstock

Najbolji kolač od naranče 

Orva asocijacija na kolač od naranče nam je jaffa okus. Evo ideje za ovaj najbolji kolač od naranče u nutritivno bogatijoj verziji. 

Sastojci za biskvit:
Sastojci za žele:
  • 200 ml narančinog soka
  • 2 jušne žlice meda
  • 1 jušna žlica gustina. 
Sastojci za čokoladni preljev:
Priprema
  1. Zagrijte pećnicu na 180 °C.
  2. Kalup promjera 24 cm obložite papirom za pečenje. 
  3. Mikserom pjenasto umutite jaja i med, a potom dodajte sok i koricu naranče te kokosovo ulje.
  4. U zasebnoj zdjeli pomiješajte preostale suhe sastojke za biskvit
  5. Sjedinite mokre i suhe sastojke. 
  6. Ulijte smjesu u kalup i pecite kolač oko 20 minuta, a čačkalicom provjerite je li kolač pečen.
  7. Za vrijeme pečenja biskvita napravite žele tako da u lončiću otopite med u narančinom soku laganim zagrijavanjem, a potom dodajte i gustin miješajući dok se smjesa ne zgusne. 
  8. Kada se biskvit ohladi, prelijte preko njega žele i stavite u hladnjak barem na pola sata.
  9. Potom otopite kokosovo ulje i čokoladu te nakon hlađenja prelijte preko želea. 
Kremasti kolač od naranče
FOTO: Shutterstock

Kremasti kolač od naranče 

Za kremasti kolač od naranče napravite prhki biskvit s kremom od naranče i glazurom od bijele čokolade.

Sastojci za biskvit: 
Sastojci za kremu od naranče:
Sastojci za glazuru:
  • 100 g bijele čokolade
  • 2 jušne žlice vrhnja za kuhanje.
Priprema
  1. U zdjeli najprije pomiješajte zobeno brašno i mljevene bademe i šećer, a potom dodajte hladni maslac i izradite tijesto prhke teksture. 
  2. Dodajte žumanjak i vodu te oblikujte tijesto u glatku kuglu. Zamotajte ga u prozirnu foliju i ostavite ga da se hladi u hladnjaku oko pola sata.
  3. Zagrijte pećnicu na 180 °C.
  4. Kalup promjera oko 22 cm obložite papirom za pečenje te utisnite ohlađeno tijesto i pecite do 12 minuta, dok ne pozlati. 
  5. Potom pripremite kremu tako da u lončiću zagrijete sok i koricu naranče s medom. 
  6. U zdjeli pomiješajte žumanjak i gustin i pomalo dodajte sok od naranče pazeći da se ne naprave grudice. 
  7. Vratite sve u lončić i kuhajte na laganoj vatri oko tri minute. 
  8. Maknite smjesu s vatre te umiješajte krem sir. 
  9. Izlijte kremu na ohlađeni biskvit i ostavite kolač u hladnjaku barem dva sata. 
  10. Kad se kolač ohladio, pripremite glazuru tako da otopite bijelu čokoladu s vrhnjem i prelijte preko kolača. 
  11. Ponovno vratite kolač na pola sata u hladnjak. 
Kolač od naranče bez pečenja
FOTO: Shutterstock

Kolač od naranče bez pečenja 

Sirovi kolači postali su svojevrsni hit, i to s razlogom.

Ne morate paliti pećnicu, a dobit ćete bogatstvo okusa. 
Sastojci za biskvit:
Sastojci za kremu od naranče:
Sastojci za glazuru:
Priprema
  1. U blenderu usitnite bademe, potom dodajte kakao, datulje, ulje i sol te izblendajte sve u jednoličnu smjesu. 
  2. Utisnite smjesu u kalup promjera oko 20 cm i stavite podlogu u zamrzivač
  3. Potom ocijeđene indijske oraščiće stavite u blender, dodajte med, sok i koricu naranče, vaniliju te izblendajte u jednoličnu smjesu. Dodajte još malo vode prema potrebi. 
  4. Prelijte kremu preko ohlađenog biskvita i vratite u zamrzivač na tri sata. 
  5. Nakon što se sve stegnulo, otopite ulje i tamnu čokoladu, prelijte preko kreme i vratite na 20 minuta u zamrzivač

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

3 / 5   2

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu