Kuglof od naranče i čokolade: Sočna kombinacija kojoj nema ravne! Donosimo recepte koji se brzo spremaju, a još brže pojedu
- Budite prvi i komentirajte!
- 5 min čitanja
Kuglof ima dugu povijest staru gotovo 2.000 godina. Nakon pada Rimskog Carstva i on je pao u zaborav, ali svoje ponovno rođenje ili renesansu doživljava u 15. stoljeću. U 19. stoljeću mu pak dodatnu popularnost daje car Franjo Josip.
Iako je prvotno bio hrana za siromašne, kasnije je kuglof pripreman u imućnim obiteljima. Danas nas asocira na božićne blagdane, osvaja nas svojim mirisom i okusom i odlično se uklapa na blagdanski stol.
Ove godine na blagdanski stol stavite božićni kuglof od naranče i čokolade. Dobra vijest je da ovaj sočni kolač od naranče i čokolade možete napraviti i bez glutena pa će i oni koji ne podnose gluten moći uživati.
Kuglof od naranče i čokolade
Za ovaj kolač od naranče i čokolade potrebni su vam sastojci koje imate kod kuće. Kada koristite koricu limuna ili naranče, obratite pažnju da su iz ekološke proizvodnje. Naime, kora konvencionalno uzgojenih limuna i naranči premazuje se sredstvom za zaštitu od plijesni.
Konvencionalno uzgojeni limun i naranča trebaju imati oznaku na pakiranju da kora nije za konzumaciju. U svakoj trgovini s eko odjelom voća i povrća pronaći ćete ekološki uzgojene limune i naranče. Ako imate domaće limune i naranče, tada ste sigurni u korištenje kore voća.
Sastojci:
- 300 g višenamjenskog brašna
- pola čajne žličice sode bikarbone
- pola čajne žličice praška za pecivo
- 1 čajna žličica soli
- 350 g granuliranog šećera
- 225 g omekšalog maslaca + maslac za podmazivanje
- 2 čajne žličice ribane narančine korice
- 1 čajna žličica ribane limunove korice
- 1/4 šalice iscijeđenog narančinog soka
- 6 jaja sobne temperature
- 1 čajna žličica iscijeđenog limunovog soka
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
- 225 g grčkog jogurta.
Sastojci za glazuru:
- 115 g tamne čokolade sa 70 % kakaa (nasjeckane)
- 120 ml vrhnja
- pola čajne žličice ekstrakta naranče
- ribana korica limuna i naranče.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 165 °C.
- Kalup za kuglof premažite maslacem i dobro pobrašnite. Višak brašna istresite.
- U zdjeli pomiješajte brašno, sol, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i ostavite sa strane.
- Pomiješajte šećer i korice limuna i naranče. Dodajte omekšali maslac i miksajte oko pet minuta.
- Potom dodajte sok od naranče i limuna te ekstrakt vanilije i sjedinite.
- Smanjite brzinu miksera pa dodajte jedno po jedno jaje.
- Potom dodajte mješavinu s brašnom u tri navrata te u dva navrata grčki jogurt.
- Kada ste dobili smjesu za tijesto, premjestite je u kalup za kuglof.
- Pecite oko jedan sat, a čačkalicom provjerite je li tijesto pečeno. Pratite i boju, treba biti zlatno-smeđa.
- Kada je pečen, ostavite kuglof da se malo ohladi.
- Pripremite glazuru tako da vrhnje otopite u mikrovalnoj i prelijete preko komadića čokolade te dodate ekstrakt od naranče i sjedinite.
- Prelijte glazuru preko kuglofa, pustite da se stegne pa posipajte još koricom limuna i naranče.
- Sočni kolač od naranče i čokolade spreman je za posluživanje, idealan kao popodnevni snack uz šalicu čaja.
Kolač od naranče i čokolade bez glutena
Sočni kuglof od naranče i čokolade možete napraviti i u gluten free verziji. Bit će vam potrebno brašno bez glutena za kolače.
Sastojci:
- 480 g brašna bez glutena
- 1/3 šalice kakaa bez šećera
- 1 čajna žličica + 3/4 čajne žličice praška za pecivo
- pola čajne žličice soli
- 1/4 šalice omekšanog maslaca sobne temperature
- 500 g granuliranog šećera
- 5 jaja
- pola čajne žličice korice naranče
- 3/4 šalice soka naranče.
Sastojci za glazuru:
- 1 čajna žličica neslanog maslaca
- 1 čajna žličica korice naranče
- 2 čajne žličice soka od naranče
- 3/4 šalice granuliranog šećera.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 175 °C. Pripremite kalup za kuglof tako da ga premažete maslacem i pobrašnite.
- U zdjeli pomiješajte brašno, sol, kakao i prašak za pecivo te ostavite sa strane.
- Pomiješajte šećer i koricu naranče. Dodajte omekšali maslac i miksajte oko pet minuta.
- Potom dodajte sok naranče i sjedinite.
- Smanjite brzinu miksera pa dodajte jedno po jedno jaje.
- Zatim dodajte mješavinu s brašnom i sjedinite.
- Kada ste dobili smjesu za tijesto, premjestite je u kalup za kuglof.
- Pecite oko 50 minuta.
- Pripremite glazuru tako da pomiješate sve sastojke i otopite. Glazuru prelijte preko kuglofa.
- Ostavite kuglof da se ohladi.
Kolač od naranče i čokolade bez brašna
Već su nam dobro poznata brašna od mahunarki, sjemenki ili orašastih plodova. Odlična su zamjena za brašna od žitarica, ali i pogodna za osobe koje ne podnose gluten. Brzi kolač od naranče i čokolade napravite od bademovog brašna.
Sastojci:
- 2 naranče
- 6 cijelih jaja
- 250 g šećera u prahu
- 1 šalica bademovog brašna
- jedna čajna žličica praška za pecivo
- pola čajne žličice sode bikarbone
- pola šalice kakaa bez šećera.
Priprema
- Naranče stavite u lonac, prelijte hladnom vodom i pustite da zavrije na srednje jakoj vatri.
- Nakon toga smanjite vatru i ostavite naranče da se krčkaju oko jedan sat.
- Izvadite naranče i narežite ih na četvrtine.
- Zagrijte pećnicu na 180 °C i pripremite kalup za pečenje obložen papirom za pečenje.
- Naranče izmiksajte i dodajte jaja, šećer, bademovo brašno, kakao, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sjedinite do glatke smjese.
- Smjesu prelijte u kalup, poravnajte i pecite oko 45 minuta.
- Po želji posipajte kakao ili šećer u prahu.
Božićni kuglof od naranče
Kako bismo napravili najsočniji kuglof, dodat ćemo kuhanu kavu i mlaćenicu. Ljubitelji čokolade također će uživati budući da ćemo ovaj kuglof dekorirati dodatnom količinom čokolade.
Priznajemo, najbolji kuglof od naranče je upravo onaj s kojeg se cijedi čokoladna glazura.
Sastojci:
- 1 šalica kave
- 2 šalice mlaćenice
- pola šalice omekšanog maslaca
- pola šalice kakaa u prahu + 1 jušna žlica kakaa
- 3 šalice običnog šećera ili kokosovog šećera
- 3 šalice višenamjenskog brašna
- 2 čajne žličice sode bikarbone
- pola čajne žličice soli
- 3 jaja
- pola čajne žličice ekstrakta naranče.
Sastojci za glazuru:
- 1 šalica čokoladnih kapi (kruta čokolada u obliku malih kuglica)
- pola šalice čvrstog vrhnja za šlag
- 1 čajna žličica ekstrakta od naranče.
Sastojci za dekoraciju:
- 1 čokolada s narančom.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 325 °C. Pripremite kalup za kuglof tako da ga premažete maslacem i pobrašnite.
- U tavi na srednjoj vatri pomiješajte kavu, kakao, mlaćenicu i maslac. Miješajte i pustite da se maslac otopi. Kad se svi sastojci sjedine, maknite s vatre i ostavite sa strane.
- Prosijajte šećer, brašno sol i sodu bikarbonu te ostavite sa strane.
- Kada se smjesa s maslacem ohladi, dodajte jaja i ekstrakt naranče te tucite dok se sastojci ne sjedine.
- Sjedinite sve sastojke pa prebacite dobivenu smjesu u kalup za pečenje i poravnajte. Napunite kalup do 3/4.
- Pecite oko 45 minuta, provjerite čačkalicom.
- Kada je kuglof pečen, ostavite da se ohladi.
- Pripremite glazuru tako da pomiješate sastojke te ih otopite na laganoj vatri uz miješanje.
- Glazuru prelijte preko kuglofa i ukrasite dodatno kockicama čokolade s narančom.
Pročitajte i članke:
- Čokoladni kuglof s jogurtom: Bez puno komplikacija! Imamo recepte za najčokoladniji, najmirisniji i najsočniji kuglof
- Kuglof od mandarina: Iskoristite sezonu omiljenog jesenskog voća jer imamo recepte za najsočniji kuglof
- Kolač od bundeve i naranče: Prava zimska slastica s tajnim sastojkom zbog kojeg ne trebate jaja, a dat će savršenu kremoznost.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja