Kuglof od naranče i čokolade: Sočna kombinacija kojoj nema ravne! Donosimo recepte koji se brzo spremaju, a još brže pojedu

Kuglof od naranče i čokolade

Kuglof ima dugu povijest staru gotovo 2.000 godina. Nakon pada Rimskog Carstva i on je pao u zaborav, ali svoje ponovno rođenje ili renesansu doživljava u 15. stoljeću. U 19. stoljeću mu pak dodatnu popularnost daje car Franjo Josip. 

Iako je prvotno bio hrana za siromašne, kasnije je kuglof pripreman u imućnim obiteljima. Danas nas asocira na božićne blagdane, osvaja nas svojim mirisom i okusom i odlično se uklapa na blagdanski stol. 

Kuglof je specifičan po svojem prepoznatljivom obliku zahvaljujući dubokom rebrastom kalupu.

Ove godine na blagdanski stol stavite božićni kuglof od naranče i čokolade. Dobra vijest je da ovaj sočni kolač od naranče i čokolade možete napraviti i bez glutena pa će i oni koji ne podnose gluten moći uživati. 

Kuglof od naranče i čokolade
FOTO: Getty Images

Kuglof od naranče i čokolade 

Za ovaj kolač od naranče i čokolade potrebni su vam sastojci koje imate kod kuće. Kada koristite koricu limuna ili naranče, obratite pažnju da su iz ekološke proizvodnje. Naime, kora konvencionalno uzgojenih limuna i naranči premazuje se sredstvom za zaštitu od plijesni

Konvencionalno uzgojeni limun i naranča trebaju imati oznaku na pakiranju da kora nije za konzumaciju. U svakoj trgovini s eko odjelom voća i povrća pronaći ćete ekološki uzgojene limune i naranče. Ako imate domaće limune i naranče, tada ste sigurni u korištenje kore voća. 

Sastojci:

  • 300 g višenamjenskog brašna 
  • pola čajne žličice sode bikarbone
  • pola čajne žličice praška za pecivo
  • 1 čajna žličica soli
  • 350 g granuliranog šećera
  • 225 g omekšalog maslaca + maslac za podmazivanje 
  • 2 čajne žličice ribane narančine korice 
  • 1 čajna žličica ribane limunove korice 
  • 1/4 šalice iscijeđenog narančinog soka 
  • 6 jaja sobne temperature
  • 1 čajna žličica iscijeđenog limunovog soka
  • 1 čajna žličica ekstrakta vanilije 
  • 225 g grčkog jogurta

Sastojci za glazuru:

  • 115 g tamne čokolade sa 70 % kakaa (nasjeckane)
  • 120 ml vrhnja
  • pola čajne žličice ekstrakta naranče
  • ribana korica limuna i naranče

Priprema

  1. Zagrijte pećnicu na 165 °C.
  2. Kalup za kuglof premažite maslacem i dobro pobrašnite. Višak brašna istresite. 
  3. U zdjeli pomiješajte brašno, sol, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i ostavite sa strane. 
  4. Pomiješajte šećer i korice limuna i naranče. Dodajte omekšali maslac i miksajte oko pet minuta.
  5. Potom dodajte sok od naranče i limuna te ekstrakt vanilije i sjedinite.
  6. Smanjite brzinu miksera pa dodajte jedno po jedno jaje. 
  7. Potom dodajte mješavinu s brašnom u tri navrata te u dva navrata grčki jogurt. 
  8. Kada ste dobili smjesu za tijesto, premjestite je u kalup za kuglof. 
  9. Pecite oko jedan sat, a čačkalicom provjerite je li tijesto pečeno. Pratite i boju, treba biti zlatno-smeđa. 
  10. Kada je pečen, ostavite kuglof da se malo ohladi.
  11. Pripremite glazuru tako da vrhnje otopite u mikrovalnoj i prelijete preko komadića čokolade te dodate ekstrakt od naranče i sjedinite. 
  12. Prelijte glazuru preko kuglofa, pustite da se stegne pa posipajte još koricom limuna i naranče. 
  13. Sočni kolač od naranče i čokolade spreman je za posluživanje, idealan kao popodnevni snack uz šalicu čaja. 
Kolač od naranče i čokolade bez glutena
FOTO: Shutterstock

Kolač od naranče i čokolade bez glutena 

Sočni kuglof od naranče i čokolade možete napraviti i u gluten free verziji. Bit će vam potrebno brašno bez glutena za kolače. 

Sastojci:

  • 480 g brašna bez glutena 
  • 1/3 šalice kakaa bez šećera
  • 1 čajna žličica + 3/4 čajne žličice praška za pecivo
  • pola čajne žličice soli
  • 1/4 šalice omekšanog maslaca sobne temperature 
  • 500 g granuliranog šećera
  • 5 jaja
  • pola čajne žličice korice naranče 
  • 3/4 šalice soka naranče.

Sastojci za glazuru:

  • 1 čajna žličica neslanog maslaca
  • 1 čajna žličica korice naranče 
  • 2 čajne žličice soka od naranče
  • 3/4 šalice granuliranog šećera

Priprema

  1. Zagrijte pećnicu na 175 °C. Pripremite kalup za kuglof tako da ga premažete maslacem i pobrašnite. 
  2. U zdjeli pomiješajte brašno, sol, kakao i prašak za pecivo te ostavite sa strane. 
  3. Pomiješajte šećer i koricu naranče. Dodajte omekšali maslac i miksajte oko pet minuta.
  4. Potom dodajte sok naranče i sjedinite.
  5. Smanjite brzinu miksera pa dodajte jedno po jedno jaje. 
  6. Zatim dodajte mješavinu s brašnom i sjedinite. 
  7. Kada ste dobili smjesu za tijesto, premjestite je u kalup za kuglof. 
  8. Pecite oko 50 minuta. 
  9. Pripremite glazuru tako da pomiješate sve sastojke i otopite. Glazuru prelijte preko kuglofa.
  10. Ostavite kuglof da se ohladi
Kolač od naranče i čokolade bez brašna
FOTO: Shutterstock

Kolač od naranče i čokolade bez brašna 

Već su nam dobro poznata brašna od mahunarki, sjemenki ili orašastih plodova. Odlična su zamjena za brašna od žitarica, ali i pogodna za osobe koje ne podnose gluten. Brzi kolač od naranče i čokolade napravite od bademovog brašna. 

Sastojci:

Priprema

  1. Naranče stavite u lonac, prelijte hladnom vodom i pustite da zavrije na srednje jakoj vatri.
  2. Nakon toga smanjite vatru i ostavite naranče da se krčkaju oko jedan sat. 
  3. Izvadite naranče i narežite ih na četvrtine. 
  4. Zagrijte pećnicu na 180 °C i pripremite kalup za pečenje obložen papirom za pečenje.
  5. Naranče izmiksajte i dodajte jaja, šećer, bademovo brašno, kakao, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sjedinite do glatke smjese. 
  6. Smjesu prelijte u kalup, poravnajte i pecite oko 45 minuta. 
  7. Po želji posipajte kakao ili šećer u prahu. 
Božićni kuglof od naranče
FOTO: Shutterstock

Božićni kuglof od naranče 

Kako bismo napravili najsočniji kuglof, dodat ćemo kuhanu kavu i mlaćenicu. Ljubitelji čokolade također će uživati budući da ćemo ovaj kuglof dekorirati dodatnom količinom čokolade.

Priznajemo, najbolji kuglof od naranče je upravo onaj s kojeg se cijedi čokoladna glazura. 

Sastojci:

  • 1 šalica kave
  • 2 šalice mlaćenice
  • pola šalice omekšanog maslaca 
  • pola šalice kakaa u prahu + 1 jušna žlica kakaa
  • 3 šalice običnog šećera ili kokosovog šećera
  • 3 šalice višenamjenskog brašna 
  • 2 čajne žličice sode bikarbone
  • pola čajne žličice soli
  • 3 jaja
  • pola čajne žličice ekstrakta naranče.

Sastojci za glazuru:

  • 1 šalica čokoladnih kapi (kruta čokolada u obliku malih kuglica)
  • pola šalice čvrstog vrhnja za šlag 
  • 1 čajna žličica ekstrakta od naranče.

Sastojci za dekoraciju:

  • 1 čokolada s narančom.

Priprema

  1. Zagrijte pećnicu na 325 °C. Pripremite kalup za kuglof tako da ga premažete maslacem i pobrašnite. 
  2. U tavi na srednjoj vatri pomiješajte kavu, kakao, mlaćenicu i maslac. Miješajte i pustite da se maslac otopi. Kad se svi sastojci sjedine, maknite s vatre i ostavite sa strane. 
  3. Prosijajte šećer, brašno sol i sodu bikarbonu te ostavite sa strane. 
  4. Kada se smjesa s maslacem ohladi, dodajte jaja i ekstrakt naranče te tucite dok se sastojci ne sjedine. 
  5. Sjedinite sve sastojke pa prebacite dobivenu smjesu u kalup za pečenje i poravnajte. Napunite kalup do 3/4. 
  6. Pecite oko 45 minuta, provjerite čačkalicom. 
  7. Kada je kuglof pečen, ostavite da se ohladi.
  8. Pripremite glazuru tako da pomiješate sastojke te ih otopite na laganoj vatri uz miješanje. 
  9. Glazuru prelijte preko kuglofa i ukrasite dodatno kockicama čokolade s narančom. 

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu