Što napraviti od dunja? Evo šest jela od dunja
- Budite prvi i komentirajte!
- 4 min čitanja

Dunja je voće koje se, možemo slobodno reći, veže uz tradiciju, neka lijepa vremena i predivne jeseni. Pomalo je zaboravljena jer je nećemo tako često naći u trgovinama, a njezin plod još uvijek njeguju oni s posađenim stablom dunje u dvorištu ili voćnjaku.
Sirova dunja je trpkog i gorkog okusa pa zahtijeva termičku obradu, ali nakon toga daje svoj puni potencijal. Kompoti, sokovi, džemovi i pekmezi, ali i kolači – sve su to načini kako iskoristiti dunje u kuhinji.
Ako se pitate što napraviti od dunja, donosimo nekoliko ideja.
Što napraviti od dunja?
Zanimljivo je još spomenuti da u mnogim kulturama dunja ima ili je imala simbolično značenje. Tako se smatrala plodom, odnosno simbolom ljubavi i plodnosti, a poznato je i držanje dunje na ormaru ili prozoru zbog lijepog mirisa.

Kompot od dunja
Ovo je jednostavni recept za dunje idealan za one koji se prvi put susreću s ovom voćkom, a ne znaju kako je spremiti. Iako dodajemo klasični šećer, svakako je riječ o nutritivno bogatijem desertu koji možete poslužiti uz šalicu čaja.
Sastojci:
Priprema
- Dunje operite, ogulite i narežite na kockice.
- U lonac dodajte vodu, šećer i začine, a kad zakipi, dodajte dunje.
- Kompot kuhajte oko 20 minuta na laganoj vatri, a potom ga poslužite toplog.

Sok od dunje
Još jedan jednostavan recept s dunjama je sok koji možete raditi kada i kompot te tako napraviti više proizvoda od dunje. Količinu šećera prilagodite po želji.
Sastojci:
- 2 kg dunja
- 1,5 l vode
- 300 g šećera
- sok jednog limuna.
Priprema
- Dunje ogulite, narežite i kuhajte dok ne omekšaju.
- Potom ih ocijedite kroz gazu ili cijedilo, dodajte šećer i limunov sok te kuhajte još 10 minuta.
- Ulijte u sterilizirane boce i dobro zatvorite.

Pekmez od dunja
Uz dunje, za pekmez vam trebaju samo dva sastojka pa možemo reći da je ovo najjednostavniji pekmez od dunja.
Sastojci:
- 2 kg dunja
- 700 g šećera ili 1 kg slatkih jabuka
- sok jednog limuna
- 100 ml vode.
Priprema
- Dunje ogulite, narežite i kuhajte u vodi dok ne omekšaju. Ako koristite jabuke, napravite isto i kuhajte ih s dunjama.
- Potom dunje (i jabuke) usitnite štapnim mikserom.
- Ako koristite šećer umjesto jabuka, dodajte dunjama šećer i limunov sok te kuhajte dok se smjesa ne zgusne, a potom pekmez ulijte u sterilizirane staklenke. U slučaju da koristite jabuke, dodajte samo limunov sok i kuhajte dok se ne zgusne, a zatim ulijte pekmez u staklenke.
Jela od dunja
Slijedi i nekoliko recepata za konkretnija jela s dunjama, od mesa do kolača.

Meso s dunjama
Dunje nisu rezervirane samo za slatka, već i za slana jela. Voćna aroma dunje savršeno odgovara kao kontrast mesu, posebice uz piletinu ili svinjetinu. Dunja s mesom čak je dio tradicionalne kuhinje balkanskog područja i Bliskog istoka.
Sastojci:
- 500 g svinjskog buta
- 2 dunje
- 1 crveni luk (nasjeckan)
- 2 jušne žlice ulja
- crni papar
- sol
- prstohvat cimeta
- 100 ml temeljca.
Priprema
- Dunje operite, prerežite na četvrtine, uklonite koštice i narežite na ploške.
- Ako su dunje pretvrde, prokuhajte ih pet minuta u vodi.
- Luk dinstajte na ulju dok ne postane staklast i karameliziran.
- Meso narežite na kockice, posolite, popaprite i dinstajte sa svih strana dok ne dobije boju.
- Potom ubacite dunje i cimet te pomiješajte.
- Ulijte temeljac, poklopite i kuhajte do 40 minuta na laganoj vatri. Povremeno pomiješajte.
- Poslužite uz rižu ili krumpir.

Pileći bataci s dunjama
Evo još jedne ideje kako dunje iskoristiti u kombinaciji s mesom, i to s pilećim batacima s povrćem u pećnici u kojoj se dunja karamelizira i daje svu čar svoje arome.
Sastojci:
- 4 pileća batka
- 2 dunje
- 3 krumpira
- 2 mrkve
- 1 crvena paprika
- 1 crveni luk
- 3 jušne žlice maslinovog ulja
- 100 ml bijelog vina
- crni papar
- sol
- ružmarin
- timijan
- prstohvat cimeta.
Priprema
- Pileće batke operite, posušite i posolite. Po želji ih marinirajte u limunovom soku s ružmarinom.
- Dunje operite, prerežite na četvrtine, uklonite koštice i narežite na ploške.
- Povrće narežite na veće komade.
- U zdjeli pomiješajte povrće i dunje s maslinovim uljem, začinima i soli.
- U vatrostalnu posudu rasporedite povrće s dunjama, a na njih stavite meso.
- Prelijte s vinom.
- Pokrijte zdjelu aluminijskom folijom i pecite na 200 °C u prethodno zagrijanoj pećnici oko 40 minuta.
- Potom maknite foliju i pecite još 20 minuta.

Kolač s dunjama
Za ljubitelje voćnih kolača tu je i kolač s dunjama. Savršeno će zamirisati prostoriju uz šalicu toplog čaja od cimeta. Mirisne note jeseni zaista mogu blagotvorno djelovati na naše tijelo i um.
Sastojci:
- 3 dunje
- 3 jaja
- 150 g smeđeg šećera
- 100 ml ulja
- 200 g brašna
- 1 prašak za pecivo
- 1 čajna žličica cimeta.
Priprema
- Dunje operite, ogulite i krupno naribajte.
- U zdjeli pjenasto umutite jaja sa šećerom, a potom umiješajte ulje.
- U zasebnoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo i cimet pa umiješajte smjesu od jaja.
- Zatim lagano umiješajte ribane dunje. Smjesa treba biti gusta, ali sočna. S 2 – 3 jušne žlice mlijeka regulirajte sočnost.
- Kalup promjera 24 cm obložite papirom za pečenje.
- Ulijte tijesto, poravnajte površinu, a po želji posipajte još malo cimeta ili sjeckanih oraha.
- Pecite u zagrijanoj pećnici na 180 °C oko pola sata, a čačkalicom provjerite je li kolač pečen.
Pročitajte i ove članke:
- Slatko od dunja: Okus i miris jeseni u desertu koji su naše bake jele uz kavu.
- Sok od dunja kao lijek: Jača imunitet, snižava kolesterol, potiče cirkulaciju i proljepšava kožu! Imamo recepte za sok pun antioksidansa
- Rakija od dunja: Predivnog mirisa, aromatičnog okusa, a može i bez šećera! Imamo recepte za dunje u rakiji.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo

Ovo je najbolji kruh za mršavljenje prema nutricionistima!
- Tomislav Stanić
- 2 min čitanja