Što napraviti od dunja? Evo šest jela od dunja
- Budite prvi i komentirajte!
 - 4 min čitanja
 
					
				Dunja je voće koje se, možemo slobodno reći, veže uz tradiciju, neka lijepa vremena i predivne jeseni. Pomalo je zaboravljena jer je nećemo tako često naći u trgovinama, a njezin plod još uvijek njeguju oni s posađenim stablom dunje u dvorištu ili voćnjaku.
Sirova dunja je trpkog i gorkog okusa pa zahtijeva termičku obradu, ali nakon toga daje svoj puni potencijal. Kompoti, sokovi, džemovi i pekmezi, ali i kolači – sve su to načini kako iskoristiti dunje u kuhinji.
Ako se pitate što napraviti od dunja, donosimo nekoliko ideja.
Što napraviti od dunja?
Zanimljivo je još spomenuti da u mnogim kulturama dunja ima ili je imala simbolično značenje. Tako se smatrala plodom, odnosno simbolom ljubavi i plodnosti, a poznato je i držanje dunje na ormaru ili prozoru zbog lijepog mirisa.

Kompot od dunja
Ovo je jednostavni recept za dunje idealan za one koji se prvi put susreću s ovom voćkom, a ne znaju kako je spremiti. Iako dodajemo klasični šećer, svakako je riječ o nutritivno bogatijem desertu koji možete poslužiti uz šalicu čaja.
Sastojci:
Priprema
- Dunje operite, ogulite i narežite na kockice.
 - U lonac dodajte vodu, šećer i začine, a kad zakipi, dodajte dunje.
 - Kompot kuhajte oko 20 minuta na laganoj vatri, a potom ga poslužite toplog.
 

Sok od dunje
Još jedan jednostavan recept s dunjama je sok koji možete raditi kada i kompot te tako napraviti više proizvoda od dunje. Količinu šećera prilagodite po želji.
Sastojci:
- 2 kg dunja
 - 1,5 l vode
 - 300 g šećera
 - sok jednog limuna.
 
Priprema
- Dunje ogulite, narežite i kuhajte dok ne omekšaju.
 - Potom ih ocijedite kroz gazu ili cijedilo, dodajte šećer i limunov sok te kuhajte još 10 minuta.
 - Ulijte u sterilizirane boce i dobro zatvorite.
 

Pekmez od dunja
Uz dunje, za pekmez vam trebaju samo dva sastojka pa možemo reći da je ovo najjednostavniji pekmez od dunja.
Sastojci:
- 2 kg dunja
 - 700 g šećera ili 1 kg slatkih jabuka
 - sok jednog limuna
 - 100 ml vode.
 
Priprema
- Dunje ogulite, narežite i kuhajte u vodi dok ne omekšaju. Ako koristite jabuke, napravite isto i kuhajte ih s dunjama.
 - Potom dunje (i jabuke) usitnite štapnim mikserom.
 - Ako koristite šećer umjesto jabuka, dodajte dunjama šećer i limunov sok te kuhajte dok se smjesa ne zgusne, a potom pekmez ulijte u sterilizirane staklenke. U slučaju da koristite jabuke, dodajte samo limunov sok i kuhajte dok se ne zgusne, a zatim ulijte pekmez u staklenke.
 
Jela od dunja
Slijedi i nekoliko recepata za konkretnija jela s dunjama, od mesa do kolača.

Meso s dunjama
Dunje nisu rezervirane samo za slatka, već i za slana jela. Voćna aroma dunje savršeno odgovara kao kontrast mesu, posebice uz piletinu ili svinjetinu. Dunja s mesom čak je dio tradicionalne kuhinje balkanskog područja i Bliskog istoka.
Sastojci:
- 500 g svinjskog buta
 - 2 dunje
 - 1 crveni luk (nasjeckan)
 - 2 jušne žlice ulja
 - crni papar
 - sol
 - prstohvat cimeta
 - 100 ml temeljca.
 
Priprema
- Dunje operite, prerežite na četvrtine, uklonite koštice i narežite na ploške.
 - Ako su dunje pretvrde, prokuhajte ih pet minuta u vodi.
 - Luk dinstajte na ulju dok ne postane staklast i karameliziran.
 - Meso narežite na kockice, posolite, popaprite i dinstajte sa svih strana dok ne dobije boju.
 - Potom ubacite dunje i cimet te pomiješajte.
 - Ulijte temeljac, poklopite i kuhajte do 40 minuta na laganoj vatri. Povremeno pomiješajte.
 - Poslužite uz rižu ili krumpir.
 

Pileći bataci s dunjama
Evo još jedne ideje kako dunje iskoristiti u kombinaciji s mesom, i to s pilećim batacima s povrćem u pećnici u kojoj se dunja karamelizira i daje svu čar svoje arome.
Sastojci:
- 4 pileća batka
 - 2 dunje
 - 3 krumpira
 - 2 mrkve
 - 1 crvena paprika
 - 1 crveni luk
 - 3 jušne žlice maslinovog ulja
 - 100 ml bijelog vina
 - crni papar
 - sol
 - ružmarin
 - timijan
 - prstohvat cimeta.
 
Priprema
- Pileće batke operite, posušite i posolite. Po želji ih marinirajte u limunovom soku s ružmarinom.
 - Dunje operite, prerežite na četvrtine, uklonite koštice i narežite na ploške.
 - Povrće narežite na veće komade.
 - U zdjeli pomiješajte povrće i dunje s maslinovim uljem, začinima i soli.
 - U vatrostalnu posudu rasporedite povrće s dunjama, a na njih stavite meso.
 - Prelijte s vinom.
 - Pokrijte zdjelu aluminijskom folijom i pecite na 200 °C u prethodno zagrijanoj pećnici oko 40 minuta.
 - Potom maknite foliju i pecite još 20 minuta.
 

Kolač s dunjama
Za ljubitelje voćnih kolača tu je i kolač s dunjama. Savršeno će zamirisati prostoriju uz šalicu toplog čaja od cimeta. Mirisne note jeseni zaista mogu blagotvorno djelovati na naše tijelo i um.
Sastojci:
- 3 dunje
 - 3 jaja
 - 150 g smeđeg šećera
 - 100 ml ulja
 - 200 g brašna
 - 1 prašak za pecivo
 - 1 čajna žličica cimeta.
 
Priprema
- Dunje operite, ogulite i krupno naribajte.
 - U zdjeli pjenasto umutite jaja sa šećerom, a potom umiješajte ulje.
 - U zasebnoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo i cimet pa umiješajte smjesu od jaja.
 - Zatim lagano umiješajte ribane dunje. Smjesa treba biti gusta, ali sočna. S 2 – 3 jušne žlice mlijeka regulirajte sočnost.
 - Kalup promjera 24 cm obložite papirom za pečenje.
 - Ulijte tijesto, poravnajte površinu, a po želji posipajte još malo cimeta ili sjeckanih oraha.
 - Pecite u zagrijanoj pećnici na 180 °C oko pola sata, a čačkalicom provjerite je li kolač pečen.
 
Pročitajte i ove članke:
- Slatko od dunja: Okus i miris jeseni u desertu koji su naše bake jele uz kavu.
 - Sok od dunja kao lijek: Jača imunitet, snižava kolesterol, potiče cirkulaciju i proljepšava kožu! Imamo recepte za sok pun antioksidansa
 - Rakija od dunja: Predivnog mirisa, aromatičnog okusa, a može i bez šećera! Imamo recepte za dunje u rakiji.
 
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
	
	7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
- Tomislav Stanić
 - 2 min čitanja