Rakija od dunja: Predivnog mirisa, aromatičnog okusa, a može i bez šećera! Imamo recepte za dunje u rakiji

Rakija od dunja

Dunja je nepravedno zapostavljena kao voće. Svima nam je poznat stih “dunja s ormara” jer se dunja prvenstveno koristi kao ukrasno voće. No, postoje brojne zanimljivosti o dunji, a jedna od njih je da je zabranjeno voće u Edenskom vrtu bila upravo dunja. 

Na 100 g dunja sadrži oko 57 kalorija, bogata je vitaminom C, vitaminima B skupine, željezom, magnezijem i kalijem. Zbog svojeg trpkog okusa nije omiljeni izbor među voćem, no čajna žličica meda ipak je pretvara u sočan desert ili užinu. 

Ako je vaš voćnjak bogat kojim stablom dunje, možete ih iskoristiti za pečenje rakije od dunje. Dobra rakija od dunja zahtjeva nekoliko koraka pripreme koje doznajte u nastavku. 

Priprema dunja za rakiju
FOTO: Shutterstock

Priprema dunja za rakiju

Da biste znali kako se pravi rakija od dunje, uzmite u obzir nekoliko važnih koraka. Prvi korak je priprema dunja za rakiju:

 • plodovi moraju biti zreli i neoštećeni 
 • operite dunje i izdvojite one plodove koji su truli ili oštećeni 
 • odvojite sjemenke od ploda.

Kako biste znali koju sortu dunja upotrijebiti za izradu rakije, pogodne sorte dunja su:

 • rasinjska dunja
 • leskovačka dunja
 • prkos
 • asenica
 • vranjska dunja.

Nakon što ste saznali kako pripremiti dunju za rakiju slijedi proces mljevenja dunje. Dunje trebaju biti samljevene vrlo sitno, odnosno do konzistencije palente. Prilikom mljevenja trebate dodati enzim koji će smanjiti udio pektina, a time i metila. 

Nakon što ste samljeli dunje smjesu premjestite u burad i dodajte kvasac koji ćete prethodno razmutiti u pola litre vode na 100 kg dunja i ostaviti da odstoji oko 20 minuta. U pravilu dodajte 25 g kvasca na 100 kg dunja

Također, u pola litre vode pripremite hranu za kvasac u količini od oko 20 g. Prelijte kvasac i hranu za kvasac preko dunja. Proces fermentacije treba se odvijati na temperaturi između 15 – 22 °C. 

U svrhu poboljšanja okusa i sprječavanja kvarenja dunja podesite pH.
Rakija od dunja - recepti
FOTO: Shutterstock

Za provjeru pH vrijednosti dovoljan vam je lakmus papir. Za podešavanje pH potrebna vam je sumporna kiselina tako da je dodate u količini od 10 ml na 10 l mljevenih dunja. 

Prilikom dodavanja kiseline, koju ste razrijedili u vodi, miješajte i provjeravajte pH koji treba biti između 3,1 – 3,0. Nakon podešenja pH vrijednosti dobro zatvorite bure i spriječite dotok zraka. Proces fermentacije bit će završen za 1 – 3 tjedna. 

Slijedi postupak destilacije – fermentiranu smjesu premjestite u kazan. Polako ga zagrijavajte, oko jedan sat. Destilacija traje toliko dugo dok ne dobijete vrijednost od 27 % alkohola. 

Rakija od dunja – recept bez pečenja 

Ako vam je prethodna priprema rakije od dunje komplicirana i ne bavite se pečenjem rakije, tada slijedite jednostavne recepte za spravljanje rakije od dunje. Prvi korak je ponovno čišćenje dunja, ali nemojte dunje prati u vodi, već:

 • očistite dunje krpom
 • provjerite i otklonite moguća oštećenja
 • uklonite sjemenke
 • narežite dunje na kockice. 

Nakon toga prelijte narezane dunje s 40 – 50 %-tnom rakijom u omjeru jednog kilograma dunja i 1,25 l rakije. Rakiju premjestite na tamno mjesto i ostavite otprilike dva mjeseca. Nakon što je rakija od dunja odstajala, ocijedite tekućinu te dodajte oko 350 g meda

Pomiješajte rakiju otprilike svakih pet dana. Ponovite postupak kroz 4 – 5 tjedana. Nakon ovog postupka vaša rakija od dunje je spremna. U slučaju taloga procijedite rakiju. 

Kad je u pitanju rakija od dunja, recepti umjesto meda mogu uključivati i šećer.

Rakija od dunje
FOTO: Shutterstock

Sastojci:

 • 2 kg dunja
 • 1 l rakije
 • 700 g šećera
 • 2 korice cimeta

Priprema

 1. Dunje očistite krpom (nemojte ih prati u vodi), maknite oštećenja, narežite ih i dodajte u staklenku.
 2. Dodajte rakiju i zatvorite bocu. Dunje u rakiji ostavite do sedam tjedana da odstoje. 
 3. Kada je prošlo vrijeme stajanja rakije, bit će vam potrebni preostali sastojci. Najprije prokuhajte vodu i šećer, pa dodajte cimet i ostavite oko tri minute. 
 4. Nakon toga izvadite cimet, a smjesu sa šećerom pustite da se ohladi
 5. Dodajte šećer u rakiju, a zatim je procijedite kroz gazu. 
 6. Po želji rasporedite rakiju u manje boce. 

Kako biste izbjegli šećer u rakiji, osim s medom, možete eksperimentirati i s alternativama poput šećera kokosovog cvijeta ili stevije. Vodite računa da pojedine zamjene mogu utjecati na okus. Možete razdijeliti rakiju u manje boce i dodati različite zaslađivače kako biste saznali koja vam je najbolja rakija od dunje

Osim cimeta, po želji dodajte i druge začine, poput klinčića i anisa. Takva rakija od dunje bit će odličan aperitiv za božićni domjenak. 

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu