Recepti za zdrave grickalice koje će vas koštati manje nego one u trgovini
- Budite prvi i komentirajte!
- 3 min čitanja
Ako ciljate na zdravu prehranu, rastuće cijene hrane mogu djelovati obeshrabrujuće. Unatoč tome, objedovanje kod kuće ostaje ekonomičnije od odabira dostave.
Kako biste upravljali troškovima tijekom kupovine namirnica, razmislite dobro o prethodno zapakiranim grickalicama i umjesto toga napravite zdrave grickalice kod kuće.
Recepti za zdrave grickalice
Mnoge grickalice jednostavno je napraviti kod kuće, a osim što štedite novac, stječete kontrolu nad sastojcima, povećavajući njihovu zdravstvenu vrijednost u usporedbi s opcijama kupljenima u trgovini.
Začinjeni hrskavi pečeni slanutak
Slanutak sadrži zdravu ravnotežu ugljikohidrata, proteina i vlakana, što ga čini idealnim međuobrokom.
Sastojci:
- 1 limenka slanutka (ocijeđena i isprana)
- 1 jušna žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 1 čajna žličica mljevenog kumina
- 3/4 čajne žličice čilija u prahu
- pola čajne žličice kajenskog papra
- pola čajne žličice dimljene paprike
- pola čajne žličice soli.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 200 °C. Lim za pečenje obložite papirom za pečenje.
- Ocijeđeni, isprani slanutak stavite na ručnik i nježno ga istrljajte drugim ručnikom kako biste uklonili većinu kore.
- Stavite slanutak u zdjelu srednje veličine i pokapajte uljem. Promiješajte da se ravnomjerno prekrije. Začinite začinima i solju te još jednom promiješajte da se obloži.
- Slanutak istresite na pripremljeni lim za pečenje i rasporedite u jednom sloju.
- Pecite dok se ne osuše i postanu vrlo hrskavi, otprilike 50 – 60 minuta, protresajući ili miješajući svakih 15 minuta. Pred kraj pečenja dobro ga promatrajte da ne postane previše taman i tvrd. Imajte na umu da će slanutak postati hrskaviji kada se ohladi.
- Prije posluživanja potpuno ohladite.
Čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi do tjedan dana.
Čips od kelja i češnjaka
Kad su u pitanju recepti za zdrave grickalice, ima nešto u hrskavom i zarazno ukusnom kelju pečenom u pećnici, pogotovo kada dodate češnjak i parmezan.
Sastojci:
- 1 vezica kelja (dobro opranog i osušenog)
- 2 čajne žličice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 2 režnja češnjaka (mljevena)
- 1/4 čajne žličice soli
- 1 prstohvat svježe mljevenog crnog papra
- 1/4 šalice svježe ribanog parmezana.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 150 °C. Obložite lim za pečenje papirom za pečenje.
- Uklonite žilave stabljike i natrgajte kelj na komade veličine zalogaja.
- Stavite kelj u veliku zdjelu i pomiješajte s maslinovim uljem, češnjakom, soli i paprom.
- Položite kelj u jednom sloju na pripremljeni lim za pečenje.
- Pecite 10 minuta, zatim okrenite lim za pečenje i nastavite peći dok kelj ne postane hrskav, još oko 10 – 15 minuta. Zadnje dvije minute pečenja posipajte parmezanom.
- Prije posluživanja potpuno ohladite.
Klasični humus
Humus, koji se tradicionalno radi od slanutka, ukusan je i nutritivan međuobrok, posebno kada se poslužuje s hrskavim vegetarijanskim štapićima.
Za ovaj jednostavan recept treba vam samo nekoliko minuta, a dobit ćete otprilike dvostruko više humusa za otprilike istu cijenu koju biste platili u trgovini.
Sastojci:
- 1 limenka slanutka (ocijeđena i isprana)
- pola šalice tahinija
- 2 jušne žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- sok 2 limuna (odstranjene sjemenke)
- 2 režnja češnjaka
- pola čajne žličice soli
- sezam za ukras (po želji)
- nasjeckani svježi peršin za ukras (po želji)
Priprema
- Stavite sve sastojke (osim ukrasa) u procesor hrane ili blender i miksajte na visokoj razini dok smjesa ne postane vrlo glatka, oko 2 – 3 minute.
Začinjene kokice
Kokice su niskokalorična grickalica od cjelovitih žitarica s više od dva grama vlakana po porciji od dvije šalice.
Sastojci:
- pola čajne žličice mljevene paprike
- pola čajne žličice soli
- 1/4 čajne žličice kajenskog papra
- 1 čajne žličica čilija u prahu
- 1/4 čajne žličice mljevenog cimeta
- 8 šalica kukuruznih kokica pečenih na štednjaku (oko 5 jušnih žlica zrna)
- 2 jušne žlice maslinovog ulja.
Priprema
- U manju posudu dodajte začine i sol te promiješajte da se sjedini.
- Stavite kokice u veliku zdjelu i lagano pokapajte uljem. Nježno protresite kako biste prekrili zrna kokica.
- Umiješajte polovicu mješavine začina, zatim lagano promiješajte prije dodavanja preostalih začina. Ponovno miješajte dok kokice ne budu ravnomjerno obložene.
Energetski zalogajčići s čokoladom i bademima bez pečenja
Ovi energetski zalogajčići sadrže vlakna, proteine i zdrave masti, što ih čini idealnim zdravim međuobrokom.
Sastojci:
- 1 šalica zobenih pahuljica
- pola šalice maslaca od badema ili kikirikija
- 1/4 šalice meda
- 1/3 šalice mljevenih sjemenki lana
- 3 jušne žlice chia sjemenki
- 1/4 šalice nezaslađenog kakaa u prahu
- 2 čajne žličice ekstrakta vanilije
- 3 jušne žlice komadića čokolade.
Priprema
- Stavite sve sastojke u srednje veliku zdjelu i lagano promiješajte dok se ne sjedine.
- Pokrijte posudu i stavite u hladnjak na najmanje 30 minuta.
- Nakon što se smjesa ohladi, napravite kuglice od tri centimetra.
Čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi u hladnjaku.
Pročitajte i ove članke:
- Zdrave slatke i slane grickalice: Evo recepata za snackove bez dodanih konzervansa, pojačivača okusa, šećera ili soli
- Najbolje zdrave grickalice za put
- 3 vrste grickalica za ‘papanje’ bez grižnje savjesti.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja
- Kelly, K. (2024). Healthy Snacks on a Budget. Seasonal Cravings.
- Kennedy, K. (2024). 9 Healthy Snacks You Can Make for Less Than They Cost at the Supermarket. Everyday Health.
- Amberleigh, J. (2023). Cost of Living: Tasty, healthy snacks for half of what you’ll pay in the supermarket. Stuff.