Recepti za zdrave grickalice koje će vas koštati manje nego one u trgovini
- Budite prvi i komentirajte!
- 3 min čitanja
![Recepti za zdrave grickalice](https://krenizdravo.dnevnik.hr/wp-content/uploads/2024/05/Recepti-za-zdrave-grickalice.jpg?x60603)
Ako ciljate na zdravu prehranu, rastuće cijene hrane mogu djelovati obeshrabrujuće. Unatoč tome, objedovanje kod kuće ostaje ekonomičnije od odabira dostave.
Kako biste upravljali troškovima tijekom kupovine namirnica, razmislite dobro o prethodno zapakiranim grickalicama i umjesto toga napravite zdrave grickalice kod kuće.
Recepti za zdrave grickalice
Mnoge grickalice jednostavno je napraviti kod kuće, a osim što štedite novac, stječete kontrolu nad sastojcima, povećavajući njihovu zdravstvenu vrijednost u usporedbi s opcijama kupljenima u trgovini.
![Začinjeni hrskavi pečeni slanutak](https://krenizdravo.dnevnik.hr/wp-content/uploads/2024/05/Zacinjeni-hrskavi-peceni-slanutak.jpg?x60603)
Začinjeni hrskavi pečeni slanutak
Slanutak sadrži zdravu ravnotežu ugljikohidrata, proteina i vlakana, što ga čini idealnim međuobrokom.
Sastojci:
- 1 limenka slanutka (ocijeđena i isprana)
- 1 jušna žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 1 čajna žličica mljevenog kumina
- 3/4 čajne žličice čilija u prahu
- pola čajne žličice kajenskog papra
- pola čajne žličice dimljene paprike
- pola čajne žličice soli.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 200 °C. Lim za pečenje obložite papirom za pečenje.
- Ocijeđeni, isprani slanutak stavite na ručnik i nježno ga istrljajte drugim ručnikom kako biste uklonili većinu kore.
- Stavite slanutak u zdjelu srednje veličine i pokapajte uljem. Promiješajte da se ravnomjerno prekrije. Začinite začinima i solju te još jednom promiješajte da se obloži.
- Slanutak istresite na pripremljeni lim za pečenje i rasporedite u jednom sloju.
- Pecite dok se ne osuše i postanu vrlo hrskavi, otprilike 50 – 60 minuta, protresajući ili miješajući svakih 15 minuta. Pred kraj pečenja dobro ga promatrajte da ne postane previše taman i tvrd. Imajte na umu da će slanutak postati hrskaviji kada se ohladi.
- Prije posluživanja potpuno ohladite.
Čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi do tjedan dana.
![Čips od kelja i češnjaka](https://krenizdravo.dnevnik.hr/wp-content/uploads/2024/05/Cips-od-kelja-i-cesnjaka.jpg?x60603)
Čips od kelja i češnjaka
Kad su u pitanju recepti za zdrave grickalice, ima nešto u hrskavom i zarazno ukusnom kelju pečenom u pećnici, pogotovo kada dodate češnjak i parmezan.
Sastojci:
- 1 vezica kelja (dobro opranog i osušenog)
- 2 čajne žličice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 2 režnja češnjaka (mljevena)
- 1/4 čajne žličice soli
- 1 prstohvat svježe mljevenog crnog papra
- 1/4 šalice svježe ribanog parmezana.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 150 °C. Obložite lim za pečenje papirom za pečenje.
- Uklonite žilave stabljike i natrgajte kelj na komade veličine zalogaja.
- Stavite kelj u veliku zdjelu i pomiješajte s maslinovim uljem, češnjakom, soli i paprom.
- Položite kelj u jednom sloju na pripremljeni lim za pečenje.
- Pecite 10 minuta, zatim okrenite lim za pečenje i nastavite peći dok kelj ne postane hrskav, još oko 10 – 15 minuta. Zadnje dvije minute pečenja posipajte parmezanom.
- Prije posluživanja potpuno ohladite.
![Klasični humus](https://krenizdravo.dnevnik.hr/wp-content/uploads/2024/05/Klasicni-humus.jpg?x60603)
Klasični humus
Humus, koji se tradicionalno radi od slanutka, ukusan je i nutritivan međuobrok, posebno kada se poslužuje s hrskavim vegetarijanskim štapićima.
Za ovaj jednostavan recept treba vam samo nekoliko minuta, a dobit ćete otprilike dvostruko više humusa za otprilike istu cijenu koju biste platili u trgovini.
Sastojci:
- 1 limenka slanutka (ocijeđena i isprana)
- pola šalice tahinija
- 2 jušne žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- sok 2 limuna (odstranjene sjemenke)
- 2 režnja češnjaka
- pola čajne žličice soli
- sezam za ukras (po želji)
- nasjeckani svježi peršin za ukras (po želji)
Priprema
- Stavite sve sastojke (osim ukrasa) u procesor hrane ili blender i miksajte na visokoj razini dok smjesa ne postane vrlo glatka, oko 2 – 3 minute.
![Začinjene kokice](https://krenizdravo.dnevnik.hr/wp-content/uploads/2024/05/Zacinjene-kokice.jpg?x60603)
Začinjene kokice
Kokice su niskokalorična grickalica od cjelovitih žitarica s više od dva grama vlakana po porciji od dvije šalice.
Sastojci:
- pola čajne žličice mljevene paprike
- pola čajne žličice soli
- 1/4 čajne žličice kajenskog papra
- 1 čajne žličica čilija u prahu
- 1/4 čajne žličice mljevenog cimeta
- 8 šalica kukuruznih kokica pečenih na štednjaku (oko 5 jušnih žlica zrna)
- 2 jušne žlice maslinovog ulja.
Priprema
- U manju posudu dodajte začine i sol te promiješajte da se sjedini.
- Stavite kokice u veliku zdjelu i lagano pokapajte uljem. Nježno protresite kako biste prekrili zrna kokica.
- Umiješajte polovicu mješavine začina, zatim lagano promiješajte prije dodavanja preostalih začina. Ponovno miješajte dok kokice ne budu ravnomjerno obložene.
![Energetski zalogajčići s čokoladom i bademima bez pečenja](https://krenizdravo.dnevnik.hr/wp-content/uploads/2024/05/Energetski-zalogajcici-s-cokoladom-i-bademima-bez-pecenja.jpg?x60603)
Energetski zalogajčići s čokoladom i bademima bez pečenja
Ovi energetski zalogajčići sadrže vlakna, proteine i zdrave masti, što ih čini idealnim zdravim međuobrokom.
Sastojci:
- 1 šalica zobenih pahuljica
- pola šalice maslaca od badema ili kikirikija
- 1/4 šalice meda
- 1/3 šalice mljevenih sjemenki lana
- 3 jušne žlice chia sjemenki
- 1/4 šalice nezaslađenog kakaa u prahu
- 2 čajne žličice ekstrakta vanilije
- 3 jušne žlice komadića čokolade.
Priprema
- Stavite sve sastojke u srednje veliku zdjelu i lagano promiješajte dok se ne sjedine.
- Pokrijte posudu i stavite u hladnjak na najmanje 30 minuta.
- Nakon što se smjesa ohladi, napravite kuglice od tri centimetra.
Čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi u hladnjaku.
Pročitajte i ove članke:
- Zdrave slatke i slane grickalice: Evo recepata za snackove bez dodanih konzervansa, pojačivača okusa, šećera ili soli
- Najbolje zdrave grickalice za put
- 3 vrste grickalica za ‘papanje’ bez grižnje savjesti.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
![ljetni obrok za laganu probavu](https://krenizdravo.dnevnik.hr/wp-content/uploads/2024/06/ljetni-obrok-za-laganu-probavu-360x220.jpg?x60603)
Pobijedite nadutost: Lagani i osvježavajući ljetni obroci za zdravu probavu
- Nova Studio
- 4 min čitanja
- Kelly, K. (2024). Healthy Snacks on a Budget. Seasonal Cravings.
- Kennedy, K. (2024). 9 Healthy Snacks You Can Make for Less Than They Cost at the Supermarket. Everyday Health.
- Amberleigh, J. (2023). Cost of Living: Tasty, healthy snacks for half of what you’ll pay in the supermarket. Stuff.