Recepti za zdrave grickalice koje će vas koštati manje nego one u trgovini

Recepti za zdrave grickalice

Ako ciljate na zdravu prehranu, rastuće cijene hrane mogu djelovati obeshrabrujuće. Unatoč tome, objedovanje kod kuće ostaje ekonomičnije od odabira dostave.

Kako biste upravljali troškovima tijekom kupovine namirnica, razmislite dobro o prethodno zapakiranim grickalicama i umjesto toga napravite zdrave grickalice kod kuće.

Recepti za zdrave grickalice

Mnoge grickalice jednostavno je napraviti kod kuće, a osim što štedite novac, stječete kontrolu nad sastojcima, povećavajući njihovu zdravstvenu vrijednost u usporedbi s opcijama kupljenima u trgovini.

Začinjeni hrskavi pečeni slanutak
FOTO: Shutterstock

Začinjeni hrskavi pečeni slanutak

Slanutak sadrži zdravu ravnotežu ugljikohidrata, proteina i vlakana, što ga čini idealnim međuobrokom.

Sastojci:
Priprema
  1. Zagrijte pećnicu na 200 °C. Lim za pečenje obložite papirom za pečenje.
  2. Ocijeđeni, isprani slanutak stavite na ručnik i nježno ga istrljajte drugim ručnikom kako biste uklonili većinu kore.
  3. Stavite slanutak u zdjelu srednje veličine i pokapajte uljem. Promiješajte da se ravnomjerno prekrije. Začinite začinima i solju te još jednom promiješajte da se obloži.
  4. Slanutak istresite na pripremljeni lim za pečenje i rasporedite u jednom sloju.
  5. Pecite dok se ne osuše i postanu vrlo hrskavi, otprilike 50 – 60 minuta, protresajući ili miješajući svakih 15 minuta. Pred kraj pečenja dobro ga promatrajte da ne postane previše taman i tvrd. Imajte na umu da će slanutak postati hrskaviji kada se ohladi.
  6. Prije posluživanja potpuno ohladite.

Čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi do tjedan dana.

Čips od kelja i češnjaka
FOTO: Shutterstock

Čips od kelja i češnjaka

Kad su u pitanju recepti za zdrave grickalice, ima nešto u hrskavom i zarazno ukusnom kelju pečenom u pećnici, pogotovo kada dodate češnjak i parmezan.

Sastojci:
  • 1 vezica kelja (dobro opranog i osušenog)
  • 2 čajne žličice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 2 režnja češnjaka (mljevena)
  • 1/4 čajne žličice soli
  • 1 prstohvat svježe mljevenog crnog papra
  • 1/4 šalice svježe ribanog parmezana.
Priprema
  1. Zagrijte pećnicu na 150 °C. Obložite lim za pečenje papirom za pečenje.
  2. Uklonite žilave stabljike i natrgajte kelj na komade veličine zalogaja.
  3. Stavite kelj u veliku zdjelu i pomiješajte s maslinovim uljem, češnjakom, soli i paprom.
  4. Položite kelj u jednom sloju na pripremljeni lim za pečenje.
  5. Pecite 10 minuta, zatim okrenite lim za pečenje i nastavite peći dok kelj ne postane hrskav, još oko 10 – 15 minuta. Zadnje dvije minute pečenja posipajte parmezanom.
  6. Prije posluživanja potpuno ohladite.
Klasični humus
FOTO: Shutterstock

Klasični humus

Humus, koji se tradicionalno radi od slanutka, ukusan je i nutritivan međuobrok, posebno kada se poslužuje s hrskavim vegetarijanskim štapićima.

Za ovaj jednostavan recept treba vam samo nekoliko minuta, a dobit ćete otprilike dvostruko više humusa za otprilike istu cijenu koju biste platili u trgovini.

Sastojci:
Priprema
  1. Stavite sve sastojke (osim ukrasa) u procesor hrane ili blender i miksajte na visokoj razini dok smjesa ne postane vrlo glatka, oko 2 – 3 minute.
Začinjene kokice
FOTO: Shutterstock

Začinjene kokice

Kokice su niskokalorična grickalica od cjelovitih žitarica s više od dva grama vlakana po porciji od dvije šalice.

Sastojci:
Priprema
  1. U manju posudu dodajte začine i sol te promiješajte da se sjedini.
  2. Stavite kokice u veliku zdjelu i lagano pokapajte uljem. Nježno protresite kako biste prekrili zrna kokica.
  3. Umiješajte polovicu mješavine začina, zatim lagano promiješajte prije dodavanja preostalih začina. Ponovno miješajte dok kokice ne budu ravnomjerno obložene.
Energetski zalogajčići s čokoladom i bademima bez pečenja
FOTO: Shutterstock

Energetski zalogajčići s čokoladom i bademima bez pečenja

Ovi energetski zalogajčići sadrže vlakna, proteine i zdrave masti, što ih čini idealnim zdravim međuobrokom.

Lako ih je napraviti i pomoći će vam da ostanete siti do sljedećeg obroka.
Sastojci:
Priprema
  1. Stavite sve sastojke u srednje veliku zdjelu i lagano promiješajte dok se ne sjedine.
  2. Pokrijte posudu i stavite u hladnjak na najmanje 30 minuta.
  3. Nakon što se smjesa ohladi, napravite kuglice od tri centimetra.

Čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi u hladnjaku.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu