Proso recepti za doručak: Puni vitamina, minerala i bez glutena! Imamo slane i slatke ideje za prvi obrok u danu
- 2 komentara
- 4 min čitanja
Premda nije popularna namirnica na stolu, proso je iznimno zdrava i svestrana žitarica. Proso recepti za doručak pomoći će vam da zdravo započnete dan i unesete važne hranjive tvari u tijelo. Odlična je namirnica za osobe koje izbjegavaju gluten.
Najčešće se uzgaja u zemljama koje su u razvoju, a koristi se u ljudskoj i životinjskoj prehrani. U nastavku saznajte različite recepte za pripremu prosa za doručak.
Proso kao lijek
100 g prosa sadrži 10 g proteina, minerale i vitamine kao što su tiamin (42 mg), kalcij (8 mg), fosfor (285 mg), željezo (3 mg) itd. Proso ima brojne prednosti za zdravlje, među kojima su:
- snižava krvni tlak
- pomaže držanju dijabetesa pod kontrolom
- pomaže kod mršavljenja
- snižava razinu “lošeg” kolesterola
- smanjuje rizik od karcinoma debelog crijeva itd.
Više o nutritivnim vrijednostima prosa možete saznati u članku “Proso kao lijek – nutritivna vrijednost, cijena i recepti“.
Proso recepti za doručak – 5 ideja
Proso možete pripremiti za nutritivno bogati doručak u slatkoj ili slanoj verziji. U nastavku vam donosimo pet recepata.
Proso kaša
Proso kaša odlična je zamjena za jutarnje zobene pahuljice. Jedna zdjelica ovog ukusnog doručka ima sedam grama proteina i 10 % dnevne doze željeza.
Sastojci:
- 1 šalica nekuhanog prosa
- 3 šalice vode
- 1/2 čajne žličice soli
- 1/2 čajne žličice cimeta
- 1/4 čajne žličice muškatnog oraščića
- 80 g svježih ili zamrznutih borovnica
- 30 g usitnjenih oraha.
Priprema
- U loncu zakuhajte vodu, proso, sol, cimet i muškatni oraščić.
- Kada zakuha, smanjite vatru i pustite da kuha 20 – 25 minuta uz povremeno miješanje.
- Umiješajte borovnice i kuhajte još tri minute.
- Servirajte u četiri zdjelice i posipajte orasima.
Pita od prosa
Ako želite zdravi slani doručak, pripremite ovu finu pitu od prosa.
Sastojci:
- 1 šalica nekuhanog prosa
- 3 šalice vode
- 1/4 čajne žličice soli
- 2 jaja (malo umućena)
- 6 jušnih žlica mlijeka
- 3 jušne žlice škrobnog brašna
- 170 g naribanog cheddar sira
- 1 jušna žlica maslinovog ulja.
Priprema
- U srednje velikom loncu skuhajte proso s vodom i soli. Uz povremeno miješanje kuhajte 15 – 20 minuta, a višak vode na kraju procijedite, ako je potrebno.
- Zagrijte pećnicu na 210 °C.
- U velikoj zdjeli pomiješajte jaja, mlijeko i škrobno brašno.
- Dodajte 100 g sira i kuhani proso pa dobro promiješajte. Ako želite, možete dodati i vegetarijanski narezak kao zamjenu za šunku.
- Zagrijte maslinovo ulje u tavi od lijevanog željeza koja je pogodna za pećnicu.
- Smjesu ravnomjerno stavite u tavu, lagano pritisnite i pustite na vatri 3 – 4 minute.
- Nakon toga prebacite tavu u pećnicu i pecite dok površina ne poprimi zlatnu ili smeđu boju (15 – 20 minuta). Površina bi trebala biti suha i hrskava.
- Posipajte ostatak sira po vrhu i stavite u pećnicu na još dvije minute.
- Servirajte u obliku trokuta.
Muffini od prosa
Ovi ukusni i zdravi muffini mogu stajati par dana i jednostavni su za pripremiti.
Sastojci:
- 1/2 šalice nekuhanog prosa
- 160 g brašna
- 2 čajne žličice cimeta
- 1 čajna žličica đumbira u prahu
- 1/8 čajne žličice muškatnog oraščića
- 2 čajne žličice praška za pecivo
- 1/4 čajne žličice soli
- 160 g javorovog sirupa
- 190 g grčkog jogurta
- 55 g maslaca (otopljenog)
- 1 veliko jaje
- 100 g naribane mrkve.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 170 °C. Stavite papire za pečenje u kalupe za muffine.
- U velikoj zdjeli pomiješajte proso, brašno, začine, prašak za pecivo i sol.
- U zasebnoj zdjeli umutite javorov sirup, jogurt, maslac i jaje.
- Dodajte mokru smjesu i mrkvu suhoj smjesi i kratko promiješajte, taman da se smjesa spoji.
- Raspodijelite smjesu u 12 kalupa za muffine i pecite 20 – 25 minuta.
- Ovi muffini mogu stajati 3 – 4 dana.
Energetske pločice od prosa
Ove energetske pločice možete jesti za doručak ili kao zdravu grickalicu između glavnih obroka.
Sastojci:
- 1/2 šalice nekuhanog prosa
- 1/2 šalice nekuhane bijele kvinoje
- 1/2 šalice zobenih pahuljica
- 50 g grožđica (ili drugog sušenog bobičastog voća)
- 40 g sjemenki konoplje
- 40 g suncokretovih sjemenki
- 100 g sirupa smeđe riže
- 55 g suncokretovog maslaca
- 2 jušne žlice kokosovog ulja
- 1 jušna žlica mljevenog lana
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
- 1/4 čajne žličice soli.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 150°C i obložite kalup kvadratnog oblika papirom za pečenje.
- U velikoj zdjeli pomiješajte proso, kvinoju, zobene pahuljice, grožđice i sjemenke.
- U zasebnoj zdjeli umutite sirup, maslac, ulje, lan, ekstrakt vanilije i sol na laganoj vatri, dok ne postane konzistencije karamele.
- Prelijte mokru smjesu preko suhe i pomiješajte dok svi suhi sastojci nisu obloženi. Ovaj korak je lakše napraviti rukama, ako ste ih spremni zaprljati.
- Smjesu prebacite u kalup i dobro je utisnite i izravnajte.
- Pecite 20 – 25 minuta dok površina više nije ljepljiva na dodir i zlatne je boje. Nemojte ga previše peći jer će pločice ispasti tvrđe, umjesto mekane.
- Kada se ohladi, izrežite na kocke i uživajte.
Proso recept za doručak za bebe
Proso možete uvesti u bebinu prehranu između 6. i 8. mjeseca. Proso kaša za bebe nutritivan je obrok, a trebat će vam oko pola sata za njezinu pripremu.
Sastojci:
- 1/2 šalice nekuhanog prosa
- 2 šalice vode
- 3 mrkve (izrezane na kockice)
- 1/2 male jabuke (izrezane na kockice).
Priprema
- U srednje velikom loncu pomiješajte sve sastojke i stavite na vatru.
- Kada zakuha, smanjite vatru i kuhajte oko 20 minuta ili dok proso ne upije svu tekućinu.
- Kada se skuha, pustite još pet minuta.
Više recepata s prosom možete pročitati u sljedećim člancima:
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Božićni bezglutenski kolači food blogerice Adrijane
- Tomislav Stanić
- 3 min čitanja
- Pittman, C. (2018). Millet Breakfast Skillet Recipe. Cook the Story.
- Chewy Vegan Blueberry Millet-Quinoa Snack Bars. (2017). Blissful Basil.
- Alderson, E. (2016). Spiced Carrot Muffins with Millet. Naturally Ella.