Muffini od mrkve i jabuke: 5 zdravih i finih recepata

Muffini od mrkve i jabuke

Trebalo je neko vrijeme da ponudimo svojim ukućanima ili gostima tortu od mrkve, jer tko bi radio tortu od povrća? Međutim, sigurni smo da, tkogod je na kraju probao ovu tortu, nije ostao ravnodušan.

Ako spojimo povrće i voće, točnije mrkvu i jabuku, onda se ponovno otvaramo za neobične, ali vrlo ukusne kombinacije.

Za sve one koji baš i nisu vješti u spremanju kolača i slastica, uvijek mogu napraviti muffine – u većini slučajeva je dovoljno pomiješati sastojke, napuniti kalupe i staviti peći.

Osim toga, vizualno su privlačni, unaprijed je određena porcija te su ukusni.

Kako nam je jesen već dobro zakucala na vrata, vrijeme je da spremimo ukusne i nutritivno bogate muffine, a kako nam jesen donosi bogatstvo plodova, zašto ne iskoristiti sezonu svježe ubranih jabuka i mrkve.

Ako vas zanimaju muffini od mrkve i jabuke, ovih pet recepata svatko može spremiti i uživati uz muffin, dobro društvo ili knjigu.

Muffini od mrkve i jabuke - recept
FOTO: Shutterstock

Muffini od mrkve i jabuke

Krećemo od jednostavnog i klasičnog recepta te dodajemo cimet.

Pokušajte odabrati cejlonski cimet jer, za razliku od običnog, ne sadrži spoj kumarin koji u većim količinama može štetiti jetri. Ipak, želimo izvući samo dobre strane cimeta.

Sastojci:

Priprema

  1. Zagrijte pećnicu na 180 °C.
  2. Kalupe za muffine nauljite ili stavite košarice.
  3. U zdjeli razmutite jaja pa dodajte med i ulje.
  4. U drugoj zdjeli pomiješajte suhe sastojke – brašno, zobene pahuljice, začine, prašak za pecivo.
  5. Potom suhe sastojke dodajte mokrima te lagano sjedinite smjesu.
  6. Punite kalupe do dvije trećine i pecite oko 20 – 25 min, a čačkalicom provjerite jesu li pečeni.
Zdravi muffini s jabukama i mrkvom
FOTO: Shutterstock

Zdravi muffini s jabukama i mrkvom

U ovom receptu držimo se više-manje istih sastojaka, ali ćemo recept začiniti s malo korice naranče i đumbirom. Trebat će vam svježi korijen đumbira koji ćete naribati, odnosno mali komadić.

Sastojci:

Priprema

  1. Zagrijte pećnicu na 180 °C.
  2. U zdjeli razmutite jaja pa dodajte med i ulje
  3. Potom jajima dodajte sok i koricu naranče te ribani đumbir, pomiješajte, pa dodajte ribane jabuke i mrkvu.
  4. U drugoj zdjeli pomiješajte preostale suhe sastojke.
  5. Polako sjedinite mokre i suhe sastojke te punite kalupe do dvije trećine.
  6. Pecite 20 minuta.
Proteinski muffini od jabuke i mrkve
FOTO: Shutterstock

Proteinski muffini od jabuke i mrkve

Ako želite odličan snack, a pazite na redovit unos proteina i imate svoje ciljeve ili jednostavno želite nutritivno bogate muffine koji će vas i zasititi, evo recepta.

Sastojci:

Priprema

  1. Zagrijte pećnicu na 180 °C.
  2. U zdjeli pomiješajte jaja, grčki jogurt i med, a potom dodajte ribane jabuke i mrkvu te sjedinite smjesu.
  3. U drugoj zdjeli pomiješajte sve suhe sastojke, pa ih lagano dodajte mokrima i pomiješajte.
  4. Punite kalupe za muffine i pecite ih oko 20 minuta.
Veganski muffini od jabuke i mrkve s orasima
FOTO: Shutterstock

Veganski muffini od jabuke i mrkve s orasima

Umjesto jaja i mliječnih proizvoda, napravite veganske muffine kojima ćemo dodati dozu hrskavosti u obliku oraha, te proširiti tople začine na kardamom.

Sastojci:

Priprema

  1. Najprije pomiješajte mljevene lanene sjemenke sa šest jušnih žlica vode i ostavite oko pet minuta. To je veganska zamjena za jaja.
  2. Nakon toga dobiveni laneni gel pomiješajte sa sirupom od agave i kokosovim uljem, a potom dodajte ribane jabuke i mrkve.
  3. U drugoj zdjeli pomiješajte preostale suhe sastojke.
  4. Sjedinite mokre i suhe sastojke te punite kalupe za muffine.
  5. Pecite ih na 180 °C oko 20 – 25 minuta.
Jesenski muffini s jabukom, mrkvom i brusnicama
FOTO: Shutterstock

Jesenski muffini s jabukom, mrkvom i brusnicama

Za potpuno utjelovljenje mirisa i okusa jeseni slijedi recept koji spaja najtoplije začine koji nas podsjećaju na udobnost i toplinu doma, a brusnice su zvijezda jesenskih i zimskih čarolija.

Sastojci:

Priprema

  1. Zagrijte pećnicu na 180 °C.
  2. Umutite jaja s uljem i javorovim sirupom, a potom umiješajte jabuke i mrkvu.
  3. U drugoj zdjeli pomiješajte sve suhe sastojke i brusnice.
  4. Polako sjedinite obje smjese i punite kalupe.
  5. Pecite oko 20 – 25 minuta.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu