Čičoka recepti: Salata, prilog, varivo, popečci – imamo sve!

Čičoka recepti

Čičoka je gomoljasta biljka iz porodice suncokreta koja svoje porijeklo vuče iz Sjeverne Amerike. Ova višegodišnja biljka s podzemnim gomoljima proširila se i na Europu. Iako izgledom podsjeća na đumbir, za razliku od njega slatkastog je i blagog okusa. U nastavku vas čekaju čičoka recepti.

Osim što sadrži pojedine vitamine B skupine, sadrži vlakno inulin koje ima ulogu prebiotika, odnosno hrani naše dobre crijevne bakterije. Od minerala čičoka sadrži najviše kalija, a zatim i željeza, kalcija, magnezija i fosfora. 

Na 100 g čičoka sadrži oko 73 kalorije, 17 g ugljikohidrata, oko dva grama proteina, dok masti gotovo ne sadrži.

Ako se pitate kako se jede čičoka, možemo je konzumirati sirovu i dodati u salate, kuhati, pržiti ili peći, a u pojedinim zemljama se i kiseli. 

kako se jede čičoka
FOTO: Shutterstock

Čičoka recepti

Kad su u pitanju jela od čičoke, recepti mogu uključivati krem juhe, pire, salatu ili čips od čičoke. Recepti za jela od čičoke su jednostavni i lako se prave. Čičoku možete nabaviti uglavnom u specijaliziranim trgovinama ili velikim supermarketima. 

Važno je znati i kako se čisti čičoka. Čičoku je potrebno dobro oprati pod vodom, a slobodno koristite i četkicu kako biste ukloniti svu prljavštinu s kore. Kora je jestiva, ali ako želite jesti čičoku bez kore, ogulite je gulilicom za povrće. 

Za lakše uklanjanje kore čičoku blanširajte oko dvije minute u kipućoj vodi, a nakon toga je uronite u hladnu vodu ili kockice leda, što će olakšati guljenje kore. Vrh noža poslužit će za uklanjanje nepristupačnih dijelova baš kao kod krumpira. 

Recepti za jela od čičoke
FOTO: Shutterstock

Salata sa sirovom čičokom

Kad je u pitanju sirova čičoka, recepti podrazumijevaju salate. Evo jedne ideje. 

Sastojci:
Priprema
  1. Čičoku ogulite, narežite na kriške i pokapajte limunom sokom. 
  2. U zdjeli pomiješajte čičoku, mrkvu i jabuku, a potom začinite crnim paprom i soli, maslinovim uljem i pomiješajte.
  3. Na kraju posipajte peršinom. 
Pečena čičoka
FOTO: Shutterstock

Pečena čičoka 

Ovaj jednostavan recept s čičokom sa svim poznatim sastojcima bit će odličan prilog glavnom jelu, a idealan je za početnike.

Sastojci:
Priprema
  1. Zagrijte pećnicu na 200 °C.
  2. Čičoku operite i narežite na četvrtine.
  3. U zdjeli pomiješajte čičoku sa svim sastojcima
  4. Obložite lim za pečenje papirom za pečenje te po njemu rasporedite čičoku. 
  5. Pecite čičoku u pećnici do 40 minuta dok ne postane hrskava.
Varivo od čičoke
FOTO: Shutterstock

Varivo od čičoke 

Ako želite nešto toplo na žlicu, posebice u tmurne jesenske dane, čičoka će biti odličan odabir za varivo. 

Sastojci:
Priprema
  1. Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte luk dok ne postane staklast, a potom dodajte mrkvu, češnjak, korijen celera i peršina te dinstajte nekoliko minuta. 
  2. Potom dodajte čičoku, batat, lovorov list, crni papar i sol.
  3. Ulijte povrtni temeljac i pustite da zavrije, a nakon toga smanjite vatru i ostavite da se kuha oko 30 minuta

Po želji poslužite uz krišku integralnog kruha. 

Popečci od čičoke
FOTO: Shutterstock

Popečci od čičoke

Za kraj evo još jedne ideje kako iskoristiti čičoku. Ako ste već umorni od popečka od tikvica, dajte priliku čičoki.

Sastojci:
Priprema
  1. Nakon što ste naribali batat i čičoku, ostavite ih u cjedilu da se ocijede oko 10 minuta. Dodatno iscijedite vodu rukama.
  2. Potom čičoki i batatu dodajte brašno (prilagodite količinu, oko 3 – 4 jušne žlice otprilike), začine, češnjak i luk te pomiješajte u kompaktnu smjesu. 
  3. Oblikujte male popečke uz pomoć žlice debljine oko jedan centimetar.
  4. Na srednje jakoj vatri na maslinovom ulju pržite popečke sa svake strane oko tri minute dok ne pozlate.
  5. Izvadite ih iz tave i stavite na papirnati ubrus kako bi se upio višak ulja. 
  6. Poslužite uz kiselo vrhnje. 

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu