Čičoka recepti: Salata, prilog, varivo, popečci – imamo sve!
- Budite prvi i komentirajte!
- 3 min čitanja
Čičoka je gomoljasta biljka iz porodice suncokreta koja svoje porijeklo vuče iz Sjeverne Amerike. Ova višegodišnja biljka s podzemnim gomoljima proširila se i na Europu. Iako izgledom podsjeća na đumbir, za razliku od njega slatkastog je i blagog okusa. U nastavku vas čekaju čičoka recepti.
Osim što sadrži pojedine vitamine B skupine, sadrži vlakno inulin koje ima ulogu prebiotika, odnosno hrani naše dobre crijevne bakterije. Od minerala čičoka sadrži najviše kalija, a zatim i željeza, kalcija, magnezija i fosfora.
Ako se pitate kako se jede čičoka, možemo je konzumirati sirovu i dodati u salate, kuhati, pržiti ili peći, a u pojedinim zemljama se i kiseli.
Čičoka recepti
Kad su u pitanju jela od čičoke, recepti mogu uključivati krem juhe, pire, salatu ili čips od čičoke. Recepti za jela od čičoke su jednostavni i lako se prave. Čičoku možete nabaviti uglavnom u specijaliziranim trgovinama ili velikim supermarketima.
Važno je znati i kako se čisti čičoka. Čičoku je potrebno dobro oprati pod vodom, a slobodno koristite i četkicu kako biste ukloniti svu prljavštinu s kore. Kora je jestiva, ali ako želite jesti čičoku bez kore, ogulite je gulilicom za povrće.
Za lakše uklanjanje kore čičoku blanširajte oko dvije minute u kipućoj vodi, a nakon toga je uronite u hladnu vodu ili kockice leda, što će olakšati guljenje kore. Vrh noža poslužit će za uklanjanje nepristupačnih dijelova baš kao kod krumpira.
Salata sa sirovom čičokom
Kad je u pitanju sirova čičoka, recepti podrazumijevaju salate. Evo jedne ideje.
Sastojci:
- 300 g svježe čičoke
- 1 ribana mrkva
- 1 jabuka (narezana na kriške)
- limunov sok
- 1 čajna žličica maslinovog ulja
- crni papar
- sol
- 1 čajna žličica svježe sjeckanog peršina.
Priprema
- Čičoku ogulite, narežite na kriške i pokapajte limunom sokom.
- U zdjeli pomiješajte čičoku, mrkvu i jabuku, a potom začinite crnim paprom i soli, maslinovim uljem i pomiješajte.
- Na kraju posipajte peršinom.
Pečena čičoka
Ovaj jednostavan recept s čičokom sa svim poznatim sastojcima bit će odličan prilog glavnom jelu, a idealan je za početnike.
Sastojci:
- 500 g čičoke
- 3 režnja češnjaka (usitnjena)
- 2 jušne žlice maslinovog ulja
- 2 grančice ružmarina
- crni papar
- sol
- sok polovice limuna.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 200 °C.
- Čičoku operite i narežite na četvrtine.
- U zdjeli pomiješajte čičoku sa svim sastojcima.
- Obložite lim za pečenje papirom za pečenje te po njemu rasporedite čičoku.
- Pecite čičoku u pećnici do 40 minuta dok ne postane hrskava.
Varivo od čičoke
Ako želite nešto toplo na žlicu, posebice u tmurne jesenske dane, čičoka će biti odličan odabir za varivo.
Sastojci:
- 500 g čičoke (narezane na kockice)
- 1,5 l povrtnog temeljca
- 1 batat (narezan na kockice)
- 1 crveni luk (nasjeckan)
- 2 režnja češnjaka (nasjeckana)
- pola korijena celera (nasjeckanog na kockice)
- 1 korijen peršina (narezan na kockice)
- 1 lovorov list
- 1 jušna žlica maslinovog ulja
- crni papar
- sol.
Priprema
- Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte luk dok ne postane staklast, a potom dodajte mrkvu, češnjak, korijen celera i peršina te dinstajte nekoliko minuta.
- Potom dodajte čičoku, batat, lovorov list, crni papar i sol.
- Ulijte povrtni temeljac i pustite da zavrije, a nakon toga smanjite vatru i ostavite da se kuha oko 30 minuta.
Po želji poslužite uz krišku integralnog kruha.
Popečci od čičoke
Za kraj evo još jedne ideje kako iskoristiti čičoku. Ako ste već umorni od popečka od tikvica, dajte priliku čičoki.
Sastojci:
- 500 g ribane čičoke
- 1 batat (ribani)
- 1 crveni luk (sitno nasjeckan)
- 2 režnja češnjaka (protisnuta)
- 3 jušne žlice brašna
- 1 jušna žlica svježe sjeckanog peršina
- prstohvat kurkume
- crni papar
- sol
- maslinovo ulje.
Priprema
- Nakon što ste naribali batat i čičoku, ostavite ih u cjedilu da se ocijede oko 10 minuta. Dodatno iscijedite vodu rukama.
- Potom čičoki i batatu dodajte brašno (prilagodite količinu, oko 3 – 4 jušne žlice otprilike), začine, češnjak i luk te pomiješajte u kompaktnu smjesu.
- Oblikujte male popečke uz pomoć žlice debljine oko jedan centimetar.
- Na srednje jakoj vatri na maslinovom ulju pržite popečke sa svake strane oko tri minute dok ne pozlate.
- Izvadite ih iz tave i stavite na papirnati ubrus kako bi se upio višak ulja.
- Poslužite uz kiselo vrhnje.
Pročitajte i ove članke:
- Ovo je superhrana! 7 razloga zašto trebate jesti divlji krumpir
- Jak afrodizijak koji možete jesti i u obliku čipsa
- Gomoljasto povrće: Krcato je vitaminima i mineralima! Evo koje su vrste i kako ih uklopiti u prehranu.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Vježbe za starije od 60 godina po preporuci fizioterapeuta
- Dario Vrbanac
- 5 min čitanja