Brašno od sirka: Podcijenjena žitarica bez glutena s kojom možete svašta! Evo recepata

Brašno od sirka

Sirak se ubraja u žitarice, u porodicu trava i najčešće se koristi kao hrana u stočarstvu. Poznato je oko 30 vrsta sirka. Svoje podrijetlo vuče iz Afrike i to čak 8.000 g. pr. Kr. U Europi se s uzgojem sirka počinje tek u 15. stoljeću. 

Međutim, osim za stoku, sirak se koristi i u prehrani ljudi te se tako nalazi u prvih pet najzastupljenijih žitarica u svijetu. Sirak se koristi i u proizvodnji brašna, alkohola ili pak sirupa. 

Primjerice, u Kini se sirak koristi za proizvodnju alkoholnog pića maotai, neki ga koriste za izradu metli, a u Indiji za proizvodnju goriva. Sirak se prema izgledu najčešće uspoređuje s kukuruzom. 

No, sirak nema klip, već metlicu, na kojoj su jestiva zrna bijele, crvene, žute, crne, smeđe ili ljubičaste boje. Zahvalna je žitarica za uzgoj jer je otporna na sušu, prilagođava se različitim uvjetima i ne zahtijeva puno vode. 

Sirak svoju pažnju dobiva posebice u svijetu bezglutenske prehrane. Tako će ovu žitaricu birati osobe koje ne podnose gluten ili pate od celijakije. Međutim, i dalje je podcijenjena žitarica koja zbog svoje hranjive vrijednosti zaslužuje mjesto na jelovniku.

Oko 100 g sirka sadrži:

  • 316 kcal
  • 69 g ugljikohidrata
  • 10 g proteina 
  • 6 g vlakana
  • 3 g masti.

Sadrži pojedine vitamine B skupine, magnezij, bakar, fosfor, željezo, cink i kalij. Sadrži i antioksidanse kao što su flavonoidi, tanini i fenolna kiselina. Na jelovniku predstavlja izvor složenih ugljikohidrata, a za uravnoteženi obrok potrebno je dodati proteine, masti i povrće. 

Sirak daje orašasti okus, a sprema se slično kao i druge žitarice ili mahunarke.

Za skraćivanje kuhanja može se namočiti u vodi, a kuha se jedna šalica sirka na tri šalice vode oko 45 minuta. Služi kao prilog umjesto tjestenine ili drugih žitarica te je odlična jutarnja kaša. 

Zanimljivo je da se sirak može poslužiti i kao zamjena za kokice. Kada ga se doda u zagrijani lonac, slijedi pucanje baš poput kokica. Nakon što se ispeče, začinite ga po želji.

Sirak brašno
FOTO: Shutterstock

Brašno od sirka 

Sirak brašno se najčešće može nabaviti u specijaliziranim trgovinama zdrave hrane. Brašno od sirka dobiva se mljevenjem sušenih sjemenki. Odlična je zamjena za pšenično brašno pa ga koristite za kruh, peciva, a dobar je izbor i za palačinke. 

Sastavom je sirak brašno gotovo identično gore navedenim vrijednostima za sirak. Za pola kilograma brašna od sirka trebat ćete izdvojiti oko 3,29 eura te se ta cijena najčešće odnosi na organski uzgojeni sirak. 

Brašno od sirka – recepti

U nastavku vam donosimo četiri recepta s brašnom od sirka.

Palačinke

Prvi je na redu recept za palačinke u kojima je bazna namirnica upravo sirak brašno

Sastojci:
Priprema
  1. U velikoj zdjeli pomiješajte brašno od sirka, sol, prašak za pecivo i šećer kokosovog cvijeta
  2. U drugoj zdjeli umutite jaje i dodajte mlijeko ili biljni napitak, ulje, ekstrakt vanilije te sjedinite sastojke. 
  3. Postepeno dodajte mokre sastojke suhima, sjedinite smjesu i, ako je pregusta, dodajte još malo mlijeka ili biljnog napitka. 
  4. Zagrijte koju kap ulja na tavi, a potom pecite palačinke sa svake strane dok ne pozlate. 
  5. Punite palačinke namazom po želji. 

Muffini sa šumskim voćem

Brašno od sirka izvrsno je i za ukusne, nutritivno bogate muffine sa šumskim voćem. 

Sastojci:
Priprema
  1. Zagrijte pećnicu na 180 °C.
  2. Pripremite silikonske kalupe za muffine ili, ako koristite kalup od drugog materijala, malo ga premažite kokosovim uljem. 
  3. U velikoj zdjeli pomiješajte suhe sastojke – brašno od sirka i zobeno brašno, sol, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, cimet i kokosov šećer.
  4. U drugoj zdjeli umutite jaje pa dodajte mlijeko ili biljni napitak, kokosovo ulje, ekstrakt vanilije i sjedinite smjesu. 
  5. Sjedinite mokre i suhe sastojke pa još umiješajte bobičasto voće. 
  6. Ravnomjerno rasporedite smjesu u kalupe za muffine i punite ih do tri četvrtine. 
  7. Pecite ih oko 20 minuta dok ne dobiju boju, a čačkalicom dodatno provjerite jesu li pečeni. 
Brašno od sirka - recepti
FOTO: Shutterstock

Kruh sa sjemenkama

Kao što smo i naveli, brašno od sirka izvrsno je za pravljenje kruha i pekarskih proizvoda, pa evo jednog recepta za hranjivi kruh sa sjemenkama. 

Sastojci:
Priprema
  1. Zagrijte pećnicu na 180 °C.
  2. Pripremite kalup za pečenje kruha tako da ga obložite papirom za pečenje. 
  3. U velikoj zdjeli pomiješajte suhe sastojke – brašno, zobene pahuljice, sjemenke, sol, prašak za pecivo.
  4. U drugoj zdjeli pomiješajte mokre sastojke – jaja, mlijeko, med i kokosovo ulje. 
  5. Polako dodajte mokre suhim sastojcima te sjedinite smjesu. Miješajte dok smjesa ne postane glatka i ljepljiva. 
  6. Ulijte smjesu u kalup, poravnajte i pecite oko 60 minuta dok ne postane zlatno-smeđa. 
  7. Prije posluživanja pustite da se kruh ohladi. 

Kolačići s tamnom čokoladom

Za kraj donosimo recept za ukusne kolačiće s tamnom čokoladom na bazi brašna od sirka. Idealni su za zasladiti se uz šalicu kave ili čaja. 

Sastojci:
Priprema
  1. Zagrijte pećnicu na 180 °C.
  2. Lim za pečenje obložite papirom za pečenje. 
  3. U velikoj zdjeli pomiješajte suhe sastojke – brašno, šećer, sol i sodu bikarbonu. 
  4. U drugoj zdjeli umutite jaja pa dodajte kokosovo ulje, ekstrakt vanilije i sjedinite smjesu
  5. Polako sjedinite mokre i suhe sastojke te miješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Potom, umiješajte čokoladu i ponovno promiješajte.
  6. Žlicom oblikujte kuglice i stavite ih na dovoljan razmak na lim za pečenje. 
  7. Pecite kolačiće oko 10 – 12 minuta, dok ne poprime smeđu boju. 
  8. Kad su pečeni, pustite ih da se ohlade.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu