5 zdravih i brzih jela iz friteze na vrući zrak koja će vas oduševiti

Friteza na vrući zrak postala je pravi hit u kuhinji

Friteza na vrući zrak postala je pravi hit u kuhinji – i to s razlogom. Omogućuje vam da pripremite hrskava, sočna i zdrava jela uz minimalno ulja i u mnogo kraćem vremenu nego u pećnici.

Ako ste tek nabavili svoju fritezu na vrući zrak ili jednostavno tražite nove ideje za brze i ukusne obroke, donosimo vam pet recepata koje možete lako isprobati kod kuće.

Friteza na vrući zrak koristi strujanje vrućeg zraka kako bi hranu učinila savršeno zlatnom i hrskavom, a istovremeno zadržala sočnost.

Osim što skraćuje vrijeme pripreme i brzo se zagrijava, prednost joj je i to što koristi vrlo malo ulja – pa je idealna za sve koji žele zdraviju alternativu prženju.

Savjet: Nemojte pretrpavati košaricu, protresite hranu na pola pečenja i smanjite temperaturu iz klasičnih recepata za 15 – 20 °C. Gotovo svako jelo koje pripremate u pećnici možete s malo prilagodbe napraviti i u fritezi na vrući zrak.

U nastavku donosimo pet prijedloga recepata koji će vas uvjeriti da friteza može biti vaš omiljeni kuhinjski saveznik.

Ražnjići od lososa i tikvica
FOTO: Shutterstock

1. Ražnjići od lososa i tikvica s umakom od krastavca i kopra

Ovi ražnjići idealni su za lagani, osvježavajući obrok. Losos se marinira u mješavini maslinovog ulja, limunovog soka, javorovog sirupa i začina, a zatim peče uz kriške tikvica.

Sastojci za četiri porcije:

Priprema

  1. Zagrijte fritezu na 200 °C.
  2. Losos narežite na komade od pet centimetara i začinite solju sa svih strana.
  3. Tikvice narežite na kolutiće debljine 1,2 cm.
  4. Tanko narežite polovicu limuna, a sok preostalog limuna iscijedite.
  5. Nanižite ražnjiće s kriškama lososa, tikvica i limuna. Stavite ih na lim za pečenje obložen folijom.
  6. U maloj zdjeli pomiješajte četiri jušne žlice limunovog soka, maslinovo ulje, javorov sirup, talijanski začin i prstohvat soli i papra.
  7. Premažite ražnjiće od lososa.
  8. Pecite ražnjiće osam minuta u prethodno zagrijanoj fritezi.
  9. U međuvremenu narežite krastavac na kockice.
  10. Nasjeckajte kopar i mentu.
  11. U maloj zdjeli pomiješajte češnjak, krastavac, kopar, mentu i grčki jogurt. Začinite solju i paprom po ukusu.
  12. Poslužite ražnjiće od lososa na podlozi od rikule s umakom od krastavaca.
Hrskavi pileći medaljoni s aromatičnim jogurt umakom i zelenim mahunama
FOTO: Shutterstock

2. Piletina u jogurtu s umakom od začinskog bilja i zelenim mahunama

Hrskavi pileći medaljoni s aromatičnim jogurt umakom i zelenim mahunama savršeni su za brz, a uravnotežen ručak.

Piletina se marinira u jogurtu s limunom, češnjakom i svježim biljem, a zatim oblaže u krušne mrvice.

Sastojci za četiri porcije:

Priprema

  1. Zagrijte fritezu na 190 °C.
  2. Grubo nasjeckajte mentu i kopar te prebacite u srednju zdjelu.
  3. Naribajte koricu i iscijedite sok limuna pa dodajte četiri čajne žličice korice i četiri jušne žlice soka u zdjelu. Sačuvajte preostalu koricu i sok.
  4. Dodajte jogurt, češnjak, sol i papar začinskom bilju i dobro promiješajte. Polovicu smjese prebacite u drugu zdjelu i sačuvajte za kasniji korak.
  5. U preostalu smjesu jogurta umiješajte piletinu da se obloži.
  6. Na tanjuru pomiješajte četiri čajne žličice preostale limunove korice, krušne mrvice, dimljenu papriku, sol i papar.
  7. Lagano namažite lim za pečenje s dvije jušne žlice maslinovog ulja.
  8. Umočite svaki komad piletine u smjesu krušnih mrvica dok se ne obloži. Stavite na namašćen lim za pečenje.
  9. Pecite 20 – 25 minuta ili dok ne porumeni i ne bude pečeno.
  10. U međuvremenu odrežite krajeve zelenim mahunama.
  11. Zagrijte preostale dvije jušne žlice maslinovog ulja u maloj tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte zelene mahune i pržite 6 – 8 minuta, često miješajući dok se ne ispeku do željene pečenosti.
  12. Začinite s malo preostalog limunovog soka, soli i papra po ukusu.
  13. Izvadite piletinu iz friteze i poslužite sa umakom od jogurta s začinskim biljem i zelenim mahunama.
Tost od batata s avokadom
FOTO: Shutterstock

3. “Tost” od batata s avokadom

Zdrava i bezglutenska alternativa klasičnom tostu – kriške batata umjesto kruha! Savršeno za doručak ili lagani ručak.

Sastojci za četiri porcije:

Priprema

  1. Zagrijte fritezu na 200 °C.
  2. Narežite batat na tanke ploške (oko 0,5 cm) i pecite 10 – 12 minuta, uz okretanje na pola vremena.
  3. Kad batat omekša i dobije blago hrskave rubove, posložite po njemu avokado, naribajte koricu limuna i dodajte malo limunovog soka.
Topli sendvič s posnim sirom, medom i čilijem
FOTO: Shutterstock

4. Topli sendvič s posnim sirom, medom i čilijem

Ako volite kombinaciju slatkog i ljutog, ovaj topli zalogaj oduševit će vas.

Mekani posni sir, med i prstohvat ljutih pahuljica čine savršen spoj.

Sastojci za četiri porcije:

Priprema

  1. Zagrijte fritezu na 200 °C.
  2. Namažite posni sir na kriške kiselog kruha i pecite 3 – 4 minute dok sir ne počne rumenjeti.
  3. Nakon toga prelijte medom i posipajte čili pahuljicama.
Losos s koricom od jabuka i oraha
FOTO: Shutterstock

5. Losos s koricom od jabuka i oraha te brokulom

Sočan losos s hrskavom koricom od jabuka i oraha uz pečenu brokulu – savršen obrok za zdravu večeru. Osim što se priprema dvostruko brže nego u pećnici, ovaj recept obiluje proteinima (čak 44 g po obroku).

Sastojci za četiri porcije:

Priprema

  1. Zagrijte fritezu na 190 °C.
  2. Losos premažite mješavinom maslinovog ulja i paprike, a brokulu obložite solju i maslinovim uljem.
  3. Pecite zajedno 7 – 9 minuta, zatim dodajte smjesu od jabuka i oraha na losos i vratite u fritezu još 5 – 7 minuta, dok se sve ne zapeče i dobije zlatnu boju.

 Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Howard, A. (2025). 5 Quick and Healthy Air Fryer RecipesHealthline.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu