Voće za snižavanje kolesterola: 9 vrsta koje trebate jesti
- Budite prvi i komentirajte!
- 3 min čitanja

Visoke razine kolesterola u krvi mogu povećati rizik od srčanih bolesti i drugih zdravstvenih problema. Mnoge vrste voća sadrže topiva vlakna, antioksidanse i druge hranjive tvari koje mogu pomoći u snižavanju kolesterola.
Voće za snižavanje kolesterola
Evo devet voćki koje pomažu u snižavanju kolesterola.
1. Jabuke
Jabuke su dobar izvor vlakana i polifenola, dviju hranjivih tvari za koje su različite studije pokazale da snižavaju kolesterol.
U jednoj su studiji odrasli s umjereno povišenim kolesterolom jeli dvije cijele jabuke dnevno tijekom 12 tjedana. Doživjeli su smanjenje ukupnog kolesterola, LDL (“lošeg”) kolesterola i triglicerida.
2. Koštunjičavo voće
Koštunjičavo voće (npr. marelice, breskve, šljive) sadrži velike, tvrde koštice u sredini. Bogato je antioksidansima poput antocijana, flavonoida i karotenoida, koji su povezani sa zaštitnim učinkom na srce.
Također sadrži topiva vlakna, za koja su studije pokazale da smanjuju razinu LDL kolesterola.
3. Mango
Mango je bogat izvor vlakana, vitamina i minerala koji mogu pomoći u snižavanju kolesterola i zaštiti srca.
Redovita konzumacija manga povezuje se s nižim ukupnim unosom prehrambenog kolesterola (kolesterola iz hrane).
Prema jednom pregledu, konzumacija manga može pomoći u smanjenju rizika od srčanih bolesti i drugih kroničnih stanja.
4. Citrusi
U brojnim studijama naranče, grejp i drugi agrumi pokazali su učinke u snižavanju kolesterola. U jednoj takvoj studiji odrasli koji su jeli pola grejpa uz svaki obrok tijekom šest tjedana imali su poboljšanja u razinama LDL i ukupnog kolesterola.
Dodatna istraživanja pokazuju da naranče i sok naranče, bogati antioksidansima, također mogu pomoći u snižavanju LDL kolesterola.

5. Kivi
Kivi može pomoći u regulaciji povišenog kolesterola zahvaljujući bogatstvu vitamina, minerala, vlakana i antioksidansa.
Topiva vlakna u kiviju mogu se vezati za kolesterol u krvi i pomoći njegovom izlučivanju. Također se pokazalo da kivi povećava razinu HDL (“dobrog”) kolesterola, koji smanjuje količinu “lošeg” kolesterola u krvi.
6. Kruške
Kad je u pitanju voće za snižavanje kolesterola, istraživanja pokazuju da redovita konzumacija krušaka može poboljšati zdravlje srca, uključujući smanjenje visokog kolesterola.
Kod štakora hranjenih dijetom s visokim kolesterolom kruške su smanjile LDL i ukupni kolesterol. Laboratorijska istraživanja sugeriraju da kora krušaka sadrži najveću koncentraciju tvari koje snižavaju kolesterol.
7. Bobičasto voće
Bobičasto voće poput malina, jagoda i borovnica bogato je topivim vlaknima i antioksidansima, ključnima za zdravlje srca.
Jedna metaanaliza je pokazala da konzumacija bobičastog voća značajno smanjuje LDL (“loš”) kolesterol u usporedbi s placebom. Iako točan mehanizam nije poznat, smatra se da komponente iz bobičastog voća djeluju na specifične proteine u krvi, što povećava HDL (“dobar”) kolesterol.
8. Grožđe
Grožđe je bogato polifenolima – biljnim spojevima koji povoljno djeluju na kolesterol i zdravlje srca.
U usporedbi s placebom, grožđe je poboljšalo lipide u krvi smanjenjem ukupnog kolesterola i povećanjem HDL kolesterola. Ovi učinci su zabilježeni i kod zdravih osoba i kod onih s visokim kolesterolom.
9. Avokado
Avokado sadrži zdrave masnoće i biljne sterole koji mogu pomoći u snižavanju kolesterola. Brojne su studije pokazale da redovita konzumacija avokada povećava HDL i smanjuje LDL kolesterol. Biljni steroli iz avokada blokiraju dio apsorpcije kolesterola u crijevima i time povećavaju njegovo izlučivanje.

Što uzrokuje visoki kolesterol?
Visoki kolesterol može biti uzrokovan životnim navikama ili genetikom. Kolesterol je tvar nalik masti koja se nalazi u cijelom tijelu i potrebna je za određene tjelesne funkcije. Međutim, prevelika količina može se zalijepiti za stijenke arterija i dovesti do bolesti koronarnih arterija.
Specifični uzroci visokog kolesterola uključuju:
- prehranu bogatu zasićenim mastima
- nedostatak tjelesne aktivnosti
- pušenje
- konzumaciju alkohola
- pretjerani stres
- genetiku.
Rizik se također povećava s:
- godinama
- spolom
- rasom
- određenim zdravstvenim stanjima
- korištenjem određenih lijekova.
Drugi načini snižavanja kolesterola
Snižavanje povišenog kolesterola ključno je za smanjenje rizika od srčanih bolesti, moždanog udara i drugih problema. Liječnik vam može preporučiti lijekove za snižavanje kolesterola. Također možete razmotriti prirodniji pristup, uključujući:
- prehranu prilagođenu zdravlju srca
- održavanje zdrave tjelesne težine
- redovitu tjelesnu aktivnost
- smanjenje stresa
- prestanak pušenja
- ograničavanje alkohola
- dovoljno sna.
Liječnik vas može testirati na visoki kolesterol i predložiti opcije liječenja.
Pročitajte i ove članke:
- Visok kolesterol i prehrana: Što jesti, a što izbjegavati?
- Šest aktivnosti za snižavanje visokog kolesterola
- Lijekovi za kolesterol: Koji su i kako djeluju?
Tekst Dana
Za vas izdvajamo

17 namirnica i pića koja sadrže iznenađujuće puno šećera
- Maja Kuzelj Grgić
- 3 min čitanja
- Lubeck, B. (2025). 9 Fruits That Naturally Lower Your Cholesterol. Verywell Health.
- Amini, M. R. i sur. (2023). Orange juice intake and lipid profile: a systematic review and meta-analysis of randomised controlled trials. J Nutr Sci., 12: e37.
- Barkas, F. i sur. (2023). Plant sterols and plant stanols in cholesterol management and cardiovascular prevention. Nutrients, 15(13): 2845.
- Okobi, O. E. i sur. (2023). Effect of avocado consumption on risk factors of cardiovascular diseases: A systematic review and meta-analysis. Cureus, 15(6): e41189.
- Al-Soufi, M. H. i sur. (2022). A review with updated perspectives on nutritional and therapeutic benefits of apricot and the industrial application of its underutilized parts. Molecules, 27(15): 5016.
- Hong, S. Y. i sur. (2021). A review of pears (Pyrus spp.), ancient functional food for modern times. BMC Complement Med Ther., 21(1): 219.
- Papanikolaou, Y. i Fulgoni, V. L. (2021). Mango consumption is associated with improved nutrient intakes, diet quality, and weight-related health outcomes. Nutrients, 14(1): 59.
- Koutsos, A. i sur. (2020). Two apples a day lower serum cholesterol and improve cardiometabolic biomarkers in mildly hypercholesterolemic adults: a randomized, controlled, crossover trial. Am J Clin Nutr., 111(2): 307–318.
- Lara, M. V. i sur. (2020). Stone fruit as biofactories of phytochemicals with potential roles in human nutrition and health. Front Plant Sci., 11: 562252.
- Lupoli, R. i sur. (2020). Impact of grape products on lipid profile: A meta-analysis of randomized controlled studies. J Clin Med., 9(2): 313.
- Suksomboon, N. i sur. (2019). Effect of kiwifruit on metabolic health in patients with cardiovascular risk factors: a systematic review and meta-analysis. Diabetes Metab Syndr Obes., 12: 171–180.
- Huang, H. i sur. (2016). Effects of berries consumption on cardiovascular risk factors: A meta-analysis with trial sequential analysis of randomized controlled trials. Sci Rep., 6:23625.
- Dow, C. A. i sur. (2012). The effects of daily consumption of grapefruit on body weight, lipids, and blood pressure in healthy, overweight adults. Metabolism, 61(7): 1026–1035.