Voće i debljanje: Trebate li ga jesti ako želite smršaviti?

Voće i debljanje

Kako su povezani voće i debljanje? Koje voće deblja, a koje voće ne deblja?

Voće se često krivo optužuje da uzrokuje debljanje zbog sadržaja šećera, ali ono nudi mnogo više od samog šećera. Voće je prepuno nutrijenata poput vlakana, vitamina i minerala koji su neophodni za zdravu prehranu. Premda konzumacija previše voća, kao i bilo čega drugog, može imati negativne strane, ključan je uravnotežen unos.

Voće i debljanje

Unatoč prirodnim šećerima (poput glukoze, fruktoze i saharoze), voće je važno u uravnoteženoj prehrani.

Njihov sadržaj vlakana pomaže regulirati apsorpciju šećera, što znači da ne dovode nužno do debljanja ako se jedu umjereno uz pravilnu prehranu.

Voće čak može pomoći u kontroli tjelesne težine zbog visokog sadržaja vlakana i niske kalorijske vrijednosti. Primjerice, kivi, jagode, naranče, banane i jabuke sadrže vlakna koja potiču sitost, što može pomoći pri mršavljenju. Vlakna usporavaju apsorpciju nutrijenata, što vam pomaže da se duže osjećate sitima i izbjegavate prejedanje.

Voće i debljanje
FOTO: Shutterstock

Prirodni šećeri u voću ne povećavaju značajno razinu šećera u krvi zahvaljujući sadržaju vlakana. Međutim, za one s dijabetesom ili problemima s šećerom u krvi, kontrola porcija i dalje je neophodna.

Osim što pomaže u regulaciji tjelesne težine, voće nudi i mnoštvo drugih zdravstvenih prednosti. Imaju malo kalorija, ali su bogate vitalnim nutrijentima poput vitamina C, A i E, zajedno s mineralima poput kalija i magnezija, koji podržavaju imunološku funkciju i zdravlje srca. Voće također pruža antioksidanse i protuupalne spojeve koji mogu smanjiti rizik od kroničnih bolesti.

Voće i debljanje – prejedanje

Sigurno ste se puno puta pitali postoji li voće koje deblja ili voće koje ne deblja. Međutim, stvar je u količini koju jedete.

Prejedanje voćem može imati nedostatke. Pretjerana konzumacija prirodnih šećera iz voća, osobito iz sušenog ili prerađenog oblika, može dovesti do debljanja. Slično tome, previše vlakana može uzrokovati probavne smetnje, osobito ako niste navikli na prehranu bogatu vlaknima.

Za zdravu ravnotežu preporučljivo je konzumirati dvije porcije voća dnevno, s naglaskom na cijelo voće, a ne na sokove koji često nemaju vlakana. Voće poput jabuka, krušaka, kivija, citrusa i bobičastog voća izvrsne su mogućnosti za uključivanje u dobro zaokruženu prehranu. Odabir sezonskog, lokalnog voća također podržava održivu praksu prehrane.

Uključivanje voća u uravnoteženu prehranu koja uključuje raznovrsnu hranu – povrće, cjelovite žitarice, nemasne bjelančevine, zdrave masnoće i puno vode – može pospješiti regulaciju težine i opće zdravlje. Dok voće samo po sebi ne uzrokuje debljanje, umjerenost je ključna za sprječavanje prejedanja i održavanje zdrave ravnoteže. 

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. De Angelis, E. (2024). Does Fruit Make You Fat? Debunking the MythsHealthnews.
  2. Ghamrawi, N. (2024). Does Fruit Make You Fat? iHealth Unified Care.
  3. How Much Fruit Is Too Much? (2024). WebMD. 

Ocijenite članak

5 / 5   1

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu