Pune ljekovitih spojeva: Ovih 5 namirnica neka se češće nađe na vašem tanjuru, organizam će vam zahvaliti
- Budite prvi i komentirajte!
- 2 min čitanja
![Prirodno ljute namirnice izvanredno su ljekovite zahvaljujući tvarima koje im daju prodoran miris i okus](https://krenizdravo.dnevnik.hr/wp-content/uploads/2023/03/Prirodno-ljute-namirnice-izvanredno-su-ljekovite-zahvaljujuci-tvarima-koje-im-daju-prodoran-miris-i-okus.jpg?x60603)
Prirodno ljute namirnice izvanredno su ljekovite zahvaljujući tvarima koje im daju prodoran miris i okus. Te su namirnice riznica vitamina, minerala i ljekovitih spojeva, poput flavonoida.
U nastavku donosimo popis pet takvih namirnica i zašto bi se trebale naći na vašem meniju.
![Hren za jetru, žuč i gušteraču](https://krenizdravo.dnevnik.hr/wp-content/uploads/2023/03/Hren-za-jetru-zuc-i-gusteracu.jpg?x60603)
Hren za jetru, žuč i gušteraču
Hren je bogat glukozinolatima, sumpornim spojevima za koje su mnoge znanstvene studije pokazale da u organizmu pokreću procese uništenja stanica raka. Pun je i vitamina C i B skupine, kao i minerala kalija, kalcija, željeza, magnezija, fosfora i silicija.
U narodnoj medicini hren se od davnina koristi kao prirodni antibiotik za jačanje imuniteta te liječenje kašlja, plućnih bolesti i općenito infekcija.
Potiče rad jetre, žuči i gušterače, pomaže kod upala mokraćnog sustava, a ublažava i bol kod reume i artritisa, tvrde nutricionisti.
![Češnjak za krvni tlak i masnoću u krvi](https://krenizdravo.dnevnik.hr/wp-content/uploads/2023/03/Cesnjak-za-krvni-tlak-i-masnocu-u-krvi.jpg?x60603)
Češnjak za krvni tlak i masnoću u krvi
Uz obilje vitamina i minerala, češnjak također sadrži jedinstvene sumporne spojeve. Među njima se ističe alicin koji, zajedno s vitaminom C, uništava štetne mikrobe te pridonosi ravnoteži krvnog tlaka i masnoća u krvi. Uvijek ga treba upotrebljavati u svježem obliku, nasjeckanog ili protisnutog, jer se tako pojačavaju njegova ljekovita svojstva.
Naime, kada je češnjak netaknut, sumporni spoj allin i enzim aliinaza odvojeni su u stanicama, a pri rezanju češnjaka stanice “pucaju” pa aliin i aliinaza mogu doći u dodir i na taj način stvoriti spoj alicin.
![Luk za hemoroide, reumu i protiv raka](https://krenizdravo.dnevnik.hr/wp-content/uploads/2023/03/Luk-za-hemoroide-reumu-i-protiv-raka.jpg?x60603)
Luk za hemoroide, reumu i protiv raka
Luk je, baš kao i češnjak, poželjno ostaviti da radi stvaranja alicina nakratko odstoji nakon rezanja. I ovo je povrće riznica vitamina, minerala te ljekovitih spojeva poput flavonoida.
Stimulira i regulira mnoge funkcije unutrašnjih organa, održava ravnotežu crijevne flore, djeluje kao antibiotik kod raznih bakterijskih upala, uravnotežuje masnoće u krvi i krvni tlak, smanjuje rizik od osteoporoze, djelotvoran je u liječenju hemoroida i reumatskih tegoba, a znanstvena istraživanja potvrđuju veliku ljekovitost luka i kao antikancerogene namirnice pa se smatra i odličnom namirnicom u borbi protiv raka.
![Đumbir za proljev, prehladu i kašalj](https://krenizdravo.dnevnik.hr/wp-content/uploads/2023/03/Dumbir-za-proljev-prehladu-i-kasalj.jpg?x60603)
Đumbir za proljev, prehladu i kašalj
Đumbir sadrži snažne protuupalne spojeve zvane gingeroli. U kliničkim je studijama dokazano da su pacijenti s artritisom imali manje bolova, a veću pokretljivost kada su redovito konzumirali đumbir.
Preporučuje se i protiv mučnine i proljeva, ali i kod zatvora, odnosno opstipacije.
Sadrži jedinstvenu kombinaciju vitamina, minerala i tzv. fitokemikalija pa je odličan prirodni lijek za prehladu i kašalj.
![Čili papričice za mršavljenje i protiv raka](https://krenizdravo.dnevnik.hr/wp-content/uploads/2023/03/Cili-papricice-za-mrsavljenje-i-protiv-raka.jpg?x60603)
Čili papričice za mršavljenje i protiv raka
Čili papričice su prebogate vitaminom C, ali i antioksidansima karotenoidima, kao što su beta karoten i kapsaicin. Potonji papričicama daje ljutinu, a ima protuupalna svojstva i ublažava bolove te pomaže sagorijevanje suvišne masti u tijelu, čime potiče mršavljenje.
Kapsaicin štiti i srčanožilni sustav tako što snižava razinu kolesterola i triglicerida u krvi, a povećava sposobnost tijela da otapa fibrin, tvar koja sudjeluje u stvaranju krvnih ugrušaka. Sve više istraživanja pokazuje da kapsaicin smanjuje i rizik od raka.
Pročitajte i članke:
- Hrana i zdravlje: Nutricionistica otkriva kako hrana utječe na naše zdravlje i zašto to ne smijemo olako shvaćati
- “Nezdrava hrana”: Nutricionistica otkriva što će se jako rijetko naći na njezinom tanjuru
- Kako spriječiti rak? Genetika nije jedini krivac! Najmanje 1/3 zloćudnih tumora može se spriječiti! Evo koji su rizični čimbenici koje možete mijenjati.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
![ljetni obrok za laganu probavu](https://krenizdravo.dnevnik.hr/wp-content/uploads/2024/06/ljetni-obrok-za-laganu-probavu-360x220.jpg?x60603)
Pobijedite nadutost: Lagani i osvježavajući ljetni obroci za zdravu probavu
- Nova Studio
- 4 min čitanja