Pune ljekovitih spojeva: Ovih 5 namirnica neka se češće nađe na vašem tanjuru, organizam će vam zahvaliti

Prirodno ljute namirnice izvanredno su ljekovite zahvaljujući tvarima koje im daju prodoran miris i okus

Prirodno ljute namirnice izvanredno su ljekovite zahvaljujući tvarima koje im daju prodoran miris i okus. Te su namirnice riznica vitamina, minerala i ljekovitih spojeva, poput flavonoida.

U nastavku donosimo popis pet takvih namirnica i zašto bi se trebale naći na vašem meniju.

Hren za jetru, žuč i gušteraču
FOTO: Shutterstock

Hren za jetru, žuč i gušteraču

Hren je bogat glukozinolatima, sumpornim spojevima za koje su mnoge znanstvene studije pokazale da u organizmu pokreću procese uništenja stanica raka. Pun je i vitamina C i B skupine, kao i minerala kalija, kalcija, željeza, magnezija, fosfora i silicija.

U narodnoj medicini hren se od davnina koristi kao prirodni antibiotik za jačanje imuniteta te liječenje kašlja, plućnih bolesti i općenito infekcija.

Potiče rad jetre, žuči i gušterače, pomaže kod upala mokraćnog sustava, a ublažava i bol kod reume i artritisa, tvrde nutricionisti.

Češnjak za krvni tlak i masnoću u krvi
FOTO: Shutterstock

Češnjak za krvni tlak i masnoću u krvi

Uz obilje vitamina i minerala, češnjak također sadrži jedinstvene sumporne spojeve. Među njima se ističe alicin koji, zajedno s vitaminom C, uništava štetne mikrobe te pridonosi ravnoteži krvnog tlaka i masnoća u krvi. Uvijek ga treba upotrebljavati u svježem obliku, nasjeckanog ili protisnutog, jer se tako pojačavaju njegova ljekovita svojstva.

Naime, kada je češnjak netaknut, sumporni spoj allin i enzim aliinaza odvojeni su u stanicama, a pri rezanju češnjaka stanice “pucaju” pa aliin i aliinaza mogu doći u dodir i na taj način stvoriti spoj alicin.

Zato se preporučuje ostaviti češnjak da odstoji najmanje pet minuta, a najbolje 10 minuta nakon rezanja, a prije konzumiranja ili pripremanja. Upravo je toliko vremena potrebno da nastane ljekoviti spoj alicin.
Luk za hemoroide, reumu i protiv raka
FOTO: Shutterstock

Luk za hemoroide, reumu i protiv raka

Luk je, baš kao i češnjak, poželjno ostaviti da radi stvaranja alicina nakratko odstoji nakon rezanja. I ovo je povrće riznica vitamina, minerala te ljekovitih spojeva poput flavonoida.

Stimulira i regulira mnoge funkcije unutrašnjih organa, održava ravnotežu crijevne flore, djeluje kao antibiotik kod raznih bakterijskih upala, uravnotežuje masnoće u krvi i krvni tlak, smanjuje rizik od osteoporoze, djelotvoran je u liječenju hemoroida i reumatskih tegoba, a znanstvena istraživanja potvrđuju veliku ljekovitost luka i kao antikancerogene namirnice pa se smatra i odličnom namirnicom u borbi protiv raka.

Đumbir za proljev, prehladu i kašalj
FOTO: Shutterstock

Đumbir za proljev, prehladu i kašalj

Đumbir sadrži snažne protuupalne spojeve zvane gingeroli. U kliničkim je studijama dokazano da su pacijenti s artritisom imali manje bolova, a veću pokretljivost kada su redovito konzumirali đumbir.

Budući da potiče cirkulaciju i metabolizam, đumbir smanjuje i bolove u mišićima nakon napora te uravnotežuje probavu.

Preporučuje se i protiv mučnine i proljeva, ali i kod zatvora, odnosno opstipacije.

Sadrži jedinstvenu kombinaciju vitamina, minerala i tzv. fitokemikalija pa je odličan prirodni lijek za prehladu i kašalj.

Čili papričice za mršavljenje i protiv raka
FOTO: Shutterstock

Čili papričice za mršavljenje i protiv raka

Čili papričice su prebogate vitaminom C, ali i antioksidansima karotenoidima, kao što su beta karoten i kapsaicin. Potonji papričicama daje ljutinu, a ima protuupalna svojstva i ublažava bolove te pomaže sagorijevanje suvišne masti u tijelu, čime potiče mršavljenje.

Kapsaicin štiti i srčanožilni sustav tako što snižava razinu kolesterola i triglicerida u krvi, a povećava sposobnost tijela da otapa fibrin, tvar koja sudjeluje u stvaranju krvnih ugrušaka. Sve više istraživanja pokazuje da kapsaicin smanjuje i rizik od raka.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

3.44 / 5   9

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu