Ovo su najbolji i najgori dodaci za vaš čaj

dodaci za čaj

Početkom ove godine američka znanstvenica je izazvala veliku raspravu o čaju. U svojoj knjizi Steeped: The Chemistry of Tea, dr. Michelle Francl, profesorica kemije na Bryn Mawr Collegeu, sugerirala je da je prstohvat soli ključ za savršen čaj.

Nakon što je tri godine istraživala ovu tvrdnju, zaključila je da sol smanjuje gorčinu jer natrijski ioni u soli blokiraju gorke receptore na jeziku. Njezina tvrdnja je izazvala toliku kontroverzu da je američko veleposlanstvo u Londonu moralo pojasniti da ovo nije službena politika SAD-a, uz šalu da će i dalje praviti čaj “na pravi način – mikrovalnom pećnicom”.

Iako je ta izjava bila šala, postoji stvarna zabrinutost u vezi s temperaturom vode pri kuhanju čaja. Korištenje previše vruće vode ne samo da može spržiti delikatne listove čaja, što čini čaj gorčim, već se također povezuje s povećanim rizikom od raka jednjaka.

Jedna studija je pokazala da konzumacija čaja temperature veće od 60 °C povećava rizik od raka jednjaka za 90 % kod onih koji piju više od 700 ml čaja dnevno. Ako često pijete čaj ili imate druge faktore rizika, preporučuje se kuhanje čaja na nižoj temperaturi ili hladno kuhanje.

Osim temperature vode, ljudi često dodaju nekonvencionalne sastojke u čaj, bilo zbog okusa ili zdravstvenih prednosti. Portal Everyday Health pitao je stručnjakinju za mišljenje o nekim popularnim opcijama, a evo njezinih odgovora.

Najbolje: Menta

Jackie Newgent, nutricionistica, obožava osvježavajući miris svježe mente, koja je dokazano korisna za ublažavanje probavnih smetnji, osobito kod osoba sa sindromom iritabilnog crijeva. Mentol u menti također može pomoći u smanjenju stresa.

menta u čaju
FOTO: Shutterstock

Najgore: Sol

Iako sol može smanjiti gorčinu, Newgent savjetuje da je ne dodajete jer ljudi već unose previše natrija. Umjesto toga, preporučuje balansiranje gorčine prirodnom slatkoćom voća.

Najbolje: Voće

Voće nije korisno samo zbog slatkoće, već i zbog vlakana, vitamina i antioksidansa. Newgent preporučuje divlje borovnice s crnim čajem, breskve s bijelim čajem i mango sa zelenim čajem za najbolji okus i zdravstvene prednosti.

Najgore: Zaslađivači

S obzirom na prekomjernu konzumaciju šećera u SAD-u (muškarci u prosjeku unose 19 čajnih žličica dnevno, a žene 15 čajnih žličica), Newgent savjetuje da ograničite zaslađivače u čaju. I šećer i umjetni zaslađivači povezani su s problemima poput pretilosti i dijabetesa.

Najbolje: Sok od citrusa ili korice

Dodavanje soka ili kore citrusa poboljšava i okus i nutritivnu vrijednost čaja. Sok limuna pruža vitamin C, snažan antioksidans s protuupalnim svojstvima, dok korica citrusa nudi dodatne antioksidanse i ugodan miris.

Najgore: Eterična ulja

Iako na društvenim mrežama možete naići na savjete da se eterična ulja, poput mente ili lavande, dodaju u čaj, treba ih koristiti s oprezom.

Ova ulja su vrlo koncentrirana i nisu strogo regulirana za upotrebu u hrani.

Newgent preporučuje da izbjegavate eterična ulja u čaju jer su topiva u mastima i najbolje se koriste s hranom koja sadrži masti, a ne s vodom od koje se priprema čaj.

mlijeko u čaju
FOTO: Shutterstock

Najbolje: Mlijeko

Iako dodavanje mlijeka u čaj nije tako uobičajeno u SAD-u kao u Ujedinjenom Kraljevstvu, mlijeko može biti korisno jer smanjuje gorčinu i pruža kalcij i proteine. Dodavanje mlijeka također može smanjiti učinak bojenja zubi čajem.

Najgore: Mikroplastika

Iako nitko namjerno ne dodaje mikroplastiku u čaj, određene vrećice čaja mogu se raspasti u vrućoj vodi i otpustiti milijarde čestica.

Jedna studija povezuje mikroplastiku s kardiovaskularnim problemima, poput srčanih udara i moždanih udara, pa se preporučuje korištenje čaja u listićima ili vrećica koje ne sadrže plastiku.

Najbolje: Đumbir

Đumbir je popularan kao pomoć za probavu. Čak i ako nemate vrećicu čaja od đumbira, dodavanje đumbirovog praha, ekstrakta ili svježeg đumbira u bilo koji čaj donosi slične prednosti. Đumbir ima protuupalna, antimikrobna i antikarcinogena svojstva.

Osim što je ukusan, čaj od đumbira može ublažiti probavne smetnje, mučninu, povraćanje ili bolest u vožnji

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Groth, L. (2024). Tea Lovers, These Are the 8 Best and Worst Things to Add to Your BrewEveryday Health.
  2. Hernandez, L. M. i sur. (2019). Plastic Teabags Release Billions of Microparticles and Nanoparticles into Tea. Environ. Sci. Technol., 53(21): 12300–12310.
  3. Islami, F. i sur. (2019). A prospective study of tea drinking temperature and risk of esophageal squamous cell carcinomaIJC, 146(1): 18–25.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu