7 užina u koje se gastroenterolozi kunu za bolje zdravlje crijeva

Vlakna u suhom voću također podržavaju redovitu probavu, ali pripazite na količine jer je kalorično

U današnjem ubrzanom tempu života užine su postale gotovo nezaobilazan dio naše prehrane. Čak 60 % ljudi užina barem jednom ili dvaput dnevno, dok gotovo polovica užina tri ili više puta dnevno.

Svaka užina je prilika da svojem probavnom sustavu pružite ono što mu treba – ili da je potpuno propustite. Srećom, gastroenterolozi ističu da pravilan odabir užina može značajno poboljšati zdravlje crijeva, a mnogi od njih imaju omiljene kombinacije koje i sami redovito konzumiraju.

Važno je hraniti svoj crijevni mikrobiom jer njegova ravnoteža ima velik utjecaj na cjelokupno zdravlje, kaže dr. Shahan Fernando, voditelj gastroenterologije u Phoenix Children’s, za Eating Well.

Naš mikrobiom – bilijuni bakterija u probavnom traktu – ključan je za probavu, imunološki sustav, metabolizam, pa čak i raspoloženje. Užine koje birate izravno utječu na to koje će bakterije uspijevati.

Dobro nahranjeno crijevo je i otpornije crijevo – a otpornost počinje iznutra, dodaje dr. Leybelis Padilla, gastroenterologinja.

Evo sedam zdravih grickalica za crijeva koje gastroenterolozi preporučuju, uz objašnjenje zašto djeluju.

1. Grčki jogurt s granolom i voćem

Ova klasična kombinacija prava je poslastica za crijevo. Grčki jogurt bogat je probioticima – živim bakterijama koje podržavaju mikrobiom. Dodate li granolu s niskim udjelom šećera i svježe voće, dobivate grickalicu koja zadovoljava glad i jača crijevnu floru.

Istraživanja pokazuju da redovita konzumacija jogurta poboljšava funkciju crijevne barijere i smanjuje upale u probavnom sustavu. Kombinacija probiotika iz jogurta i prebiotičkih vlakana iz voća i granole stvara tzv. sinbiotički učinak – hrani crijevo i dobre bakterije u njemu.

redovita konzumacija jogurta poboljšava funkciju crijevne barijere i smanjuje upale u probavnom sustavu
FOTO: Shutterstock

2. Suho voće – marelice i smokve

Dr. Fernando često bira suho voće za prenosivu užinu. Suhe marelice i smokve bogate su vlaknima i sadrže fruktane – vrstu prebiotičkih vlakana koja hrane dobre crijevne bakterije.

Prebiotici su neprobavljiva vlakna koja služe kao hrana probioticima, pomažu im da se razvijaju i razmnožavaju u probavnom traktu.

Vlakna u suhom voću također podržavaju redovitu probavu, ali pripazite na količine jer je kalorično.

3. Chia puding

Chia sjemenke su male, ali moćne, ističe dr. Padilla. Nakon što ih namočite u mlijeku (kravljem ili biljnom), pretvaraju se u kremasti puding bogat vlaknima i omega-3 masnim kiselinama. Vlakna pomažu uravnotežiti mikrobiom i poboljšati probavu.

Omega-3 masne kiseline imaju i protuupalna svojstva koja mogu koristiti crijevu. Chia puding idealan je za pripremu unaprijed i brzu užinu tijekom tjedna.

4. Mješavina orašastih plodova – indijski oraščići i pistacije

Orašasti plodovi su praktični i nutritivno bogati. Indijski oraščići i pistacije sadrže vlakna, zdrave masnoće i inulinske fruktane – prebiotike koji potiču rast dobrih bakterija u crijevima.

Osim toga, orašasti plodovi pružaju biljni protein i minerale poput magnezija, važnog za rad mišića u probavnom sustavu. Šaka orašastih plodova savršena je grickalica koja hrani vaš mikrobiom.

Redovita konzumacija avokada može povećati raznolikost mikrobioma i smanjiti upale u crijevima
FOTO: Shutterstock

5. Guacamole s integralnim čipsom

Avokado je pravi supernutritivni proizvod za crijeva. Bogat je vlaknima, zdravim masnoćama i biljnim spojevima koji podržavaju crijevnu floru.

Redovita konzumacija avokada može povećati raznolikost mikrobioma i smanjiti upale u crijevima. Dr. Padilla ga voli kao guacamole uz integralni čips ili na kruhu s malo sjemenki. Kombinacija zdravih masnoća i vlakana čini ovu užinu i zasitnom i prijateljskom prema crijevima.

6. Humus s bademovim krekerima

Slanutak – glavni sastojak humusa – bogat je vlaknima i otporstvom na probavu (rezistentni škrob), što pomaže zdravoj probavi. Humus s bademovim krekerima pruža hrskavost i dodatne zdrave masnoće.

Ova užina poboljšava sastav mikrobiote i može smanjiti metaboličke rizike. Fruktani iz slanutka služe kao gorivo dobrim bakterijama, a rezistentni škrob fermentira u debelom crijevu, stvarajući korisne kratkolančane masne kiseline.

7. Grickalice obogaćene vlaknima

Za užinu u pokretu dr. Fernando preporučuje pločice obogaćene vlaknima, posebno one s ekstraktom korijena cikorije, prirodnim izvorom inulina – snažnog prebiotika.

Birajte pločice s barem pet grama vlakana po porciji i minimalno dodanog šećera. Idealne su za zauzete dane kada trebate praktičnu, ali zdravu grickalicu koja podržava probavu.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu