4 najzdravije zamjene za maslac za kuhanje i pečenje
- Budite prvi i komentirajte!
- 1 min čitanja

Maslac je sastojak bez kojeg mnogi ne mogu zamisliti doručak ili pečenje kolača, no za osobe s intolerancijom na laktozu, alergijom na mlijeko ili one koji paze na unos zasićenih masti – on može biti problematičan.
Srećom, postoji niz alternativa koje mogu poslužiti umjesto maslaca, a istovremeno obogatiti vašu prehranu.
1. Maslinovo ulje
Maslinovo ulje prirodno je bez laktoze i mliječnih sastojaka pa je odličan izbor ako ste alergični na mlijeko ili ga izbjegavate.
Sadrži zdrave mononezasićene masnoće, koje mogu pomoći u snižavanju LDL kolesterola (tzv. lošeg kolesterola). Također, ima antioksidativna i protuupalna svojstva, a istraživanja ga povezuju s manjim rizikom od srčanih bolesti, demencije i određenih vrsta raka.
2. Kokosovo ulje
Kokosovo ulje je također bez mlijeka i pogodno za vegane. Međutim, sadrži oko 90 % zasićenih masti, pa nije najbolji izbor za one koji žele čuvati zdravlje srca. Podiže LDL kolesterol jednako kao maslac ili mast.
Možete ga koristiti u umacima ili za pirjanje povrća, ali preporučuje se koristiti ga u manjoj količini – otprilike 25 % manje nego što bi recept inače tražio maslaca.

3. Ghee (pročišćeni maslac)
Ghee se radi od maslaca i zato nije pogodan za osobe s alergijom na mlijeko. Ipak, sadrži tek male količine laktoze pa ga mnogi s intolerancijom na laktozu dobro podnose.
Bogat je masnoćama pa se uklapa u keto prehranu, i koristi se na isti način kao i maslac – kao namaz, za pirjanje ili prženje.
4. Biljni maslac
Biljni maslaci napravljeni su od različitih ulja, poput avokada, kokosa, masline, suncokreta ili soje. To ih čini pogodnima za vegane i vegetarijance. Njihova nutritivna vrijednost ovisi o sastavu, no u većini slučajeva mogu se koristiti jednako kao klasičan maslac u pečenju i kuhanju.
Ostale zamjene za maslac u kuhinji
Osim ulja i biljnih maslaca, u pripremi kolača i deserata možete koristiti i druge sastojke – zgnječene banane, nezaslađenu jabuku, grčki jogurt ili avokado. Oni dodaju vlagu i vezivnost bez potrebe za maslacem.
Ako tražite namaz umjesto maslaca, odlične opcije su humus, krem sir, guacamole, maslac od orašastih plodova (kikiriki, badem, indijski orah) ili sjemenki (suncokretove).
Pročitajte i ove članke:
- Dobre i loše masti: Koje trebate jesti, a koje izbjegavati?
- Ghee – ayurvedski dragulj za zdravlje i ljepotu tijekom zime
- Biljne zamjene za maslac – maslac od badema, oraha i kokosa.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo

Podgrijavate rižu? Evo zašto to može biti kobna greška!
- Tomislav Stanić
- 1 min čitanja
- Pietrangelo, A. (2025). 4 Healthiest Butter Substitutes for Cooking and Baking. Verywell Health.
- LeWine, H. E. (2024). Is extra-virgin olive oil extra healthy? Harvard Health Publishing.