Stručno odobrava

,

Oticanje nogu u trudnoći – uzroci i liječenje

oticanje nogu u trudnoci

Otečene noge, gležnjevi i stopala jedan su od glavnih razloga zabrinutosti među trudnicama, premda se radi o posve normalnoj pojavi. Mnoge trudnice se žale na bol, edem (oticanje) i javljanje nevoljnih kontrakcija mišića, odnosno grčeva u nogama.

Gotovo 60 do 80% žena u nekom razdoblju trudnoće iskusi problem otečenih i bolnih nogu.

Kod nekih trudnica edem je na sreću minimalan, a kod nekih nažalost jakog intenziteta, čak i bolan.

Problem s oticanjem gležnjeva i stopala može se javiti već i u drugom tromjesečju, ali najčešće se javlja u trećem tromjesečju. Oticanje nogu u ranoj trudnoći također nije neuobičajeno, ali svakako zahtijeva posjet liječniku.

U trudnoći može doći do oticanja cijelog tijela (edemi u trudnoći), ali je otok nogu najčešći.

Oticanja nogu u trudnoći – uzroci

Glavni uzrok oticanja stopala i gležnjeva u trudnoći je prekomjerno zadržavanje vode i natrija (konzumacija namirnica s velikom količinom natrija) u organizmu, a to dovodi do edema (oticanja).

Tijelo je tijekom trudnoće podložno mnogim hormonalnim promjenama. Velike količine tekućine u potkožnom vezivnom tkivu rezultat su povećane propusnosti kapilara.

oticanje nogu

Na oticanje gležnjeva i stopala mogu dodatno utjecati i visoki hidrostatski tlak do kojeg dolazi radi pritiska maternice (na krvne žile) koja je uvećana i raste. Također, potaknuto je cjelodnevnim stajanjem ili sjedenjem na poslu ili kod kuće. Samo oticanje je dodatno potaknuto povećanim pritiskom u nožnim venama prilikom debljanja u trudnoći. Ako se naglo dobije na tjelesnoj težini – problemi sa oticanjem će biti veći.

Osim toga, tijelu u trudnoći je potrebno više tekućine nego obično zbog povećane proizvodnje krvi, tako da bez obzira na količinu unesene tekućine, tijelo će ipak zadržati potrebnu količinu, makar crpilo tekućinu iz organizma.

Ako se neumjereno konzumira konzervirana hrana, kao i gazirana pića, mogućnost oticanja nogu je veća. Također, pušenje u trudnoći koje oslabljuje cirkulaciju povećava taj rizik.

Važno je spomenuti kako je visoki krvni tlak faktor koji vas može brinuti. Nakon trudnoće i porođaja, krvnom tlaku je najčešće potrebno neko vrijeme za konačnu stabilizaciju. Ako visoki krvni tlak stvara velike zdravstvene probleme, liječnik će vam vjerojatno propisati lijekove za regulaciju krvnog tlaka.

Bol u nogama u trudnoći

Velik broj žena ima bolove i grčeve u nogama prije spavanja. Bol u nogama u trudnoći je posve normalno stanje. Oticanje nogu u ranoj trudnoći može biti praćeno intenzivnim bolovima.

Intenzitet oticanja i boli se povećava navečer, a smanjuje ujutro.

Bol u nogama u trudnoći, odnosno oticanje lijeve noge u trudnoći ili oticanje desne noge u trudnoći (pojedinačno) se može pojaviti kao odgovor na hormonalne promjene tijekom rane trudnoće, ali može biti i posljedica znatno opasnijeg problema kao što je krvni ugrušak.

Oticanje nogu i/ili bol pred porod obično se manifestira kod žena kojima se oticanje nije javljalo tijekom trudnoće. Međutim, ako otiče samo jedan noga te je oticanje praćeno nesnosnim bolovima potrebno je potražiti pomoć liječnika.

Grčevi u nogama u trudnoći

Grčevi u nogama u trudnoći su uglavnom problem koji se pojavljuje tijekom drugog ili u trećem tromjesečju trudnoće. Grčevi u nogama u trudnoći većinom se manifestiraju na području listova (lat. musculus soleus) te izazivaju vrlo intenzivnu bol.

Grčevi u trudnoći mogu biti uzrokovani stanjima kao što su :

 • poremećaj rada štitnjače,
 • manjak minerala u organizmu,
 • poremećaji u funkciji bubrega,
 • nedostatak magnezija, kalcija ili željeza,
 • slaba cirkulacija.

Grčevi u nogama u trudnoći medicinski su problem koji je potrebno tretirati, a ne ignorirati. Veliki nedostatak magnezija u organizmu može dovesti do prijevremenog poroda. Trudnicama se upravo zbog toga preporučuje konzumacija magnezija. Ako se intenzitet grčeva ne smanjuje, liječnici će propisati i kalcij i željezo.

Kako bi se intenzitet grčeva smanjio, prije spavanja je potrebno razgibavati prste i zglobove laganim kružnim pokretima ili masažom – potaknuti cirkulaciju. Dugotrajno stajanje ili sjedenje s prekriženim nogama može samo dodatno pogoršati stanje. Ako je trudnica primorana stajati, najbolje je često mijenjati položaj, odnosno prebacivati težinu s jedne noge na drugu.

Preeklampsija

Preeklampsija je poremećaj koji se javlja u trudnoći i izaziva oticanje drugih dijelova tijela (edemi u trudnoći) osim nogu kao što su lice ruke.

Simptomi preeklampsije su sljedeći:

Preeklampsija je ozbiljna komplikacija koja se može razviti tijekom trudnoće. Ona može ugroziti život djeteta i majke.

Javlja se oko 20. tjedna trudnoće, međutim, može se pojaviti i ranije. Ako se preeklampsija ne liječi, može prerasti u eklampsiju te uzrokovati gubitak svijesti, a u iznimnim slučajevima smrt majke i djeteta.

Preeklampsija i eklampsija – uzroci, simptomi i liječenje!

Preeklampsiju je teško izbjeći. Upravo zbog toga je bitno redovito odlaziti na preglede i pratiti stanje kako bi se poremećaj mogao tretirati. Uz pravilnu njegu, terapiju i liječnički nadzor rizici preeklampsije se svode na minimum.

trudnica oticanje

Liječenje otečenih nogu u trudnoći

Oticanje nogu u trudnoći ponekad jednostavno nije moguće spriječiti unatoč svim naporima te promjenama životnih i prehrambenih navika. Natečene noge u trudnoći su problem koji se može pokušati kontrolirati raznim metodama samopomoći.

Metode:

 • pijte dovoljno tekućine,
 • smanjite unos namirnica koje obiluju natrijem (sol zadržava vodu),
 • hranite se voćem i povrćem, pijte svježe cijeđene sokove,
 • nastojte se što više kretati – poticati što bolju cirkulaciju (barem pola sata dnevno),
 • obroke pripremajte na češnjaku (češnjak poboljšava cirkulaciju),
 • izbjegavajte se hraniti konzerviranom hranom,
 • prestanite s pušenjem, ne samo zbog nakupljanja vode u organizmu, već i zbog toga što pušenje može ostaviti trajne posljedice u razvoju vašeg djeteta,
 • kada ste kod kuće držite noge na povišenoj podlozi ili jastuku,
 • izmjenično se tuširajte toplom i hladnom vodom (poboljšava cirkulaciju),
 • ako već niste, prestanite s konzumacijom alkohola i gaziranih pića,
 • posavjetujte se s liječnikom oko uzimanja magnezija, kalcija i željeza,
 • kao preventivu nositi ravnu obuću,
 • redovito odlazite na kontrole kod liječnika.

Kao što smo već naveli, nakon trudnoće organizam će sam od sebe početi s procesom izbacivanja viška tekućine koji se nakupio tijekom trudnoće. Nakon poroda će vam gležnjevi i stopala biti izrazito natečeni, ali to bi trebalo u potpunosti nestati kroz nekoliko tjedana.

Liječnik će vam dati posebne savjete kojih se trebate pridržavati. Ako želite doznati više o drugim uzrocima, simptomima i liječenju otečenih nogu predlažemo vam čitanje našeg članka: Oticanje nogu – uzroci i liječenje!

Članak uređen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Oticanje nogu u trudnoći – uzroci i liječenje

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

 • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
 • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
 • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.