Lubenica dijeta ili krastavac dijeta: Zvuče obećavajuće! Evo što o tome misli nutricionistica

Lubenica dijeta ili krastavac dijeta

Zaintrigirale su vas lubenica dijeta ili krastavac dijeta? Internet je pun raznih dijeta i prijedloga jelovnika za mršavljenje. Kada čitamo benefite svake dijete, zvuči nam obećavajuće i kao da će baš ta dijeta ovaj put napraviti razliku i dati nam toliko željeni rezultat – gubitak suvišnih kilograma

Pritom nije važno je li ta dijeta u skladu s nutricionističkim preporukama ili smjernicama pravilne prehrane, važno je da mi stignemo na cilj, a onda ćemo razmišljati što i kako dalje. 

Ovakav način razmišljanja funkcionira samo kada se osoba želi vrtjeti ukrug, želi brza, a nikako trajna rješenja i fokusirana je isključivo na izgled. Promjena prehrane, kalorijski deficit ili dijeta puno je više od mršavljenja. 

Za trajni gubitak kilograma trebamo slijediti otprilike ove korake:

 • analizirati dosadašnji način prehrane i životni stil
 • odrediti uzroke debljanja i okidače
 • otkriti pogrešna uvjerenja u vezi prehrane, tijela i zdravlja
 • odrediti nove prehrambene smjernice i napraviti plan koraka
 • raditi na svojim uvjerenjima
 • usvajati osnovno znanje iz prehrane
 • razlučiti istinu od mita i dezinformacija. 

Da biste razumjeli što se misli pod zadnjom točkom, pročitajte članak “Mitovi o hrani koji vas sabotiraju: Nutricionistica otkriva sve“.

Jedini način da osoba smršavi jest da je u kalorijskom deficitu
FOTO: Shutterstock

Ponovimo zašto su dijete opasne

Jedini način da osoba smršavi jest da je u kalorijskom deficitu koji je za svaku osobu specifičan. Sve dijete postižu kalorijski deficit, ali na pogrešan način – najčešće izbacivanjem pojedinih skupina namirnica zbog čega možemo biti u nutritivnom deficitu ili pak ne unosimo dovoljno vlakana i vode. 

Više o tome pročitajte u članku “Analiza popularnih dijeta: Nutricionistica objašnjava zašto je pravilna prehrana bolji izbor“.

Eksperimentiranje s raznim dijetama može biti opasno, ne samo po fizičko, već i po mentalno zdravlje, zbog čega danas svjedočimo brojnim i novim poremećajima u prehrani. Ako ste se odlučili na dijetu usred ljeta ili tik pred godišnji odmor, prije svega pročitajte kako i zašto se prestati opterećivati s bikini tijelom u članku “Nemate bikini tijelo? Evo zašto i kako se prestati opterećivati s time“.

Najispravniji način mršavljenja uključuje pravilnu prehranu u kalorijskom deficitu prilagođenu pojedincu, redovito vježbanje, ponajprije težinske treninge i povišeni unos proteina.
Dijeta s lubenicom - iskustva
FOTO: Shutterstock

Lubenica dijeta – pomodarstvo rizično za zdravlje

Dok pojedine vrste dijeta voće deklariraju kao nepoželjno u procesu mršavljenja, druge pak dijete po voću nazivaju svoje režime prehrane, pa tako postoji i lubenica dijeta. Dijeta s lubenicom obećava gubitak velikog broja kilograma u kratkom vremenu, a svoje argumente temelji na sljedećim tvrdnjama:

 • lubenica je niskokalorična (oko 33 kcal na 100 g)
 • vara glad
 • djeluje povoljno na probavu
 • zauzima puno mjesta u želucu, pa se pojede manja količina hrane. 

Sve su ove stavke relativno točne, no znači li to da lubenicu trebamo jesti kao zamjenu za ostale namirnice, obroke i jesti je baš u svakom obroku? Tako lubenica dijeta sugerira da se za doručak pojedu dvije kriške lubenice i popije zeleni čaj. Idući obrok je ručak koji sadrži meso, rižu i ponovno jednu krišku lubenice. Za večeru se preporučuju sir s kruhom i jedna kriška lubenice.

Gledajući ovaj jelovnik, svakako se postiže kalorijski deficit koji je jedini zaslužan za gubitak kilograma. No, ova dijeta ima puno manjkavosti. Najprije, doručak nije nikako u skladu s preporukama pravilne prehrane, odnosno nije uravnotežen i raznolik. Pojesti samo lubenicu za doručak znači biti ubrzo gladan, umoran i razdražljiv ako se mora čekati nekoliko sati do ručka. 

Uravnotežen obrok u sebi sadrži proteine, masti i složene ugljikohidrate kako bi razina šećera u krvi ostala stabilna, kako bismo bili siti i imali dovoljno energije, koncentracije i fokusa do ručka, posebice ako radimo. Zapravo, od ovakvog tipa doručka samo ćete pregladniti i nećete se moći suzdržati za ručak ili večeru i krenut ćete jesti sve pred sobom. Zato se doručak i smatra jednim od najvažnijih obroka. 

Za razliku od doručka, ručak je relativno uravnotežen, no umjesto lubenice dodajte povrće. Povrće je također niskokalorično i upotpunit će obrok s mesom i rižom. Jedna od triju ključnih riječi pravilne prehrane je raznolikost, a to ne možemo postići ako smo sve voće i povrće zamijenili lubenicom. 

Dijeta s lubenicom
FOTO: Shutterstock

Lubenica jest bogata određenim nutrijentima, no ne sadrži neke druge vitamine, minerale i antioksidanse prisutne u drugim vrstama voća i povrća. To što ćete umjesto lubenice u ručak dodati povrće neće napraviti razliku u kalorijama. 

Večera je također relativno uravnotežena, ali ponovno, umjesto lubenice dodajte povrće kako bi vaše tijelo dobilo potrebne mikronutrijente. Ako pak jedete tolike količine lubenice zbog sadržaja vode, vodu možete nadoknaditi jednostavno konzumiranjem vode ili domaće limunade bez šećera kroz dan. 

Dijeta s lubenicom – iskustva

Dijeta s lubenicom samo je još jedno prehrambeno pomodarstvo koje obećaje brda i doline, traži puno odricanja i rizika po zdravlje ako se provodi dugoročno, a kalorijski deficit vrlo jednostavno postignite prema principima pravilne prehrane. Tako ćete biti siti, zdravi i imati dovoljno energije. 

Iskustva osoba koje su provodile ovu dijetu govore da su neki ostvarili brz gubitak kilograma, ali s naglaskom da su jeli ipak manje količine lubenice te da su se osjećali loše. Učite na tuđim greškama i stavite zdrav razum i zdravlje na prvo mjesto. 

Dijeta s krastavcima
FOTO: Shutterstock

Krastavac dijeta – jelovnik 

Ako postoji lubenica dijeta, zašto ne bi postojala i krastavac dijeta koja se zapravo vodi vrlo sličnim obećanjima i argumentima kao i dijeta s lubenicom. Dijeta s krastavcima se provodi oko tjedan dana i zapravo nema ništa revolucionarno.

Za glavne obroke i međuobroke preporučuje se više-manje ono što je u skladu s preporukama pravilne prehrane, ali se uz obroke jede salata od krastavaca. Na primjer, za doručak se jedu kuhana jaja, tuna i krastavci. Ovom obroku nedostaje izvor složenih ugljikohidrata poput šnite integralnog kruha.

Za međuobrok se preporučuje voće ili voćna salata. Za ručak krumpir ili kruh te salata od krastavaca. Pogađate, tko bi jeo samo kruh ili krumpir s krastavcima, glavni obrok lišen proteina? Bilo bi pravilnije da se krumpiru doda tuna iz doručka, umjesto da za doručak pojedete proteinsku bombu, a za ručak u potpunosti izostavite proteine. 

Za drugi međuobrok sugerira se shake od krastavaca te za večeru oko 300 g svježeg voća. Večera, naravno, nije nimalo uravnotežena. Da se uz voće preporučuju još zobene pahuljice i orašasti plodovi, takav bi se obrok donekle mogao nazvati uravnoteženim. 

Krastavac dijeta
FOTO: Shutterstock

Dijeta s krastavcima nema apsolutno nikakvog smisla. Krastavac, kao ni lubenica, nemaju moć natjerati naše tijelo da gubi kilograme samo zato što ćemo ih koristiti kao zamjenu za druge namirnice, posebice one poput povrća koje ima približno isti broj kalorija kao i krastavci ili lubenica. 

Naše tijelo jedino gubi kilograme u kalorijskom deficitu, odnosno kad unosimo manje kalorija nego što nam je potrebno za održavanje trenutne tjelesne težine. Isto možete postići s pravilnom prehranom i svim skupinama namirnica, pametno kombiniranima i u određenoj količini s kojom će se osigurati kalorijski deficit.

Dijeta s krastavcima – iskustva

Nakon svih mogućih benefita koje možete imati na kraju ove dijete, zagovaratelji će vam ipak priznati da je potrebno mijenjati prehrambene navike i uvesti redovitu fizičku aktivnost. Također, naglašavaju da se radi o vrlo restriktivnoj dijeti, a nadodali bismo i da se radi o kontroverznoj dijeti koja može biti uvjerljiva za osobe koje nemaju dovoljno znanja o osnovama pravilne prehrane

Upozorava se i da se dijeta ne provodi dulje od dva tjedna jer može imati negativne posljedice za zdravlje. Rekli bismo da, kada čitate o ovakvim dijetama, kao i kod lijekova, obavezno pročitajte moguće nuspojave

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

3 / 5   2

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu