Kako brzo i zdravo smršaviti? Ove metode dokazano djeluju

Kako brzo i zdravo smršaviti

Mnogi se prije ljeta pitaju kako brzo i zdravo smršaviti. Fokusiranje na održive zdravstvene prakse, a ne na brza rješenja, može dovesti do dugotrajnih poboljšanja i zdravlja i upravljanja težinom.

Kako brzo i zdravo smršaviti? – 9 metoda

Evo znanstveno potkrijepljenih strategija za mršavljenje.

Neka vaš tanjur bude raznolik

U svoje obroke unesite uravnoteženu mješavinu proteina, masti, povrća i složenih ugljikohidrata. Pogledajte tablice koje predlažu određene količine svake skupine namirnica ovisno o dobi.

Dajte prioritet proteinima

Konzumacija odgovarajuće količine proteina ključna je za očuvanje mišićne mase tijekom mršavljenja. Također, pomaže u suzbijanju žudnje i potiče sitost. Nemasno meso, mahunarke i leća izvrsni su izvori proteina.

Pročitajte članak “Koliko proteina dnevno unositi za izgradnju mišića? Evo koja je preporučena doza prema istraživanjima“.

Konzumirajte povrće

Ciljajte na dnevni unos od oko 2,5 šalice povrća, fokusirajući se na opcije bogate hranjivim tvarima kao što su lisnato povrće, rajčice i paprike. Vodite računa o škrobnom povrću poput krumpira i prema tome ograničite porcije.

Ciljajte na dnevni unos od oko 2,5 šalice povrća
FOTO: Shutterstock

Birajte zdrave masti

Odlučite se za izvore poput maslinovog ulja, avokada i orašastih plodova, dok umjereno unosite zasićene i trans masti.

Ove masti podupiru cjelokupno zdravlje ako se konzumiraju umjereno.

Ostanite aktivni

Slijedite smjernice za tjelesnu aktivnost, koje preporučuju kombinaciju kardiovaskularnih vježbi i vježbi snage. Prije početka novog režima vježbanja uvijek se posavjetujte sa zdravstvenim radnikom.

Povećajte unos vlakana

Hrana bogata vlaknima potiče sitost, stabilizira razinu šećera u krvi i podržava zdravlje probavnog sustava. Težite dnevnim porcijama voća, povrća, cjelovitih žitarica i mahunarki.

Vježbajte svjesno jesti

Ako se pitate kako brzo i zdravo smršaviti, važno je da usporite tijekom obroka, obratite pozornost na znakove gladi i usredotočite se na osjetilno iskustvo jedenja. Ovaj pristup može spriječiti prejedanje i potaknuti zdraviji odnos s hranom.

Pročitajte članak “Izgradite zdrav odnos s hranom: Psihologinja donosi 7 savjeta“.

žena pije vodu
FOTO: Shutterstock

Ostanite hidrirani

Pijenje vode prije jela može smanjiti unos hrane i pomoći u mršavljenju. Odlučite se za niskokalorična pića i dajte prednost hidrataciji za cjelokupnu tjelesnu funkciju.

Dajte prioritet snu

Ciljajte na najmanje sedam sati kvalitetnog sna svake noći jer neadekvatan san može poremetiti hormone povezane s regulacijom gladi i apetita.

Treba li brojiti kalorije?

Iako brojanje kalorija nije uvijek potrebno, može biti korisno ako mršavljenje zastane. Međutim, ključno je održavati uravnoteženu prehranu i izbjegavati pretjerano ograničavanje kalorija jer to može biti kontraproduktivno i potencijalno štetno. Savjetuje se savjetovanje s pružateljem zdravstvenih usluga za personalizirane preporuke.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Ajmera, R. i Sharon, A. (2024). Science-Backed Tips to Lose Weight Fast and Sustainably. Healthline.
  2. Neumann, K. D. (2024). How To Lose Weight Fast, According To Experts. Forbes.
  3. Williams Strudwick, T. (2023). How to naturally lose weight fast. Medical News Today.

Ocijenite članak

5 / 5   1

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu