5 zdravih i brzih jela iz friteze na vrući zrak koja će vas oduševiti
- Budite prvi i komentirajte!
- 4 min čitanja
Friteza na vrući zrak postala je pravi hit u kuhinji – i to s razlogom. Omogućuje vam da pripremite hrskava, sočna i zdrava jela uz minimalno ulja i u mnogo kraćem vremenu nego u pećnici.
Ako ste tek nabavili svoju fritezu na vrući zrak ili jednostavno tražite nove ideje za brze i ukusne obroke, donosimo vam pet recepata koje možete lako isprobati kod kuće.
Friteza na vrući zrak koristi strujanje vrućeg zraka kako bi hranu učinila savršeno zlatnom i hrskavom, a istovremeno zadržala sočnost.
Savjet: Nemojte pretrpavati košaricu, protresite hranu na pola pečenja i smanjite temperaturu iz klasičnih recepata za 15 – 20 °C. Gotovo svako jelo koje pripremate u pećnici možete s malo prilagodbe napraviti i u fritezi na vrući zrak.
U nastavku donosimo pet prijedloga recepata koji će vas uvjeriti da friteza može biti vaš omiljeni kuhinjski saveznik.

1. Ražnjići od lososa i tikvica s umakom od krastavca i kopra
Ovi ražnjići idealni su za lagani, osvježavajući obrok. Losos se marinira u mješavini maslinovog ulja, limunovog soka, javorovog sirupa i začina, a zatim peče uz kriške tikvica.
Sastojci za četiri porcije:
- losos (porcije od 170 g)
- 2 tikvice
- 2 limuna
- 1/4 šalice maslinovog ulja
- 1 i pol jušna žlica javorovog sirupa
- 1 jušna žlica talijanskog začina
- pola krastavca
- 3 i pol jušne žlice svježeg kopra
- 1 i pol jušna žlica svježe metvice
- 2 čajne žličice mljevenog češnjaka
- 1 šalica grčkog jogurta
- 4 šalice rikule.
Priprema
- Zagrijte fritezu na 200 °C.
- Losos narežite na komade od pet centimetara i začinite solju sa svih strana.
- Tikvice narežite na kolutiće debljine 1,2 cm.
- Tanko narežite polovicu limuna, a sok preostalog limuna iscijedite.
- Nanižite ražnjiće s kriškama lososa, tikvica i limuna. Stavite ih na lim za pečenje obložen folijom.
- U maloj zdjeli pomiješajte četiri jušne žlice limunovog soka, maslinovo ulje, javorov sirup, talijanski začin i prstohvat soli i papra.
- Premažite ražnjiće od lososa.
- Pecite ražnjiće osam minuta u prethodno zagrijanoj fritezi.
- U međuvremenu narežite krastavac na kockice.
- Nasjeckajte kopar i mentu.
- U maloj zdjeli pomiješajte češnjak, krastavac, kopar, mentu i grčki jogurt. Začinite solju i paprom po ukusu.
- Poslužite ražnjiće od lososa na podlozi od rikule s umakom od krastavaca.

2. Piletina u jogurtu s umakom od začinskog bilja i zelenim mahunama
Hrskavi pileći medaljoni s aromatičnim jogurt umakom i zelenim mahunama savršeni su za brz, a uravnotežen ručak.
Sastojci za četiri porcije:
- 3 i pol jušne žlice svježe metvice
- 3 i pol jušne žlice svježeg kopra
- 4 limuna
- 2 šalice jogurta
- 2 čajne žličice mljevenog češnjaka
- 450 g pilećih prsa (narezanih na trakice)
- 1 šalica krušnih mrvica
- 2 čajne žličice dimljene paprike
- 1/4 šalice maslinovog ulja
- 450 g svježih zelenih mahuna.
Priprema
- Zagrijte fritezu na 190 °C.
- Grubo nasjeckajte mentu i kopar te prebacite u srednju zdjelu.
- Naribajte koricu i iscijedite sok limuna pa dodajte četiri čajne žličice korice i četiri jušne žlice soka u zdjelu. Sačuvajte preostalu koricu i sok.
- Dodajte jogurt, češnjak, sol i papar začinskom bilju i dobro promiješajte. Polovicu smjese prebacite u drugu zdjelu i sačuvajte za kasniji korak.
- U preostalu smjesu jogurta umiješajte piletinu da se obloži.
- Na tanjuru pomiješajte četiri čajne žličice preostale limunove korice, krušne mrvice, dimljenu papriku, sol i papar.
- Lagano namažite lim za pečenje s dvije jušne žlice maslinovog ulja.
- Umočite svaki komad piletine u smjesu krušnih mrvica dok se ne obloži. Stavite na namašćen lim za pečenje.
- Pecite 20 – 25 minuta ili dok ne porumeni i ne bude pečeno.
- U međuvremenu odrežite krajeve zelenim mahunama.
- Zagrijte preostale dvije jušne žlice maslinovog ulja u maloj tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte zelene mahune i pržite 6 – 8 minuta, često miješajući dok se ne ispeku do željene pečenosti.
- Začinite s malo preostalog limunovog soka, soli i papra po ukusu.
- Izvadite piletinu iz friteze i poslužite sa umakom od jogurta s začinskim biljem i zelenim mahunama.

3. “Tost” od batata s avokadom
Zdrava i bezglutenska alternativa klasičnom tostu – kriške batata umjesto kruha! Savršeno za doručak ili lagani ručak.
Sastojci za četiri porcije:
Priprema
- Zagrijte fritezu na 200 °C.
- Narežite batat na tanke ploške (oko 0,5 cm) i pecite 10 – 12 minuta, uz okretanje na pola vremena.
- Kad batat omekša i dobije blago hrskave rubove, posložite po njemu avokado, naribajte koricu limuna i dodajte malo limunovog soka.

4. Topli sendvič s posnim sirom, medom i čilijem
Ako volite kombinaciju slatkog i ljutog, ovaj topli zalogaj oduševit će vas.
Mekani posni sir, med i prstohvat ljutih pahuljica čine savršen spoj.
Sastojci za četiri porcije:
- 2 šalice posnog sira
- 4 kriške kiselog kruha
- 1/4 šalice meda
- 1 i pol jušna žlica čili pahuljica.
Priprema
- Zagrijte fritezu na 200 °C.
- Namažite posni sir na kriške kiselog kruha i pecite 3 – 4 minute dok sir ne počne rumenjeti.
- Nakon toga prelijte medom i posipajte čili pahuljicama.

5. Losos s koricom od jabuka i oraha te brokulom
Sočan losos s hrskavom koricom od jabuka i oraha uz pečenu brokulu – savršen obrok za zdravu večeru. Osim što se priprema dvostruko brže nego u pećnici, ovaj recept obiluje proteinima (čak 44 g po obroku).
Sastojci za četiri porcije:
- 1 i pol jušna žlica dimljene paprike
- 2 jušne žlice maslinovog ulja
- losos (porcije od 170 g)
- 0,5 kg brokule
- 1 jabuka
- pola šalice svježeg peršina
- pola šalice oraha
- 1/4 šalice pesta od rajčice
- 1 i pol jušna žlica meda.
Priprema
- Zagrijte fritezu na 190 °C.
- Losos premažite mješavinom maslinovog ulja i paprike, a brokulu obložite solju i maslinovim uljem.
- Pecite zajedno 7 – 9 minuta, zatim dodajte smjesu od jabuka i oraha na losos i vratite u fritezu još 5 – 7 minuta, dok se sve ne zapeče i dobije zlatnu boju.
Pročitajte i ove članke:
- Recepti za fritezu na vrući zrak koji štede vrijeme i suđe
- Tajna savršene brokule koju možete ispeći za samo 10 minuta
- 4 namirnice koje ne biste trebali stavljati u fritezu na vrući zrak.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Liječnici upozoravaju: Zimski uvjeti mogu pogoršati ove bolesti – provjerite jeste li među rizičnima!
- Tomislav Stanić
- 2 min čitanja
- Howard, A. (2025). 5 Quick and Healthy Air Fryer Recipes. Healthline.