7 užina u koje se gastroenterolozi kunu za bolje zdravlje crijeva
- Budite prvi i komentirajte!
- 3 min čitanja
U današnjem ubrzanom tempu života užine su postale gotovo nezaobilazan dio naše prehrane. Čak 60 % ljudi užina barem jednom ili dvaput dnevno, dok gotovo polovica užina tri ili više puta dnevno.
Svaka užina je prilika da svojem probavnom sustavu pružite ono što mu treba – ili da je potpuno propustite. Srećom, gastroenterolozi ističu da pravilan odabir užina može značajno poboljšati zdravlje crijeva, a mnogi od njih imaju omiljene kombinacije koje i sami redovito konzumiraju.
Važno je hraniti svoj crijevni mikrobiom jer njegova ravnoteža ima velik utjecaj na cjelokupno zdravlje, kaže dr. Shahan Fernando, voditelj gastroenterologije u Phoenix Children’s, za Eating Well.
Naš mikrobiom – bilijuni bakterija u probavnom traktu – ključan je za probavu, imunološki sustav, metabolizam, pa čak i raspoloženje. Užine koje birate izravno utječu na to koje će bakterije uspijevati.
Dobro nahranjeno crijevo je i otpornije crijevo – a otpornost počinje iznutra, dodaje dr. Leybelis Padilla, gastroenterologinja.
Evo sedam zdravih grickalica za crijeva koje gastroenterolozi preporučuju, uz objašnjenje zašto djeluju.
1. Grčki jogurt s granolom i voćem
Ova klasična kombinacija prava je poslastica za crijevo. Grčki jogurt bogat je probioticima – živim bakterijama koje podržavaju mikrobiom. Dodate li granolu s niskim udjelom šećera i svježe voće, dobivate grickalicu koja zadovoljava glad i jača crijevnu floru.
Istraživanja pokazuju da redovita konzumacija jogurta poboljšava funkciju crijevne barijere i smanjuje upale u probavnom sustavu. Kombinacija probiotika iz jogurta i prebiotičkih vlakana iz voća i granole stvara tzv. sinbiotički učinak – hrani crijevo i dobre bakterije u njemu.

2. Suho voće – marelice i smokve
Dr. Fernando često bira suho voće za prenosivu užinu. Suhe marelice i smokve bogate su vlaknima i sadrže fruktane – vrstu prebiotičkih vlakana koja hrane dobre crijevne bakterije.
Prebiotici su neprobavljiva vlakna koja služe kao hrana probioticima, pomažu im da se razvijaju i razmnožavaju u probavnom traktu.
3. Chia puding
Chia sjemenke su male, ali moćne, ističe dr. Padilla. Nakon što ih namočite u mlijeku (kravljem ili biljnom), pretvaraju se u kremasti puding bogat vlaknima i omega-3 masnim kiselinama. Vlakna pomažu uravnotežiti mikrobiom i poboljšati probavu.
Omega-3 masne kiseline imaju i protuupalna svojstva koja mogu koristiti crijevu. Chia puding idealan je za pripremu unaprijed i brzu užinu tijekom tjedna.
4. Mješavina orašastih plodova – indijski oraščići i pistacije
Orašasti plodovi su praktični i nutritivno bogati. Indijski oraščići i pistacije sadrže vlakna, zdrave masnoće i inulinske fruktane – prebiotike koji potiču rast dobrih bakterija u crijevima.
Osim toga, orašasti plodovi pružaju biljni protein i minerale poput magnezija, važnog za rad mišića u probavnom sustavu. Šaka orašastih plodova savršena je grickalica koja hrani vaš mikrobiom.

5. Guacamole s integralnim čipsom
Avokado je pravi supernutritivni proizvod za crijeva. Bogat je vlaknima, zdravim masnoćama i biljnim spojevima koji podržavaju crijevnu floru.
Redovita konzumacija avokada može povećati raznolikost mikrobioma i smanjiti upale u crijevima. Dr. Padilla ga voli kao guacamole uz integralni čips ili na kruhu s malo sjemenki. Kombinacija zdravih masnoća i vlakana čini ovu užinu i zasitnom i prijateljskom prema crijevima.
6. Humus s bademovim krekerima
Slanutak – glavni sastojak humusa – bogat je vlaknima i otporstvom na probavu (rezistentni škrob), što pomaže zdravoj probavi. Humus s bademovim krekerima pruža hrskavost i dodatne zdrave masnoće.
Ova užina poboljšava sastav mikrobiote i može smanjiti metaboličke rizike. Fruktani iz slanutka služe kao gorivo dobrim bakterijama, a rezistentni škrob fermentira u debelom crijevu, stvarajući korisne kratkolančane masne kiseline.
7. Grickalice obogaćene vlaknima
Za užinu u pokretu dr. Fernando preporučuje pločice obogaćene vlaknima, posebno one s ekstraktom korijena cikorije, prirodnim izvorom inulina – snažnog prebiotika.
Birajte pločice s barem pet grama vlakana po porciji i minimalno dodanog šećera. Idealne su za zauzete dane kada trebate praktičnu, ali zdravu grickalicu koja podržava probavu.
Pročitajte i ove članke:
- Hrana za dobru probavu i zdrava crijeva: Imamo popis!
- 6 namirnica koje bi svatko stariji od 45 godina trebao češće jesti kako bi smanjio rizik od raka debelog crijeva
- 5 namirnica koje liječnici za rak debelog crijeva izbjegavaju.
- Manning, J. (2025). 7 Snacks Gastroenterologists Swear By for Better Gut Health. EatingWell.
- Luo, X. i sur. (2021). Association between yogurt consumption and plasma soluble CD14 in two prospective cohorts of US adults. Eur. J. Nutr., 60: 929–938.