Lijevana pita od špinata: 5 jednostavnih i zdravih recepata
- Budite prvi i komentirajte!
- 4 min čitanja
Pite su dio tradicionalne kuhinje, podsjećaju na toplinu doma, a poseban je gušt uživati u bakinim i maminim pitama punjenim sastojcima našeg podneblja. Osim voćnih pita, jednako su ukusne i povrtne pite, poput onih od krumpira, ali i špinata.
Užurbani život često nam ne daje prostora da se posvetimo cijelom procesu izrade, a nerijetko si govorimo da ne vrijedi potrošiti toliko vremena, kad će se brzo pojesti. Međutim, kuhanje i priprema jela zaista dođu kao svojevrsna terapija, usporavanje, prisutnost.
Zato, inspirirajte se nekim od predloženih recepata i iznenadite sebe i svoje ukućane. Donosimo recepte u kojima lijevana pita od špinata dolazi u raznim varijantama, a bit će odličan međuobrok ili čak brzinski doručak.

Lijevana pita od špinata
Počinjemo s jednostavnim i klasičnim receptom. Uz špinat, sastojci koje svi imamo kod kuće, a ulaze u recept su sir, jaja i brašno. Za sat vremena ukusna pita trebala bi biti na vašem stolu.
Sastojci:
- 300 g svježeg špinata
- 3 jaja
- 200 g svježeg sira
- 200 ml jogurta
- 100 ml ulja
- 150 g glatkog brašna
- 1 prašak za pecivo
- crni papar
- sol
- prstohvat muškatnog oraščića.
Priprema
- Špinat operite, kratko prokuhajte oko dvije minute u kipućoj voditi, a potom ga ocijedite, ohladite i nasjeckajte.
- U zdjeli jaja dobro umutite pjenjačom.
- Dodajte jajima sir, jogurt i ulje te sjedinite smjesu.
- U zasebnoj zdjeli pomiješajte brašno s praškom za pecivo, a potom suhu smjesu polako dodajte mokrim sastojcima i sjedinite.
- Potom dodajte špinat i začine. Smjesa bi konzistencijom trebala podsjećati na palačinke.
- Lim za pečenje premažite uljem ili stavite papir za pečenje.
- Ulijte smjesu, poravnajte je i pecite oko 35 minuta na 180 °C dok ne poprimi zlatnu boju.
- Kada je pečena, ostavite da se pita ohladi nekoliko minuta pa je narežite.

Pita od špinata i sira bez kora
Možemo reći da je ovaj recept u fit verziji za sve one koji žele izbjeći brašno ili ga trenutno ne konzumiraju.
Sastojci:
- 250 g svježeg špinata
- 4 jaja
- 200 g posnog sira
- 100 g ribanog tvrdog sira
- 180 g kiselog vrhnja
- crni papar
- sol
- češnjak u prahu.
Priprema
- Špinat operite, ocijedite i grubo nasjeckajte.
- U tavi potom kratko pirjajte špinat dok ne uvene, a ako ispusti vodu, ocijedite je.
- U zdjeli razbijte jaja pa dodajte vrhnje, ribani sir i posni sir.
- Umiješajte špinat i začine te sjedinite smjesu.
- Obložite lim za pečenje papirom za pečenje, a potom u njega izlijte smjesu i poravnajte je.
- Pecite pitu oko pola sata na 180 °C dok ne postane čvrsta, a na rubovima treba porumeniti.

Palenta pita sa špinatom
Palenta je još jedan sastojak, odnosno namirnica koja nas podsjeća na djetinjstvo, selo i bakinu kuhinju. Osim što je zdrava, dat će bogatiju teksturu piti od špinata.
Sastojci:
- 200 g svježeg špinata
- 3 jaja
- 150 ml grčkog jogurta
- 2 jušne žlice maslinovog ulja
- 80 g palente
- 1 prašak za pecivo
- 50 g feta sira
- crni papar
- sol.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 180 °C i pripremite lim za pečenje dimenzija 20 x 30 cm.
- Oprani špinat kratko prodinstajte na kapi maslinovog ulja.
- U zdjeli pomiješajte jaja, jogurt i ulje, a potom dodajte palentu, prašak za pecivo, sol i papar te sjedinite smjesu.
- Umiješajte još špinat i izmrvljeni feta sir.
- Smjesu izlijte u lim za pečenje, poravnajte površinu i pecite oko pola sata dok ne pozlati.
- Prije rezanja pustite da se pita ohladi kako bi se stisnula.

Mediteranska pita od špinata
Maslinovo ulje, feta sir, rikola, špinat, origano – sastojci koji su nutritivno bogati, daju dašak Mediterana, a idealni su za pitu od špinata u kojoj ćemo uživati, ali i dati tijelu korisne nutrijente.
Sastojci:
- 150 g špinata
- 100 g rikole
- 3 jaja
- 150 g feta sira
- 200 ml jogurta
- 100 ml maslinovog ulja
- 120 g integralnog brašna
- 1 prašak za pecivo
- crni papar
- sol
- origano.
Priprema
- Špinat i rikolu operite, posušite i narežite.
- U zdjeli pomiješajte jaja, ulje i jogurt u jednoličnu smjesu.
- Potom dodajte brašno i prašak za pecivo.
- Umiješajte špinat i rikolu, začine i izmrvljenu fetu.
- Ulijte smjesu u lim za pečenje i pecite do 35 minuta na 180 °C dok površina ne pozlati.
Poslužite uz tzatziki ili jogurt.

Veganska lijevana pita od špinata
Ne smijemo zaboraviti i na one koji su odabrali put veganstva, ne podnose mliječne proizvode ili jednostavno žele probati i nešto van okvira standardnih recepata. Ova pita, ne samo da dolazi s kompletnim sastavom aminokiselina, već je zaista i zdrava.
Sastojci:
- 250 g svježeg špinata
- 100 g čvrstog tofua
- 200 ml nezaslađenog biljnog napitka
- 3 žlice maslinovog ulja
- 100 g integralnog brašna
- 1 jušna žlica prehrambenog kvasca
- 1 prašak za pecivo
- 1 čajna žličica limunovog soka
- sol
- crni papar
- kurkuma
- češnjak u prahu.
Priprema
- Špinatu uklonite peteljke i kratko dinstajte na maslinovom ulju. Ako je ispustio vodu, ocijedite je i narežite špinat.
- U blender stavite i izmiksajte tofu, biljni napitak, limunov sok, maslinovo ulje, prehrambeni kvasac i začine. Smjesa treba biti glatka i gusta, poput smjese za palačinke.
- U zasebnoj zdjeli pomiješajte brašno i prašak za pecivo, pa dodajte mokru smjesu. Biljnim napitkom regulirajte gustoću.
- Konačno umiješajte špinat.
- U pripremljeni lim za pečenje izlijte smjesu i pecite pitu oko 35 minuta na 180 °C dok ne postane čvrsta.
- Prije rezanja pustite da se pita ohladi.
Pročitajte i ove članke:
- Sedam zdravstvenih dobrobiti špinata i kako ga više jesti
- Jela od špinata: Pet recepata za dobar tlak, probavu i vid
- Krem juha od špinata: Lagano i fino jelo na žlicu puno vitamina i minerala! Imamo 5 jednostavnih recepata.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Ako ovo radite svaki dan, smanjit ćete rizik od smrti za 83 %!
- Maja Kuzelj Grgić
- 2 min čitanja