Lijevana pita od špinata: 5 jednostavnih i zdravih recepata

Lijevana pita od špinata

Pite su dio tradicionalne kuhinje, podsjećaju na toplinu doma, a poseban je gušt uživati u bakinim i maminim pitama punjenim sastojcima našeg podneblja. Osim voćnih pita, jednako su ukusne i povrtne pite, poput onih od krumpira, ali i špinata.

Užurbani život često nam ne daje prostora da se posvetimo cijelom procesu izrade, a nerijetko si govorimo da ne vrijedi potrošiti toliko vremena, kad će se brzo pojesti. Međutim, kuhanje i priprema jela zaista dođu kao svojevrsna terapija, usporavanje, prisutnost.

Zato, inspirirajte se nekim od predloženih recepata i iznenadite sebe i svoje ukućane. Donosimo recepte u kojima lijevana pita od špinata dolazi u raznim varijantama, a bit će odličan međuobrok ili čak brzinski doručak.

Lijevana pita od špinata - recept
FOTO: Shutterstock

Lijevana pita od špinata

Počinjemo s jednostavnim i klasičnim receptom. Uz špinat, sastojci koje svi imamo kod kuće, a ulaze u recept su sir, jaja i brašno. Za sat vremena ukusna pita trebala bi biti na vašem stolu.

Sastojci:

Priprema

  1. Špinat operite, kratko prokuhajte oko dvije minute u kipućoj voditi, a potom ga ocijedite, ohladite i nasjeckajte.
  2. U zdjeli jaja dobro umutite pjenjačom.
  3. Dodajte jajima sir, jogurt i ulje te sjedinite smjesu.
  4. U zasebnoj zdjeli pomiješajte brašno s praškom za pecivo, a potom suhu smjesu polako dodajte mokrim sastojcima i sjedinite.
  5. Potom dodajte špinat i začine. Smjesa bi konzistencijom trebala podsjećati na palačinke.
  6. Lim za pečenje premažite uljem ili stavite papir za pečenje.
  7. Ulijte smjesu, poravnajte je i pecite oko 35 minuta na 180 °C dok ne poprimi zlatnu boju.
  8. Kada je pečena, ostavite da se pita ohladi nekoliko minuta pa je narežite.
Pita od špinata i sira bez kora
FOTO: Shutterstock

Pita od špinata i sira bez kora

Možemo reći da je ovaj recept u fit verziji za sve one koji žele izbjeći brašno ili ga trenutno ne konzumiraju.

Priprema je vrlo jednostavna i svatko može pripremiti ovaj recept.

Sastojci:

  • 250 g svježeg špinata
  • 4 jaja
  • 200 g posnog sira
  • 100 g ribanog tvrdog sira
  • 180 g kiselog vrhnja
  • crni papar
  • sol
  • češnjak u prahu.

Priprema

  1. Špinat operite, ocijedite i grubo nasjeckajte.
  2. U tavi potom kratko pirjajte špinat dok ne uvene, a ako ispusti vodu, ocijedite je.
  3. U zdjeli razbijte jaja pa dodajte vrhnje, ribani sir i posni sir.
  4. Umiješajte špinat i začine te sjedinite smjesu.
  5. Obložite lim za pečenje papirom za pečenje, a potom u njega izlijte smjesu i poravnajte je.
  6. Pecite pitu oko pola sata na 180 °C dok ne postane čvrsta, a na rubovima treba porumeniti.
Palenta pita sa špinatom
FOTO: Shutterstock

Palenta pita sa špinatom

Palenta je još jedan sastojak, odnosno namirnica koja nas podsjeća na djetinjstvo, selo i bakinu kuhinju. Osim što je zdrava, dat će bogatiju teksturu piti od špinata.

Sastojci:

Priprema

  1. Zagrijte pećnicu na 180 °C i pripremite lim za pečenje dimenzija 20 x 30 cm.
  2. Oprani špinat kratko prodinstajte na kapi maslinovog ulja.
  3. U zdjeli pomiješajte jaja, jogurt i ulje, a potom dodajte palentu, prašak za pecivo, sol i papar te sjedinite smjesu.
  4. Umiješajte još špinat i izmrvljeni feta sir.
  5. Smjesu izlijte u lim za pečenje, poravnajte površinu i pecite oko pola sata dok ne pozlati.
  6. Prije rezanja pustite da se pita ohladi kako bi se stisnula.
Mediteranska pita od špinata
FOTO: Shutterstock

Mediteranska pita od špinata

Maslinovo ulje, feta sir, rikola, špinat, origano – sastojci koji su nutritivno bogati, daju dašak Mediterana, a idealni su za pitu od špinata u kojoj ćemo uživati, ali i dati tijelu korisne nutrijente.

Sastojci:

Priprema

  1. Špinat i rikolu operite, posušite i narežite.
  2. U zdjeli pomiješajte jaja, ulje i jogurt u jednoličnu smjesu.
  3. Potom dodajte brašno i prašak za pecivo.
  4. Umiješajte špinat i rikolu, začine i izmrvljenu fetu.
  5. Ulijte smjesu u lim za pečenje i pecite do 35 minuta na 180 °C dok površina ne pozlati.

Poslužite uz tzatziki ili jogurt.

Veganska lijevana pita od špinata
FOTO: Shutterstock

Veganska lijevana pita od špinata

Ne smijemo zaboraviti i na one koji su odabrali put veganstva, ne podnose mliječne proizvode ili jednostavno žele probati i nešto van okvira standardnih recepata. Ova pita, ne samo da dolazi s kompletnim sastavom aminokiselina, već je zaista i zdrava.

Sastojci:

Priprema

  1. Špinatu uklonite peteljke i kratko dinstajte na maslinovom ulju. Ako je ispustio vodu, ocijedite je i narežite špinat.
  2. U blender stavite i izmiksajte tofu, biljni napitak, limunov sok, maslinovo ulje, prehrambeni kvasac i začine. Smjesa treba biti glatka i gusta, poput smjese za palačinke.
  3. U zasebnoj zdjeli pomiješajte brašno i prašak za pecivo, pa dodajte mokru smjesu. Biljnim napitkom regulirajte gustoću.
  4. Konačno umiješajte špinat.
  5. U pripremljeni lim za pečenje izlijte smjesu i pecite pitu oko 35 minuta na 180 °C dok ne postane čvrsta.
  6. Prije rezanja pustite da se pita ohladi.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu