5 namirnica koje liječnici za rak debelog crijeva izbjegavaju

Govedina, janjetina, svinjetina i teletina spadaju među namirnice s najvećim rizikom za razvoj raka debelog crijeva

Hrana koju birate ne utječe samo na vašu energiju i težinu, već može i povećati ili smanjiti rizik od raka debelog crijeva. Iako još nema dokaza da određena hrana izravno uzrokuje ili sprječava rak, brojna istraživanja pokazala su povezanost između prehrane i učestalosti ovog oblika raka.

Stručnjaci ističu da namirnice koje izazivaju upalu mogu potaknuti proces koji dovodi do rasta tumora, dok prehrana koja podržava zdravlje crijeva može imati zaštitni učinak.

Pet namirnica koje povećavaju rizik od raka debelog crijeva

Evo pet namirnica koje stručnjaci smatraju najštetnijima za zdravlje crijeva i savjete što jesti umjesto njih.

1. Crveno meso

Govedina, janjetina, svinjetina i teletina spadaju među namirnice s najvećim rizikom za razvoj raka debelog crijeva. Svakih dodatnih 100 g crvenog mesa dnevno povećava rizik za čak 16 %.

Crveno meso sadrži hem željezo, koje može potaknuti stvaranje spojeva povezanih s rakom.

Dugotrajna konzumacija crvenog mesa povezana je i s nezdravom crijevnom mikroflorom, što dodatno povećava rizik.

2. Prerađeno meso

Kobasice, hrenovke, suhomesnati proizvodi i dimljeno meso klasificirani su kao kancerogeni za ljude. Sadrže nitrate i nitrite koji mogu povećati izloženost spojevima povezanim s rakom.

Svakih 50 g prerađenog mesa dnevno povećava rizik od raka debelog crijeva do 22 %.

3. Prepečeno meso i roštilj

Priprema mesa na vrlo visokim temperaturama (poput roštilja) stvara kemikalije koje mogu oštetiti DNK i potaknuti razvoj tumora. Iako način pripreme utječe, problem i dalje predstavljaju samo crveno i prerađeno meso.

Priprema mesa na vrlo visokim temperaturama (poput roštilja) stvara kemikalije koje mogu oštetiti DNK i potaknuti razvoj tumora
FOTO: Shutterstock

4. Slatkiši i šećerni napitci

Visok unos šećera može potaknuti rast stanica raka. Slatkiši i gazirani sokovi povećavaju kalorijski unos, što doprinosi pretilosti – faktoru rizika za razvoj raka.

Pretilost može uzrokovati inzulinsku rezistenciju i višak hormona rasta koji potiču ubrzanu diobu stanica.

5. Alkohol

Iako alkohol nije hrana, vrijedi ga spomenuti jer povećava rizik od raka debelog crijeva. Svako alkoholno piće dnevno povećava rizik za 6 %, a četiri pića dnevno čak do 52 %. Alkohol mijenja crijevnu mikrofloru, smanjuje zaštitne enzime i stvara acetaldehid, kancerogen koji oštećuje DNK.

Što jesti umjesto toga?

Za smanjenje rizika od raka debelog crijeva stručnjaci preporučuju mediteransku prehranu bogatu povrćem, cjelovitim žitaricama i zdravim proteinima:

Ako niste sigurni koja je prehrana najbolja za vas, nutricionist može sastaviti plan koji smanjuje rizik od raka debelog crijeva, a istovremeno zadovoljava vaše prehrambene potrebe.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. McCoy, A. (2025). 5 Foods Colon Cancer Docs AvoidEveryday Health.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu