Ovaj vitamin može smanjiti rizik od raka debelog crijeva za 58 %!

Rak debelog crijeva jedan je od najčešćih karcinoma u svijetu

Rak debelog crijeva jedan je od najčešćih karcinoma u svijetu, a svake godine dijagnosticira se više od 1,2 milijuna novih slučajeva.

Kod muškaraca je drugi po učestalosti, dok je kod žena treći. Na rizik utječu genetika, životne navike i prehrana, no novo istraživanje pokazuje da i vitamin D ima važnu ulogu u prevenciji i liječenju ove bolesti.

Zašto je vitamin D toliko važan?

Vitamin D nije samo “vitamin sunca”. On sudjeluje u brojnim procesima u tijelu – pomaže radu živčanih stanica, regulira krvni tlak, podržava imunološki sustav i smanjuje upalne procese.

Osim toga, istraživanje pokazuje da može usporiti nekontrolirani rast stanica, spriječiti nastanak krvnih žila koje hrane tumor te potaknuti smrt abnormalnih stanica.

Rezultati istraživanja

Znanstvenici su analizirali 50-ak ranije objavljenih studija koje su proučavale povezanost vitamina D i raka debelog crijeva. Rezultati su pokazali da osobe s višom razinom vitamina D imaju značajno manji rizik od obolijevanja:

  • jedna metaanaliza je pokazala 25 % niži rizik kod onih s najvišim unosom vitamina D
  • velika američka Nurses’ Health Study utvrdila je čak 58 % manji rizik kod žena s najvišim unosom
  • kombinacija vitamina D i kalcija smanjila je rizik za oko 50 % u nekoliko studija.

Osim toga, vitamin D može smanjiti vjerojatnost nastanka polipa i adenoma, koji su česti prethodnici raka debelog crijeva. U kanadskoj studiji dodatak vitamina D smanjio je rizik od razvoja polipa za 33 %, a visokorizičnih adenoma za 43 %.

vitamin D može smanjiti rizik od raka debelog crijeva za 58 posto
FOTO: Shutterstock

Nedostatak vitamina D – čest i opasan

Unatoč svim benefitima, nedostatak vitamina D pogađa 30 – 50 % svjetske populacije. Veći rizik imaju žene, osobe tamnije puti, stanovnici hladnijih krajeva te oni s ograničenim pristupom pravilnoj prehrani i dodacima.

Osim genetskih predispozicija, rizik od raka debelog crijeva povećavaju sjedilački način života, prehrana bogata crvenim mesom i nezdravim mastima, pretilost, šećerna bolest i upalne bolesti crijeva.

Kako osigurati dovoljan unos vitamina D?

Najbolji prirodni izvor je sunčeva svjetlost, no zbog zime, zaštite kože i stila života mnogima to nije dovoljno. Hrana bogata vitaminom D uključuje masnu ribu (losos, tuna, skuša, sardine), žumanjke i neke vrste gljiva, dok se određeni mliječni proizvodi i sokovi dodatno obogaćuju ovim vitaminom.

Ako sumnjate na manjak vitamina D, preporučuje se napraviti krvnu pretragu. Tek nakon toga, uz savjet liječnika ili nutricionista, možete razmotriti uzimanje dodataka prehrani.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu