Vitamin D2 i D3: Koja je razlika i koji odabrati kod manjka?

Vitamin D2 i D3

Vitamin D, poznat i kao “vitamin sunca”, široko je priznat zbog svojih zdravstvenih koristi, kao što su jačanje imuniteta i poboljšanje raspoloženja. Međutim, ovaj vitamin postoji u dvije forme – vitamin D2 i D3.

Vitamin D2 i D3 – ključne razlike

Obje forme vitamina D, D2 (ergokalciferol) i D3 (holekalciferol), apsorbiraju se u tankom crijevu, obrađuju u jetri i bubrezima u aktivne oblike, a zatim se distribuiraju po tijelu kako bi obavljale svoje važne funkcije. Iako obje forme nude slične koristi, postoje razlike u njihovoj strukturi i izvorima.

Dr. Michael F. Holick, stručnjak za vitamin D, za Everyday Health objašnjava da je D3 učinkovitije metaboliziran u tijelu zbog svoje strukture, što olakšava njegovu konverziju u aktivni oblik.

Vitamin D2 obično dolazi iz biljaka izloženih sunčevoj svjetlosti, dok se D3 nalazi u životinjskim proizvodima i sintetizira u ljudskoj koži pod utjecajem UV zraka.

Zdravstvene koristi vitamina D2 i D3

Vitamin D, bez obzira na njegovu formu, podržava apsorpciju kalcija, potiče zdravlje kostiju, smanjuje upalu te pomaže u procesima poput rasta stanica, imunološke funkcije i metabolizma glukoze. Obje forme, odnosno i vitamin D2 i D3, ravnomjerno doprinose ovim funkcijama.

D2 (ergokalciferol) i D3 (holekalciferol)
FOTO: Shutterstock

Izvori vitamina D2 i D3

Preporučeni dnevni unos vitamina D iznosi 15 mcg za većinu osoba mlađih od 70 godina i 20 mcg za osobe starije od 70. Sunčeva svjetlost je prirodni izvor vitamina D3, a 5 – 30 minuta nezaštićenog izlaganja obično je dovoljno za dnevne potrebe.

Međutim, faktori poput boje kože i prekomjernog izlaganja suncu, koji povećava rizik od raka kože, mogu utjecati na proizvodnju vitamina D.

Izvori vitamina D uključuju:

  • vitamin D2 – pronađen je u UV-izloženim gljivama i obogaćenim namirnicama poput žitarica i mliječnih proizvoda
  • vitamin D3 – prisutan je u životinjskim proizvodima poput ribljeg ulja od jetre bakalara (34 mcg po jušnoj žlici), pastrve (16,2 mcg po 85 g), lososa (14,2 mcg po 85 g) i jaja (1,1 mcg po jajetu).

Koji dodatak vitamina D odabrati – D2 ili D3?

Gotovo polovica stanovništva nema dovoljno vitamina D. Simptomi nedostatka mogu uključivati umor, promjene raspoloženja, slabost mišića i bolove u kostima. Krvni test može potvrditi nedostatak, a liječnik može preporučiti dodatke vitamina D.

Dodaci vitamina D3 obično su poželjniji jer su učinkovitiji u podizanju razine vitamina D u krvi i sliče obliku koji tijelo proizvodi. Iako se većina dodataka vitamina D3 proizvodi od lanolina, dostupni su i veganski oblici, koji se prerađuju iz algi ili gljiva. Dodaci vitamina D2, koji potječu iz kvasca, prikladni su za osobe koje izbjegavaju proizvode životinjskog podrijetla.

Riblje ulje također je bogat izvor D3, ali ga treba koristiti s oprezom zbog visokog sadržaja vitamina A, koji može biti toksičan u velikim količinama.

Praćenje učinkovitosti suplementacije

Bez obzira na to koju formu vitamina D odaberete, važno je konzultirati se s liječnikom kako bi provjerio razinu vitamina D u krvi. Ako su vaši vitamini D2 i D3 na odgovarajućoj razini, vaš dodatak vitamina D učinkovito obavlja svoj zadatak.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Byrne, C. (2024). Vitamin D2 vs. D3: What’s the Difference? Everyday Health.
  2. Arnarson, A. (2023). Vitamin D2 vs. D3: What’s the Difference? Healthline.
  3. Barrell, A. (2021). What is the difference between vitamin D2 and D3? Medical News Today.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu