Prirodni lijekovi za artritis

artritis

Artritis je kronična dugotrajna upala vezivnog tkiva, a najviše se osjeća u zglobovima. Postoji više od sto vrsta artritisa, koje mogu utjecati na različite dijelove tijela.

Ova bolest pogađa ljude svih dobi, ali se najčešće javlja u starijoj dobi kada dolazi do prirodnog propadanja kostiju i zglobova.

No, uz zdravu prehranu, tjelovježbu i prirodne dodatke prehrani možete spriječiti, ali i liječiti artritis. U nastavku članka donosimo pregled nekoliko korisnih namirnica i dodataka prehrani koje možete početi koristiti. 

Artritis – prehrana

Prirodni lijek za zglobove i kosti može biti upravo prehrana. Od puno upotrebljavanih dodataka prehrani, znanstveno je dokazana korisnost đumbira, glukozamina i vitamina D.

Dongova dijeta za artritis zabranjuje svu hranu koja bi mogla uzrokovati upalne procese u tijelu. To se odnosi na:

  • meso i mesne prerađevine,
  • mlijeko i mliječne proizvodne,
  • alkohol,
  • kofein,
  • ljute i jako začinjenu hranu.

Autor Dongove dijete, dr. Collin Dong, također zabranjuje bilo kakve prerađene namirnice i kemijske aditive hrani. Smatra da zdrava vegetarijanska prehrana može uvelike pomoći kod simptoma artritisa.

Sok od višnje

Sok od višnje može smanjiti bolove i smiriti upalu snižavanjem određenih proteina koji uzrokuju oticanje. Sadrže prirodne spojeve koji smanjuju reaktivni kisik i C reaktivni protein koji su povezani s nastankom upale. 

Zdrava nuspojava: Višnja povećava razine melatonina, koji pomaže da bolje spavate. Prije odlaska u krevet popijte dvije žlice soka, ili ga dnevno popijte malo uz ručak ili užinu. 

Sok od višnje

Bor

Bor je neophodan za raspoređivanje kalcija u organizmu. Ovaj moćni mineral uvelike će olakšati bolove izazvane artritisom. Bor zaista trebamo u mikrokoličinama, ali se pad njegove koncentracije odmah osjeti jer se razvijaju bolesti kostiju.

Bor sudjeluje u reakcijama povezivanja kemijskih skupina što aktivira steroidne hormone. Oni u kosti ugrađuju minerale kalcij, magnezij i fosfor. Kod žena sudjeluje u proizvodnji estrogena, što je također povezano s aktivnošću vitamina D. 

Može se pronaći u brojnim namirnicama poput: badema, avokada, brokule, mrkve i šljiva. Ipak, teško je dobiti dovoljnu količinu iz hrane, stoga razmislite o 10 mg suplementa dnevno.

Riblje ulje

Riblje ulje je odlična alternativa lijekovima. Omega – 3 masne kiseline iz ribljeg ulja smanjuju bol od artritisa jer imaju protuupalno djelovanje. Istraživanja na životinjama su pokazala da unos omega – 3 masti može odgoditi pojavu simptoma artritisa i smanjiti njihov intenzitet.

Postoji više zdravih masnih kiselina poput omega – 3, omega – 6 ili omega – 9 masnih kiselina. Za zdravlje našeg organizma je bitan njihov pravilan omjer. Kad su neke masne kiseline u suvišku, to može dovesti do sinteze prostaglandina, od kojih su neki odgovorni za upalne procese.

Prehranom ipak najčešće zanemarujemo omega – 3 masne kiseline pa ih trebamo nadoknaditi. Možemo ih naći u uljima poput ribljeg, lanenog ili konopljinog. 

Više o ribljem ulju pročitajte ovdje.

Đumbir

Đumbir se koristi stotinama godina u tradicionalnoj medicini za liječenje bolova u zglobovima. On uklanja upalne tekućine i kiseline u zglobovima, a pritom nema nikakvih nuspojava.

Đumbir djeluje protuupalno kao antireumatik. Vrijedna molekula seskviterpena, zingiberen, djeluje kao antioksidans te blokira nastanak upala u organizmu. 

Posebno se preporučuje kombinacija uzimanja đumbira i glukozamina, što je znanstveno potvrđena metoda za olakšavanje simptoma. Uzimajte 1 gram sušenog đumbira tri puta dnevno

Naučite pripremati čaj od đumbira ovdje.

Akupunktura

Istraživanje objavljeno u Archives of Internal Medicine pokazuje da akupunktura pomaže eliminirati kronične bolove povezane s artritisom. Točan razlog je još malo mutan, ali se smatra da liječenje pomaže regulirati tjelesnu percepciju boli.

Ako imate priliku, isprobajte akupunkturu. Međutim, moguće je da ona pomaže samo nekim osobama pa nemojte očekivati trenutan rezultat.

Indijski šafran

Šafran pomaže povećati pokretljivost zglobova te je učinkovit kao ibuprofen u borbi protiv bolova. Šafran kao dodatak prehrani smanjuje otoke, ukočenost i eroziju kostiju. 

Ipak ne možete samo baciti malo šafrana na vaše omiljeno jelo i očekivati da vas ništa ne boli. Morate uzeti stvarni dodatak od 400 do 800 mg dnevno (ovisi o vašoj težini i zdravlju).

Više o šafranu pronađite ovdje.

Vitamin D

Ovaj vitamin je iznimno važan u regulaciji imunoloških procesa. Vitamin D može pomoći u usporavanju bolesti poput multiple skleroze, artritisa ili Chronove bolesti.

Manjak vitamina D je već povezan s razvojem artritisa, a poznato je da su bolestima kostiju sklonije osobe koje žive na područjima s manje Sunčeva svjetla.

Osim toga, žene su posebno podložne razvoju artritisa i osteoporoze nakon menopauze jer je pad hormona estrogena povezan i s padom vitamina D u tijelu.

Vitamin D možete uzimati kroz dodatke prehrani, ali također provodite vrijeme na otvorenom i lovite Sunčevo svjetlo.

Vitamin D
Glukozamin

Glukozamin je molekula sastavljena od šećera glukoze i amino skupine glutamina. Prirodno se nalazi u tjelesnim tkivima gdje služi za umrežavanje i povezivanje stanica.

Glukozamin obnavlja hrskavicu i štiti tetive i ligamente. Njegovo uzimanje također uklanja bolove. Osobama koje pate od artritisa uvelike može pomoći kod:

  • povećanja okretljivosti zglobova,
  • ublažavanja boli,
  • oporavak vezivnog tkiva i hrskavice,
  • obnavljanja kostiju šaka, koljena, kukova te kralježnice. 

Iako je glukozamin prirodni sastojak našeg tijela, u većim koncentracijama ga se može uzeti kao dodatak prehrani. Može izazvati alergije i nije prikladan za dijabetičare i vegetarijance.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.29 / 5   24

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: prirodni lijek za artritis, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu